Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
239.1 Кб
Скачать

Лекція 2

Мета-отримати знання по процедурам митного контроля та оформлення товарів та транспортних засобів під час переміщення через митний кордон України.

Порядок декларування та попередні операції при митному оформленні.

Порядок функціювання митних складів тимчасового зберігання товарів та транспортних засобів.

Зміст теми

Митний контроль: визначення термінів; порядок переміщення товарів та транспортних засобів для проходження митного контролю; об’єкти та форми митного контролю, види, об’єкти та органи які здійснюють інших видів контролю.

Митне оформлення: визначення термінів; особи які переміщують товари та транспортні засоби для митного оформлення; місце, час та порядок митного оформлення.

Декларування товарів: визначення термінів; види декларацій; місце, час та порядок оформлення декларацій. Попередні операції при митному оформленні.

Склад тимчасового зберігання: визначення термінів; типи складів, порядок розміщення та документарне оформлення товарів на складах тимчасового зберігання; розпорядження товарами.

Митний контроль

 Митний контроль- сукупність заходів, що здійснюються митними органами в межах своєї компетенції з метою забезпечення додержання норм законів та інших нормативно-правових актів з питань митної справи України.

Митному контролю підлягаютьусі товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України.

Не можуть бути пропущені через митний кордонУкраїни товари:

  • заборонені до вивезення , ввезення транзиту через митну територію;

  • щодо яких не було здійснено митне оформлення;

  • у міжнародних поштових відправленнях забороняються культурні цінності.

Рішення митних органів щодо заборони або дозволу переміщення через митний кордон України конкретних товарів може бути оскаржено до суду.

У випадках, передбачених законом, на окремі товари можуть запроваджуватися обмеження у разі їх переміщеннячерез митний кордон України. Пропуск таких товарів через митний кордон України здійснюється на підставі дозволів уповноважених органів державної влади, що виконують відповідні контрольні функції.

Переміщеннятоварів і транспортних засобів через митний кордон Україниздійснюється через пункти пропуску на митному кордоніУкраїни, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України відповідно до міжнародних договорів України, укладених в установленому законом порядку.Окремівидитоварівпереміщуються через спеціально визначені пункти пропуску на митному кордоні України.

    Переміщення товарів та транспортних засобів на територію зони митного контролю чи за її межі контролюється митницею.

Території зон митного контролю встановлюються:

  • у пунктах пропуску через державний кордон- митницею, за погодженням з прикордонними військами;

  • у пунктах на митному кордоні, що є межами спеціальних митних зон- митницєю;

  • на територіях і в приміщенні підприємств, що зберігають товари та транспортні засоби під митним контролем- митницею.

Митний контроль товарів, транспортних засобів перевізників у пунктах пропуску через державний кордон України здійснюється цілодобово безпосередньо посадовими особами митних органів.

Обєкти та форми митного контролю наведені в таблиці 2.1

Під час проведення митного контролю митні органи самостійно визначають форму та обсяг контролю, достатні для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи.

Митний контроль товарів і транспортних засобіврозпочинається:

  • у разі ввезення- з моменту перетинання ними митного кордону України;

  • уразі вивезення - з моменту пред'явленняїх для митного оформлення та декларування.

Митний контроль товарів і транспортних засобів закінчується:

  • у разі ввезення - після здійснення у повному обсязі їх митного оформлення;

  • у разі вивезення - після здійснення у повному обсязі їх митного оформлення та перетинання ними митного кордону України, за винятком митних режимів, які передбачають перебування під митним контролем протягом усього часу дії митного режиму.

Товари, разом з їх упаковкою та маркуванням, транспортні засоби, якими вони переміщуються через митний кордон України, а також документи наних пред'являються для контролю митним органаму незмінному стані в місцях митної території України, встановлених митними органами для здійснення митного контролю та оформлення,не пізніше ніж через три години після прибуттязазначених товарів і транспортних засобів таке місце.Цей строк, як виняток, може збільшуватисяу порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Зона митного контролю - місце, в межах якого митні органи здійснюють митні процедури (операції, пов'язані із здійсненням митного контролю за переміщенням товарів і транспортних засобів через митний кордон України, митного оформлення цих товарів і транспортних засобів, а також із справлянням передбачених законом податків і зборів).

Зони митного контролю створюються у пунктах пропуску на митному кордоні України, в межах прикордонної смуги на державному кордоні України, у морських і річкових портах, аеропортах, на залізничних станціях, на територіях підприємств, спеціальних митних зон, а також в інших місцях, визначених митними органами

 Режим зони митного контролю- це встановлені законодавством України з питань митної справи приписи, заборони та обмеження щодо перебування товарів, транспортних засобів та громадян, умови розташування будівель та споруд, а також проведення господарських робіт у зоні митного контролю.

  Забезпечення безпеки громадян, а також схоронності товарів, що переміщуються через митний кордон України, дотримання режиму, законності та правопорядку у зоні митного контролю покладається на відповідні митні органи.

Митні органи мають правоу примусовому порядку зупиняти і повертати в зони митного контролю транспортні засоби та громадян, які без дозволу митних органів увійшли із зони митного контролю на митну територію України. Незалежно від закінчення операцій митного контролю, оформлення та пропуску товарів і транспортних засобів митний контроль за ними може здійснюватися, якщо є достатні підстави вважати, що мають місце порушеннямитного законодавства України.

Звільнення від окремих форм митного контролювстановлюється законами України, а також міжнародними договорами, укладеними в установленому законом порядку.

Спрощений митний контрользастосовується у випадках переміщення громадянами через митний кордон України товарів, що не підлягають обов'язковому декларуванню та оподаткуванню і не належать до категорії товарів, на переміщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження.

       Незастосування митного контролю не означає звільнення від обов'язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України.

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект