Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.55 Mб
Скачать

4.6. Контроль і вимірювання різьблення [50, 35]

Точність різьблення можна контролювати диференційованим (контроль кожного параметра окремо) і комплексним (контроль розташування контуру різьблення в наказаному полі допуску) методами. Метод контролю кожного параметра різьблення окремо (середнього діаметру, кроку і кута профілю) трудомісткий, тому його застосовують для точних різьб: ходових гвинтів, різьбових калібрів, мітчиків і т.п. Іноді за наслідками контролю окремих параметрів судять (після обчислень) про комплексний параметр, наприклад, про приведений середній діаметр різьблення. Комплексний контроль різьб виконують або за допомогою граничних калібрів, або за допомогою проекторів і шаблонів з граничними контурами.

4.6.1. Контроль різьблення калібрами

У систему калібрів входять робочі гладкі і різьбові прохідні (Р-ПР) і непрохідні (Р-НІ) калібри, а також контр калібри (КПР-ПР, КНЕ-ПР, У-ПР, КНЕ-НЕ, КИ-НЕ, У-НЕ) для перевірки і регулювання (установки) робочих різьбових скоб і кілець.

Свінчиваємость робочого різьбового прохідного калібру з різьбленням або входження на неї скоби означає, що приведений середній, найменший внутрішній для болта і найбільший наружний для гайки діаметри не виходять за прохідні граничні значення. Непрохідними різьбовими калібрами контролюють тільки власне середній діаметр різьблення — у разі придатності різьблення вони не повинні згвинчуватися з різьбленням, що перевіряється, більш, ніж на два обороти.

Різьблення гайок перевіряють за допомогою граничних різьбових калібрів — пробок, різьблення болтів — жорсткими або регульованими різьбовими кільцями або скобами.

Прохідні різьбові калібри (ПР) мають повний профіль і довжину згвинчення. Вони є як би прототипами деталей, що сполучаються. Ними контролюють приведений середній діаметр і одночасно найбільший внутрішній діаметр зовнішнього різьблення і найменший зовнішній діаметр внутрішнього різьблення. Непрохідні різьбові калібри (НЕ) мають укорочений профіль і служать для перевірки власне середнього діаметру різьблення - найменшого для болта і найбільшого для гайки.

Зовнішній діаметр зовнішнього різьблення і внутрішній діаметр внутрішнього різьблення контролюють гладкими калібрами або універсальними засобами вимірювань.

Різьбові і гладкі калібри для метричного різьблення циліндровою і конічною, трубною циліндровою, такою, що сполучається з трубною конічною, виготовляються по ГОСТу 24939 – 81.

Знос калібру-кільця контролюється контрольним калібром-пробкою К-И. Калібр-скоба Р-ПР встановлюється по контркалибру-пробці У-ПР, а Р-НІ – по контркалибру-пробці У-НЕ.

а) б)

Мал. 4.43. Схеми полів допусків різьбових калібрів

Допуски різьбових калібрів. Розташування полів допусків середнього діаметру калібрів для контролю зовнішнього різьблення показане на мал. 4.43, а, внутрішньою — на мал. 4.43, би. Допуски і величини, що визначають положення полів допусків і межу зносу калібрів, регламентуються по Госту 24997 - 81. Допуски всіх контркалібрів, приведених на мал. 2.43, однакові і рівні ТСР.

Позначення: ТPL - допуск зовнішнього і середнього діаметру різьбового прохідного і непрохідного калібрів-пробок; ТR - допуск внутрішнього і середнього діаметру різьбового прохідного і непрохідного калібрів-кілець; WGO - величина средньодопустимого зносу різьбових прохідних калібрів-пробок і калібрів-кілець; WNG - величина средньодопустимого зносу різьбових непрохідних калібрів-пробок і калібрів-кілець; F1 - відстань між лінією середнього діаметру і вершиною укороченого профілю різьблення; ZPL - відстань від середини поля допуску ТP різьбового прохідного калібру-пробки до прохідної (нижнього) межі середнього діаметру внутрішнього різьблення; ZR – відстань від середини поля допуску TR різьбового прохідного калібру до верхньої межі середнього діаметру зовнішнього різьблення.

Соседние файлы в папке Конспект