Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
237.06 Кб
Скачать

Лекція 3

Мета-отримати знання по митним процедурам під час переміщення товарів через митний кордон України на залізничному та автомобільному транспорті, поштових та експрес- відправленнях; переміщенням товарів між митницями.

Підприємницька діяльність по декларуванню товарів та транспортних засобів, перевезенню товарів, які переміщуються через митний кордон України.

Види митнихрежимів: характеристика режимів, порядок та обсяг митних процедур, які при цьому здійснюються.

Зміст теми

Засоби та способи переміщення товарів та транспортних засобів. Митні процедури під час переміщення товарів через митний кордон України на залізничному та автомобільному транспорті, поштових та експрес- відправленнях: місце здійснення контролю, перелік документів які надаються митним органам, обов’ язки осіб які переміщують товари.

Переміщенням товарів та транспортних засобів між митними органами: внутрішній та прохідний митний транзит; вимоги до товарів, що переміщуються транзитом; миршрути та строки доставки товарів; заходии гарантування доставки товарів.

Підприємницька діяльність по декларуванню товарів та транспортних засобів, перевезенню товарів, які переміщуються через митний кордон України: митний брокер та митний перевізник.

Види митних режимів, характеристика режимів, порядок та обсяг митних процедур, які при цьому здійснюються: імпорт; реімпорт; експорт; реекспорт; транзит; тимчасове ввезення (вивезення); митний склад; спеціальна митна зона; магазин безмитної торгівлі; переробка на митній території України; переробка за межами митної території України; знищення або руйнування; відмова на користь держави.

Засоби та способи переміщення товарів.

Переміщення товарів через митний кордон України здійснюється засобами авіаційного, водного, автомобільного, залізничного, трубопровідного транспорту, а також лініями електропередачі.

Митні процедури, що здійснюються під час митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, якими переміщуються громадяни та товари через митний кордон України, мають уніфікований характер і не залежать від країни реєстрації або країни - власника транспортного засобу, країни, з якої прибув цей транспортний засіб, або країни, куди він прямує, крім випадків, передбачених міжнародними договорами України, в частині застосування санкцій та обмежень у торгівлі з окремими країнами.

Залежно від наявності перевізника, відправника, одержувача, а також договору на перевезення товари переміщуються у:

  • переміщення товарів через митний кордон України у вантажних відправленнях - переміщення товарів через митний кордон України при здійсненні експортно-імпортних операцій, а також інших операцій, пов'язаних із ввезенням товарів на митну територію України, вивезенням товарів за межі митної території України або переміщенням їх митною територією України транзитом. При переміщенні товарів через митний кордон України у вантажних відправленнях оформляється вантажна митна декларація;

  • переміщення товарів через митний кордон України у міжнародних поштових відправленнях - переміщення товарів через митний кордон України в упакованих та оформлених відповідно до вимог актів Всесвітнього поштового союзу та Правил користування послугами поштового зв'язку листах, бандеролях, спеціальних мішках з позначкою "M", дрібних пакетах, поштових посилках, відправленнях прискореної пошти з позначкою "EMS", які приймаються до пересилання за межі України, доставляються в Україну або переміщуються територією України транзитом підприємствами поштового зв'язку;

  • переміщення товарів через митний кордон України у міжнародних експрес-відправленнях - переміщення товарів та інших предметів, належним чином упакованих, що перевозяться експрес-перевізником будь- яким видом транспорту з метою доставки одержувачу у визначений термін;

  • переміщення товарів через митний кордон України у несупроводжуваному багажі - переміщення через митний кордон України товарів, що належать громадянам, окремо від цих громадян або уповноважених ними осіб з оформленням багажних документів;

  • переміщення товарів через митний кордон України у ручній поклажі - переміщення через митний кордон України товарів, що належать громадянам, у пасажирських відділеннях (салонах) транспортних засобів, якими прямують ці громадяни або уповноважені ними особи, без оформлення багажних документів;

  • переміщення товарів через митний кордон України у супроводжуваному багажі - переміщення через митний кордон України товарів, що належать громадянам, у багажних відділеннях транспортних засобів, якими прямують ці громадяни або уповноважені ними особи, з оформленням багажних документів.

Митні процедури на залізничному транспорті.

У зонах митного контролю пунктів пропуску залізничного транспорту на державному кордоні України здійснюються перевірка документів, огляд залізничного рухомого складу, а також інші митні процедури, передбачені Митним Кодексом.

При надходженні до митного контролю товарів, що перевозяться залізничним транспортом, працівники залізничної станції подають до митного органу такі документи:

  • передатну відомість (багажний список);

  • залізничні накладні;

  • інші документи, передбачені міжнародними договорами та іншими законами України.

Залізниця несе відповідальністьза втрату чи неналежну доставку товарів, що перебувають під митним контролем, до митного органу призначення.

Митний контроль у міжнародному залізничному сполученніздійснюється в зонах митного контролю. Відправлення залізничних транспортних засобів з місць стоянки здійснюється з дозволу митного органу та органу охорони державного кордону України.

Пасажири поїздів можуть проходити митний контроль також в інших місцях, визначених уздовж маршруту руху поїзда,поза пунктами пропуску на державному кордоні (за погодженням міжмитними прикордонними та транспортними органами).

Митні процедури на автомобільному транспорті.

Особи, що переміщують товари під митним контролем автомобільним транспортом, зобов'язані:

  • доставити товари за місцем призначення із збереженням митних забезпечень;

  • не розпочинати вивантаження чи перевантаження товарів без дозволу митного органу;

  • пред'явити митному органу необхідні для здійснення митного контролю і митного оформлення документи;

  • у невідкладних випадках за свій рахунок здійснювати вивантаження, навантаження, розпакування та упакування товарів і пред'являти їх до митного контролю.

Автотранспортний засіб, що використовується для переміщення товарів через митний кордон України,не потребує окремої митної декларації, якщо під час такого переміщення декларуються товари, які перевозяться цим автотранспортним засобом.

Відомості про автотранспортний засіб, що перевозить товари, вносяться до митної декларації, якою оформлено ці вантажі, товарно- транспортних накладних, дорожнього листа, провізних та інших супровідних документів, передбачених законодавством.

Митні процедури у міжнародних поштових та експрес- відправленнях.

Міжнародні поштові та експрес- відправлення переміщуютьсячерез митний кордон України, в тому числі транзитом через територію України,після здійснення митного контролюі митного оформленнятоварів, що знаходяться в цих поштових відправленнях.

Підприємства поштового зв'язку України, ат експрес- перевізники зобов'язаніза свій рахунокпред'являтимитним органамдля здійснення митного оформлення поштові відправлення, що переміщуються через митний кордон України.

 Митний контроль і митне оформлення товарів, здійснюються в спеціально обладнаних місцях:

  • пунктах міжнародного поштового обміну для міжнародних поштових відправлень;

  • місцях, які визначаються відповідним експрес-перевізником за погодженням ізмитним органом.

Доставка міжнародних поштових та експрес- відправлень до місць митного оформлення, їх розпакування і пред'явлення для огляду, перепакування та зберігання здійснюються підприємствами поштового зв'язку України та експрес-перевізниками за свій рахунок за участю і під контролем митних органів.

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект