Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Н

Рис. 4.11. Схема индикаторного

Нутромера

а рис 4.11,а приведена схема індикаторного нутроміра для вимірювання отворів понад 18 мм. Усередині трубки 5 переміщається шток 4, на який через важіль 3 діє рухома п'ята, контактируемая з вимірюваним кільцем 7, друга п'ята 6 - нерухома. Шток 4 сполучений з штоком вимірювальної головки 2. У нутромірах для вимірювання діаметрів отворів менше 18 мм нижній кінець штока 4 виконаний у вигляді конуса, який діє на рухомі п'яти, кульки або підпружинені сферичні поверхні розтискної цанги 8 (мал. 4.11, би).

Пружинні вимірювальні прилади.У пружинних приладах використовуються пружні передавальні

(

Рис. 4.12. Пружинная измерительная головка микрокатора: 1 – втулка; 2 – измерительный стержень; 3 – литой каркас; 4 – передняя крышка; 5 – скрученная лента; 6, 13, 14, 20 и 22 – винты; 7 – задняя крышка; 8 – винтовая пружина; 9 хомутик для регулирования усилия; 10 – винт; 11 – плоская пружина; 12 – неподвижная упругая пластинка; 15 и 16 – планки; 17 стеклянная стрелка; 18 – масляный демпфер; 19 – шеллачный шарик; 21 – упругий треугольник

вимірники) механізми, що не мають пар із зовнішнім тертям. Застосування плоских пружин і мембран замість звичайних опор ковзання і обертання забезпечує їх надійну роботу в умовах скупчення пороши і великій вологості. У пружинних передачах приладів для перетворення малих переміщень вимірювального наконечника в значно великі переміщення покажчика використовують плоскі, прямі, зігнуті або скручені пружні металеві стрічки. Ціна ділення шкал вимірювальних головок знаходиться в межах 0,02 – 10мкм.

В даний час вітчизняною промисловістю випускаються микрокаторы типа ИГП, микаторы типа ИПМ, миникаторы типа ИРП і оптикаторы типу 15301.

Базовою моделлю пружинних приладів є вимірювальна пру-

жинна головка (микрокатор) типа ИГП (мал. 4.12). Принцип дії мікрокатора заснований на залежності між розтягуванням тонкої скрученої металевої стрічки 5 і поворотом її середнього перетину із стрілкою 17 щодо подовжньої осі і щодо шкали.

З принциповими схемами решти пружинних приладів і їх метрологічними характеристиками можна познайомитися в [42].

Оптико-механічні прилади широко застосовують у виробничих лабораторіях, а також в цехових умовах при виготовленні виробів, що вимагають точних лінійних і кутових вимірювань. Оптико-механічні прилади різноманітні по конструктивному виконанню і принципу дії. До таких приладів відносяться: оптичні для важеля, проекційні і вимірювальні мікроскопи і машини, длинноміри, інтерференційні прилади. Підвищення точності відліку і вимірювань цих приладів досягається або поєднанням механічних передавальних механізмів з оптичним пристроєм (оптиметри) автоколімації, або завдяки значному збільшенню вимірюваних об'єктів або шкал (мікроскопи, проектори і ін.), або вимірюванням параметрів інтерференційних картин.

Інструментальні і універсальні мікроскопи призначені для вимірювання довжин, кутів, елементів різьб, зубчатих передач, конусів і різних профілів виробів. Методи вимірювань - проекційний і осьового перетину в прямокутних і полярних координатах.

Інструментальні мікроскопи розділяються на малі (мал. 4.13,а) ММИ (малий мікроскоп інструментальний) і великі (мал. 4.13, би).

Соседние файлы в папке Конспект