Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.55 Mб
Скачать

4.11. Автоматизація системи контролю і управління збором даних

4.11.1. Завдання і різновиди автоматизованих систем контролю

Питання автоматизації систем контролю відносяться до автометрии, в якій розглядаються теоретичні основи проектування автоматичних вимірювальних і контрольних і інформаційних для вимірника систем.

Автоматизована система метрологічного забезпечення (АСМО) призначена для вирішення основних завдань управління виробничо-господарською діяльністю метрологічної служби підприємства, пов'язаних з плануванням, контролем, аналізом і регулюванням метрологічної інформації.

АСМО базується на економіко-математичних методах із застосуванням обчислювальної техніки і може розглядатися як підсистема управління якістю продукції, що включає технічне, програмне, інформаційне і організаційне забезпечення.

Автоматизована система метрологічного забезпечення здійснює: метрологічний контроль за вимірювальною технікою (повний облік засобів вимірювань підприємства; перспективне і оперативне планування перевірочної діяльності; аналіз метрологічних характеристик засобів вимірювань; атестацію нестандартизованных засобів вимірювань; контроль, зокрема інспекційний, за виконанням перевірочних робіт); метрологічний контроль за випробувальною технікою (облік і атестація засобів випробувань; планування і контроль виконання цих планів; проведення профілактичних і регламентних робіт і ін.); метрологічну експертизу технічної документації (облік технічної документації; планування і контроль виконання планів проведення експертиз; інформаційне забезпечення при проведенні експертиз технічної і технологічної документації); координацію і планування метрологічної діяльності (календарне і перспективне планування поверенной діяльності; контроль виконання вимог нормативно-технічної документації при виготовленні виробів; розробка заходів щодо метрологічного забезпечення виробництва; господарський-технічна діяльність по метрологічному забезпеченню і ін.); регулювання діяльності по метрологічному забезпеченню виробництва (здійснення вироблення дій, що управляють, на окремі підрозділи підприємства з метою ефективного впровадження планів метрологічного забезпечення).

На виробництві все більше приділяється уваги механізації і автоматизації процесу вимірювання, що пов'язане з автоматизацією процесів виробництва сучасних машин, підвищенням їх якості, точності і надійності і скороченням часу і вартості вимірювань і контролю. Контроль виробів здійснюється як простими пристроями і пристосуваннями, так і складними контрольними автоматами.

По ступеню автоматизації пристрою контролю розмірів ділять на механізовані пристосування, напівавтоматичні системи, автоматичні системи і самоналагоджувальні (адаптивні) автоматичні системи.

Механізовані пристосування застосовують для одночасної або послідовної перевірки декількох розмірів складних деталей в серійному і масовому виробництві. У таких пристосуваннях операцію завантаження і знімання деталей здійснюють уручну.

У напівавтоматичних системах частина операцій (завантаження, а іноді і сортування) виконуються уручну, а решта всіх операцій автоматично.

Контрольні автоматичні системи (всі процеси повністю автоматизовані) широко застосовують для контролю деталей по різних параметрах (розмірам, твердості, масі, складним профілям у вигляді різьблення або зубів коліс і т. п.). Контрольні автомати дорогі і складні; їх в основному застосовують для сортування деталей масового виробництва (поршневих пальців, кульок і роликів і ін.) за розмірами на групи при селективній збірці, при 100 %-ном контролі найбільш відповідальних деталей, коли пропуск бракованих деталей недопустимий або коли в технологічному процесі вибірковий контроль недопустимий.

Прогресивним напрямом є створення універсальних автоматів з типових вузлів для контролю однотипних деталей. Наприклад, автомат БВ-8008 для контролю поршневих пальців діаметром від 15 до 60 мм; автомат БВ-8009 для контролю поршнів різних двигунів діаметром від 15 до 60 мм; автомат БВ-8010 для контролю прямозубых і косозубых коліс з діаметрами від 80 до 320 мм і модулями 1 - 7 мм. Автомат СК-9 для контролю бічного і радіального биття зібраного радіального кулькового підшипника з розмірами підшипників: по внутрішньому діаметру від 35 до 85 мм, наружному від 80 до 150 мм і по висоті від 18 до 31 мм. Продуктивність контрольного автомата для поршневих пальців - до 700 шт/ч, а автомата для підшипників - 600 шт/ч.

По дії на технологічний процес розрізняють пасивні і активні автоматичні засоби контролю розмірів.

Пасивні фіксують розміри деталей, розділяючи їх на придатні і брак (поправний і непоправний), або сортують їх на групи при селективній збірці. На хід технологічного процесу вони не впливають.

Активні засоби контролюють розміри деталей в процесі виготовлення і за наслідками контролю подають команду на зміну режимів обробки, на включення верстата або на підналадку системи СНІД (верстат — пристосування — інструмент — деталь). Наявність зворотного зв'язку дозволяє за наслідками контролю управляти точністю технологічного процесу і тим самим попереджати появу браку. Заводи зацікавлені в пристроях для автоматичного контролю деталей в процесі їх обробки, щоб попередити брак і полегшити роботу робочих і контролерів. Вітчизняними заводами випускаються вимірювальні пристрої для активного контролю.

У самоналагоджувальних автоматичних системах автоматизовані цикли роботи і настройки, а також системи, які можуть пристосовуватися до умов середовища, що змінюються.

Соседние файлы в папке Конспект