Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
165.89 Кб
Скачать

Лекція 5

Мета- отримати знання з Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД). Порядок справляння адвалерного, специфічного, комбінованого та особливих видів мита. Порядок справляння податку на додану вартість, акцизного й митних зборів при ввозі товарів.

Зміст теми

Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД): тлумачення термінів, порядок ведення та внесення змін, опис структури.

Основні правила інтерпретації УКТЗЕД- розгляд порядку застосування кожного з шести правил при класифікації товарів під час переміщення через митний кордон України.

Порядок справляння адвалерного, специфічного, комбінованого та особливих видів мита.

Порядок справляння податку на додану вартість, акцизного й митних зборів при ввозі товарів на митну територію України.

Класифікація товарів для митного оформлення.

Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі - УКТЗЕД) складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів та Комбінованої номенклатури Європейського Союзу.

Якщо в УКТЗЕД по відношенню доГармонізованої системи опису та кодування товарів та Комбінованої номенклатури Європейського Союзувиявленонеточності, які виникли в результаті неправильного перекладу з офіційної мови оригіналу на українську мову, назв позицій, текстів приміток до розділів, , тоза основу приймаються тексти оригіналів офіційних видань Гармонізованої системи Всесвітньої митної організаціїта Комбінованої номенклатури Європейського Союзу.

Ведення УКТЗЕД здійснюється митними органами. Митні органи класифікують товари, тобто відносять товари до класифікаційних групувань, зазначених в УКТЗЕД.Рішення митних органів щодо класифікаціїтоварів для митних цілейє обов'язковимидля підприємств і громадян.З метою встановленнядостовірних відомостей про товари та їхвідповідностіопису класифікаційних групувань УКТЗЕДмитні органиможутьвимагативід суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та громадянзразкитоварів та техніко-технологічну документацію на такі товаридля проведення експертизи.

Однакове розуміння класифікаційних угруповань УКТЗЕД є необхідною умовою для визначення ставок митних тарифів та інших платежів, визначення режимів імпорту і експорту товарів, і також для співвідношення митних тарифів, фактичних даних по зовнішній торгівлі різних країн та для проведення економічно-статистичного аналізу.

Основою побудови УКТЗЕДвиступає сукупність різних ознак товарів. Формування розділів відбувається на підставі походження товару, матеріалу, призначення та хімічного складу:

За походженням - розділи I,II,V

За матеріалом - розділи VIII,IX,XIV,XV

За призначенням – розділи IV,XI,XII,XVI,XXI

За хімічним складом – розділи III,VI,VII

У побудову груп закладено принцип послідовності обробки товарів, починаючи від сировини та напівфабрикатів і аж до готових виробів.

В УКТЗЕД товари систематизовано за 21 розділом (дивись таблиця 5.1), які далі розділяються на 97 груп, 1241 товарну позицію, найменування і цифрові коди яких уніфіковано з Гармонізованою системою опису та кодування товарів. Назви розділів, груп і підгруп наводяться лише для зручності користування УКТЗЕД.

Структура УКТЗЕД

Таблиця 5.1

№ розділу

Найменування

Розділ І

Живі тварини; продукти тваринного походження

Розділ ІІ

Продукти рослинного походження

Розділ ІІІ

Жири та олії тваринного або рослинного походження; продукти їх розщеплення; готові харчові жири; воски тваринного або рослинного походження

Розділ ІV

Готові харчові продукти; алкогольні та безалкогольні напої і оцет; тютюн та його замінники

Розділ V

Мінеральні продукти

Розділ VI

Продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості

Розділ VII

Полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них; каучук, гума та вироби з них

Розділ VIII

Шкури необроблені, шкіра вичинена, натуральне та штучне хутро та вироби з них; шорно-сідельні вироби та упряж; дорожні речі, сумки та аналогічні товари; вироби з кишок тварин (крім кетгуту з натурального шовку)

Розділ IX

Деревина і вироби з деревини; деревне вугілля; пробка та вироби з неї; вироби із соломи, альфи та інших матеріалів для плетіння; кошикові та інші плетені вироби

Розділ X

Маса з деревини або з інших волокнистих целюлозних матеріалів; папір або картон, одержані з відходів та макулатури; папір, картон та вироби з них

Розділ XI

Текстильні матеріали та текстильні вироби

Розділ XII

Взуття, головні убори, парасольки від дощу та сонця, палиці, стеки, батоги та їх частини; пір’я оброблене і вироби з нього; штучні квіти; вироби з волосся людини

Розділ XIII

Вироби з каменю, гіпсу, цементу, азбесту, слюди або аналогічних матеріалів; керамічні вироби; скло та вироби із скла

Розділ XIV

Перли природні або культивовані, дорогоцінне або напівдорогоцінне каміння, дорогоцінні метали, метали, плаковані дорогоцінними металами, та вироби з них; біжутерія; монети

Розділ XV

Недорогоцінні метали та вироби з них

Розділ XVI

Машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання; їх частини; звукозаписувальна та звуковідтворювальна апаратура, апаратура для запису або відтворення телевізійного зображення і звуку, їх частини та приладдя

Розділ XVII

Засоби наземного транспорту, літальні апарати, плавучі засоби і пов’язані з транспортом пристрої та обладнання

Розділ XVIII

Прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні, медичні або хірургічні; годинники всіх видів; музичні інструменти; їх частини та приладдя

Розділ XIX

Зброя, боєприпаси; їх частини та приладдя

Розділ XX

Різні промислові товари

Розділ XXI

Твори мистецтва, предмети колекціонування та антикваріат

    Структура десятизнакового цифрового кодового позначення товарів в УКТЗЕД включає:

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект