Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
239.1 Кб
Скачать

Попередні операції.

Попередніми операціями вважаються дії, що виконуються до початку митного оформлення з метою прискорення митного оформлення товарів і транспортних засобів, а також здійсненню митних процедур.

Попереднє повідомлення здійснюється у випадках:

1. Якщо митне оформлення товарів і транспортних засобів у повному обсязі відповідно до їх митного режиму здійснюється не в місці перетинання митного кордону. Митному органу у пункті пропуску на митному кордоні України подаються транспортні, комерційні та інші супровідні документи, що містять відомості про товари і транспортні засоби, достатні для прийняття рішення про можливість їх пропуску через митний кордон України.

2. У випадках, передбаченихМитним Кодексом, декларант заздалегідь повідомляє відповідний митний орган про намір ввезти(вивезти)товари за межі митної території України.

Митний орган визначає час і місце доставки зазначених товарів для здійснення митного контролю та митного оформлення.

Доставка товарів та документів на них повинна бути здійснена в строк, визначений митним органом у межах звичайних строків доставки, виходячи з можливостей транспортного засобу, встановленого маршруту та інших умов перевезення.

Товари та транспортні засоби, якими вони перевозяться, після прибуття у місце доставки розміщуються у зонах митного контролю.

Зміна місця стоянки транспортного засобу, вивантаження, перевантаження товарів, розпакування, пакування чи перепакування товарів, зміна, вилучення чи пошкодження засобів ідентифікації допускаються лише з дозволу митного органу.

Склади тимчасового зберігання.

Товари і транспортні засоби з моменту пред'явлення митному органу і до їх випуску відповідно до обраного митного режиму можуть перебувати на тимчасовому зберіганні під митним контролем. Такі товари і транспортні засоби до завершення митного оформлення з дозволу відповідного митного органу розміщуються на складах тимчасового зберігання. Митний режим щодо зазначених товарів і транспортних засобів обирається під час передачі цих товарів і транспортних засобів на тимчасове зберігання і не може змінюватися їх власником або уповноваженою ним особою без погодження з відповідним митним органом до закінчення строку тимчасового зберігання.

Приміщення, резервуар або майданчик можуть бути використані як склад тимчасового зберігання за наявності належним чином оформленого дозволу відповідного митного органу, зі створенням зони митного контролю в межах таких складів.

Відповідальністьза видачу без дозволу митного органу втрату чи пошкодження товарів і транспортних засобів, розміщених на складі тимчасового зберігання, є власник складу тимчасового зберігання.

Типи складів тимчасового зберігання:

  1. Закритого типу призначаються виключно для зберігання власником складу товарів, що належать йому:

  • склади підприємств, зі створенням зони митного контролю в межах таких складів;

  • склади організацій - отримувачів гуманітарної допомоги, щодо товарів та транспортних засобів гуманітарної допомоги до завершення їх митного оформлення.

  • Відкритого типу призначаються для використання будь-якими особами:

  • склади митних органів;

  • склади транспортно-експедиційних організацій, які отримали ліцензію на право здійснення діяльності митного перевізника;

  • склади підприємств, які отримали ліцензію на право здійснення брокерської діяльності.

    3. Валютні цінності, передані митному органу на зберігання, депонуються в уповноважених банках України.

    Для розміщення товарів і транспортних засобів на складі тимчасового зберігання митним органам подаються лише документи, що дають змогу ідентифікувати ці товари і транспортні засоби та підтверджують законні підстави знаходження цих товарів і транспортних засобів у особи, яка бажає користуватися послугами складу.

    Лише на склади митних органів зберігаються товари:

    • не пропущені під час ввезення на митну територію України внаслідок установлених законом заборон чи обмежень на їх ввезення в Україну або транзит через територію України і не вивезені з території України в день їх ввезення;

    • що ввозяться громадянами на митну територію України і підлягають обкладенню податками і зборами, якщо вони не сплачені;

    • які до закінчення строків тимчасового зберігання підприємствами не були задекла-ровані до відповідного митного режиму;

    • які заявлені у режим відмови на користь держави.

    Власник складу тимчасового зберігання зобов'язаний:

    • облаштувати склад і створити всі необхідні умови для забезпечення митного контролю;

    • виключити можливість вилучення із складу поза митним контролем товарів і транспортних засобів, які зберігаються на складі;

    • не перешкоджати здійсненню митного контролю;

    • вести облік і подавати митному органу звітність щодо товарів і транспортних засобів, які зберігаються на складі;

    • забезпечити неможливість проникнення сторонніх осіб на склад, де зберігаються товари і транспортні засоби;

    • обладнати склад не менше ніж двома засобами ідентифікації, один з яких має знаходитися у віданні митного органу;

    • виконувати умови дозволу на використання приміщення, резервуару, майданчика як складу тимчасового зберігання та вимоги митного органу, в тому числі забезпечувати доступ посадових осіб митного органу до товарів і транспортних засобів, що зберігаються на складі, в будь-який час на їхню вимогу надавати митним органам приміщення, обладнання і засоби зв'язку для здійснення і забезпечення митного контролю та митного оформлення.

    Строк зберіганнятоварів і транспортних засобів на складі тимчасового зберіганняне може перевищувати трьох місяців. Для товарів і транспортних засобів окремих категорійвстановлені менші строки зберігання. Строк тимчасового зберігання може бути продовжений, але не більше ніж на один місяць.

        До закінчення строків зберігання, зазначених у частинах першій, другій та третій цієї статті, товари і транспортні засоби, що тимчасово зберігаються під митним контролем, повинні бути:

        1) задекларовані власником або уповноваженою ним особою до обраного митного режиму;

        2) передані власником або уповноваженою ним особою для зберігання відповідному митному органу.

    Товари і транспортні засоби, що знаходяться на складі тимчасового зберігання, з дозволу митного органуможуть бути піддані:

    • навантаження, вивантаження, перевантаження, усунення пошкоджень упаковки, розпакування, упакування, перепакування товарів, митне оформлення яких не закінчено, зміна ідентифікаційних знаків чи маркування на цих товарах або їх упаковці, а також заміна транспортного засобу;

    • оглядові та вимірюванню власником складу, іншою особою, яка розмістила ці товари і транспортні засоби на складі, або її представником;

    • операціям, необхідним для забезпечення зберігання цих товарів і транспортних засобів у незмінному стані;

    • отбір проб та зразківтоварів, що зберігаються на складі.

    Література.

    1. Митний кодекс України Розділ ІІ «Митний контроль» Розділ ІІІ «Митне оформлення» «Митний контроль» Розділ IV «Переміщення і пропуск товарів та транспортних засобів через митний кордон України»

    2. «Митне регулювання» Голомозий В.М., Панкова Л.А., інші Львів «Видавництво Національного університету «Львівська політехніка» 2004р.

    Питання до самостійного вивчення.

    1. Реєстрація зовнішньоекономічних договорів. ( «Митне регулювання» Голомозий В.М., Панкова Л.А., інші Львів «Видавництво Національного університету «Львівська політехніка» 2004р. стр.36-40)

    2. Митний огляд- порядок проведення. ( «Митне регулювання» Голомозий В.М., Панкова Л.А., інші Львів «Видавництво Національного університету «Львівська політехніка» 2004р. стр.81-85)

    3. Технологічна схема митного контролю. ( «Митне регулювання» Голомозий В.М., Панкова Л.А., інші Львів «Видавництво Національного університету «Львівська політехніка» 2004р. стр.93-99)

    4. Технічні засоби митного контролю. ( «Митне регулювання» Голомозий В.М., Панкова Л.А., інші Львів «Видавництво Національного університету «Львівська політехніка» 2004р. стр.102-107)

    5. Збереження товарів та транспортних засобів на складах митних органів (Митний Кодекс Глава 24)

    6. Визначення основних термінів і понять у галузі митної справи: вільний обіг; декларант ; декларація митної вартості; культурні цінності ; митна декларація ; митний режим; перевізник; переміщення товарів через митний кордон України у вантажних відправленнях; переміщення товарів через митний кордон України у міжнародних експрес-відправленнях; переміщення товарів через митний кордон України у несупроводжуваному багажі; переміщення товарів через митний кордон України у ручній поклажі; переміщення товарів через митний кордон України у супроводжуваному багажі; право інтелектуальної власності; уповноважена особа.

  • Соседние файлы в папке Митна справа Конспект