Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

БЖД

.pdf
Скачиваний:
101
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.75 Mб
Скачать

17. .Нині Міжнародний Червоний Хрест об’єднує понад 120 національних товариств і охоплює близько 250 млн населення..

18. .В Україні національне товариство Червоного Хреста було створене 1918 року..

19. .Емблемами Червоного Хреста є Червоний Хрест, Червоний Півмісяць, Червоний Ромб. .

20. .1931 року в Парижі заснована Міжнародна організація із захисту цивільного населення у воєнний час, пізніше (1958 р..) перейменована в Міжнародну організацію Цивільної оборони..

21. .При веденні воєн світова спільнота через ООН у Женевських Конвенціях, прийнятих 1949 року, зобов’язала держави, що ведуть війну, дотримуватися норм гуманізму і загальних правил поводження з військовополоненими:

• перша Женевська Конвенція має назву „Про поліпшення становища поранених і хворих у діючих арміях”;

• друга Женевська Конвенція – „Про поліпшення становища поранених, хворих та осіб зі складу збройних сил, що зазнали аварії корабля”;

• третя Женевська Конвенція – „Про поводження з військовополоненими”;

• четверта Женевська Конвенція – „Про захист цивільного населення під час війни”..

22. .В Україні публічні заклики до агресивної війни або до розв’язування воєнного конфлікту караються виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років (ст. .436 Кримінального кодексу України). .

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!

1)Позбутися суперечностей між людьми, так само, як

іпозбутися соціальних конфліктів неможливо. .Більше того, суперечності між людьми й соціальні конфлікти – це рушії людського суспільства..

2)Захист від соціальних небезпек досягається застосуванням соціального контролю, важливу роль при здійсненні якого відіграють суспільні інституції: міліція (від лат. .militia військо), система державних правоохоронних органів з охорони громадського порядку, захисту прав та інтересів громадян від злочинних та інших зазіхань, збройні сили держави, прокуратура, система державних органів, спеціально призначена для публічного переслідування по кримінальним справам, судові органи (суди), які чинять правосуддя, служба безпеки держави тощо. .

§ 3.3.2. Тероризм – „війна без кордонів”

1. .Тероризм (від лат. .terror страх, жах, залякування) – форма політичного екстремізму, застосування насилля, залякування населення та урядів у намаганні досягти певних соціально-по- літичних цілей..

2.. Тероризм є формою соціально-політичного конфлікту, характерною ознакою якої є розправа з противниками насильницькими способами. .Місце тероризму серед інших форм конфліктів зрозуміле з рис. .3..4. .

NON MULTA, SED MULTUM

Терміни«тероризм»і«терор»увійшливобігнаприкінціΧVΙΙΙст. . для позначення репресивної політики, що проводилася якобінцями за часів Великої французької революції (фр. .terreur страх, жах). .Нині термін «терор» має подвійний смисл. .По-перше, він використовується для характеристики політики насилля й залякування, що її застосовують диктаторські й тоталітарні режими по відношенню до громадян своєї країни. .Це є насиллям з боку «сильного» – держави. .По-друге, терміном «терор» означають насилля з боку «слабого» – опозиції. .

Тероризм – це метод, використовуючи який організована група або партія намагається досягнути бажаних цілей шляхом систематичного використання насилля і залякування..

Тероризм як метод політичної боротьби проти самодержавства використовувався в Росії на межі ΧΙΧ–ΧΧ століть. .1 березня 1881 р. . від вибуху бомби помер цар Олександр ΙΙ, 15 червня . 1904 р. .був убитий міністр внутрішніх справ В. .Плеве, а 4 лютого . 1905 р. .– великий князь Сергій Олександрович. .Лише упродовж . 1901–1911 років­ в Росії було здійснено 263 теракти. .Їх жертвами стали­ 2 міністра, 33 генерал-губернатора, губернатора і віце-губер- натора, 16 градоначальників, начальників окружних відділень, поліцмейстерів, прокурорів, їх помічників, начальників розшукових відділень, 7 генералів та адміралів, 15 полковників, 8 присяжних повірених, 26 агентів поліції і провокаторів. .

Нині тероризм знаходиться на озброєнні партій і груп різної політичної орієнтації, як лівої, так і правої. . У другій половині . ΧΧ ст. .почалося широке застосування зовнішньо немотивованого терору, розрахованого на створення обстановки загальної паніки і розгубленості. .Якщо терористи ΧΙΧ–ΧΧстоліть майже завжди пуб­ лічно оголошували, яка організація є відповідальною за теракт, то у ΧΧΙ ст. .це стало поодиноким явищем. .Змінилися й об’єкти тер­ актів – ними стали пересічні громадяни: відвідувачі ресторанів, випадкові перехожі, пасажири авіалайнерів. .До таких методів боротьби вдаються такі терористичні організації, як «Аксьон директ», «Червоні бригади», «Червоної Армії фракція», баскська ЕТА

260

261

та ін. .У більшості випадків засоби масової інформації, що є близькими до терористів, починають висувати версії щодо причетності до теракту уряду, державних органів безпеки та ін..

З 1970-х років широко використовується термін «міжнародний тероризм», який у проекті Кодексу злочинів проти миру й безпеки людства ООН визначає як «здійснення, організацію, сприяння здісненню, фінансування або заохочення агентами чи представниками іншої держави актів проти іншої держави або потурання з їхнього боку здійсненню таких актів, які скеровані проти осіб чи власності і які за своїм характером мають на меті викликати страх у державних діячів, груп осіб або населення у цілому». .

У 1977 році державами-членами Євросоюзу була прийнята Європейська конвенція по боротьбі з тероризмом..

До найбільших терористичних актів кінця ΧΧ– початку ΧΧΙст. ..

можна віднести газову атаку нервово-паралітичним газом зарін у токійському метро у березні 1995 року (загинуло 12 осіб, було отруєно 5 тис. .осіб), вибух в Оклахома-Сіті 19 квітня 1995 року (загинуло 168 осіб), вибухи житлових будинків у Москві 9 і 12 вересня 2000 року (загинуло 130 осіб), серію вибухів в Ізраїлі упродовж 2000–2002 років (автобусів, дискотек, ресторанів), а також безпрецедентні тарани захопленими літаками веж Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку і будівлі Пентагону у Вашингтоні 11 вересня 2001 року (загинуло 3 тис. .осіб). .23 жовтня 2002 року в Москві чеченськими бойовиками було захоплено близько 800 заручників у будівлі Театрального центру на Дубровці під час демонстрації популярного мюзиклу «Норд-Ост». .Дві з половиною доби потому будівлю штурмували спецслужби Росії, під час цієї операції терористи були знешкоджені, але понад 100 заручників загинули..

3. .Тероризм здійснюється окремими особами або групами людей, які виражають інтереси певних політичних рухів або ж країн, де тероризм піднесений до рангу державної політики..

4. .Виходячи з інтересів, що їх відстоюють терористи, розрізняють тероризмполітичний,релігійний,кримінальний(утомучислі–. мафіозний)..

Рис. 3.4. Види і форми перебігу сучасних соціально-політичних конфліктів

5. .Основними формами прояву тероризму є:

Ø вибухи та масові вбивства, при здійсненні яких терористи розраховують на психологічний ефект, на формування відчуття страху і невпевненості у широких верст населення;

Ø захоплення заручників, коли терористи намагаються досягти своїх цілей шляхом політичного шантажу або ж використовують ці акти для отримання викупу (для фінансування своїх організації);

Ø захоплення державних установ, коли терористи намагаються досягти пропагандистського ефекту і суспільного резонансу;

Ø політичні вбивства, коли терористи намагаються змінити владу або ж змінити політику, що її проводять владні структури;

Ø захоплення літаків або інших транспортних засобів, коли терористи зазвичай висувають вимоги звільнити свої товаришів по боротьбі або ж намагаються отримати викуп. .

6. .У середині другої половини XX ст. . ареною активного терору була Європа, де діяли численні лівоекстремістські організації („Червоні бригади”, Ірландська республіканська армія та інші)..

NON MULTA, SED MULTUM

Виступаючи перед випускниками Військової академії у ВестПойнті 35-й президент США Джон Кеннеді (1917–1963), зазначив: «Тероризм – це тип війни, новий за своєю інтенсивністю і разом з тим традиційний. Це війна партизанів, повстанців, змовників, убивць, війна засідок, а не битв; інфільтрації, а не агресії; прагнення до перемоги шляхом виснаження та дезорганізації противника замість втягування його у відкриту війну»..

7. .Нині основні прояви тероризму пов’язують з ісламськими радикальними рухами (ісламським фундаменталізмом), які поширюють свої дії на більшу частину планети..

8. .Характеризуючи психологію терористів, американський психолог Роберт Джей Ліфтон зазначав: «Ці люди найбільш готові до вбивства, бо вони знаходяться у смисловому вакуумі»..

9. .Світова спільнота, починаючи з другої половини XX ст.., намагається вживати дієвих заходів щодо запобігання тероризму: в грудні 1972 року був створений Спеціальний комітет ООН із питань міжнародного тероризму, до якого ввійшли представники 34 держав світу; на початку 1995 року Генеральна Асамблея ООН одностайно прийняла Декларацію про заходи для ліквідації міжнародного тероризму тощо..

NON MULTA, SED MULTUM

В Україні, на щастя, не існує терористичних організацій, орієнтованих на повалення державного ладу. .Проблема тероризму постає у нашій країні в площині «кримінального тероризму». .Поряд із ним відмічені спроби проникнення на територію України представників закордонних терористичних організацій. .

262

263

Згідно із ст. .258 Кримінального кодексу України «терористичний акт, тобто застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створили небезпеку для життя чи здоров’я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, якщо такі дії були вчинені з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення, або з метою впливу на прийняття рішень чи вчинення або не вчинення дій органами державної влади чи місцевого самоврядування, службовими особами цих органів ... караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років»..

10. .У багатьох промислово розвинених країнах світу до навчальних програм наприкінці XX ст. .були введенні спеціальні курси, в яких висвітлюються питання поведінки заручників. .

11. .Опинившись у становищі заручника, слід дотримуватися таких правил поведінки:

Ø сидіти тихо, не галасувати, не висловлювати свого ставлення до того, що відбувається;

Ø не привертати до себе уваги, не вставати без дозволу, не пересуватися з одного місця в інше тощо;

Ø не намагатися вступити в розмову з терористами, не пропонувати їм свою допомогу, посередництво тощо, але й не відмовлятися, якщо терористи самі запропонують виступити посередником у перемовинах із владними структурами;

Ø не дивитися прямо в очі терористу – такий погляд може бути сприйнятий як виклик;

Ø уникати зайвих розмов з іншими заручниками, у разі необхідності робити це тихо і непомітно;

Ø позбавитися всього, що виділяє вас із-поміж інших заручників –. косметики, прикрас, яскравих елементів одягу (шарф, хустка тощо);

Ø при стрілянині негайно лягти на підлогу: при цьому бажано змінити місце свого розташування, відповзши на один-два кроки вбік. .

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!

Головне для заручника – залишитися живим, а не протидіяти озброєним людям, які готові піти на злочин заради досягнення своїх цілей..

Зверніть увагу!

Ефективність протидії міжнародному екстремізму і теро­ ризму все ще не відповідає тому рівню загрози, який вони створюють для широких верств населення, фактично – для кожної людини..

§ 3.3.3. Натовп як соціальна небезпека

1. .Натовпом тлумачний словник називає скупчення людей, зборисько..

2. .Люди у натовпі („народ, що вийшов на вулиці”, за визначенням французького соціолога і психолога XIX ст. .Гюстава Лебона) являють собою небезпеку як для окремої особи, що знаходиться поза цим натовпом, так і для окремих людей у самому натовпі. .

NON MULTA, SED MULTUM

Гюстав Лебон (1841–1931) – французький соціальний психолог, автор теорії «масового суспільства». .У своїх працях Г. .Лебон . виступав проти ідеї соціальної рівності в усіх її різновидах, намагався довести нерівність різних рас. . Він ототожнював народ («масу») з натовпом, провіщаючи неминучий наступ «ери мас» і пов’язаний із цим занепад цивілізації..

Г. .Лебон розрізнявнатовп«різнорідний»(вуличнийнатовп, парламентські збори тощо) і натовп «однорідний» (секти, класи, касти). .Натовп, за Г. .Лебоном, є ірраціональною руйнівною силою, індивіди у складі натовпу поводять себе несвідомо й емоційно, ними керує закон «духовної єдності» натовпу. .Людина у натовпі набуває хибного відчуття нездоланної сили, нею оволодіває нетерпимість, догматизм, при цьому відчуття власної відповідальності втрачається. .Натовпу властива «колективна душа», здатність піддаватися навіюванню з боку нечисленних «вожаків», у яких він вбачає втілення своїх ідеалів. .Ці «вожаки» стають героями натовпу. .

3.. Натовп – особлива спільнота людей, поведінка яких майже не залежить ані від освітнього, ані від культурного рівня людей, що утворюють натовп..

4. .Прийнято виділяти 4 основні різновиди натовпу:

а) випадковий – група людей, увагу яких привернула певна подія, наприклад, ДТП;

б) експресивний – група людей, згуртована прагненням спільно висловити свої почуття: радість на весілля, горе на похоронах, солідарність на мітингу або на маніфестації;

в) конвенційний – група людей, котрі є учасниками масових розваг (глядачі, уболівальники): їх об’єднує цікавість до дійства, на яке вони реагують згідно із традиційними ритуалами і нормами, наче за домовленістю (звідси й назва – конвенційний, тобто такий, що передбачає домовленість);

г) діючий, у тому числі агресивний (наприклад, самосуд натовпу над злочинцем, спійманому на „гарячому”), панічний

264

265

(масова втеча людей від небезпеки), корисливий (пограбування магазинів, фінансових установ тощо під час стихійних лих, мародерство), повстанський (коли люди стихійно об’єднуються проти утисків, сваволі властей тощо). .

5. .Особливістю натовпу є те, що він позбавлений ієрархічного поділу – всі люди в середині великої групи людей є рівними, відмінності між ними знівельовані..

6. .У натовпі люди розташовані настільки щільно, що це дає їм змогу підтримувати між собою зоровий і слуховий контакт, відчуваючи при цьому реакції одне одного на зовнішні стимули (наприклад, на слова промовця під час мітингу)..

7. .Взаємний вплив людей у натовпі сприяє створенню єдиного настрою­ („колективної душі”, за Г. .Лебоном). .Відчуваючи свою єдність і силу, натовп може швидко радикалізуватися, змінюючи характер і спрямованість своїх дій..

8. .Психіка людини в натовпі зазнає великих змін: людська особистість помітно нівелюється, і те особливе й неповторне, що є у кожному з нас, відходить на задній план..

9. .Втрачаючи індивідуальність, люди в натовпі починають однаково думати й відчувати, виявляють схильність до однакових рішень і впливів – вони нібито стають однією істотою з над індивідуальними психічними рисами та властивостями..

Зверніть увагу!

1)Поступаючись індивідуальністю, людина в натовпі відчуває захищеність від зовнішнього світу, якої їй, можливо, бракувало у звичайному житті..

2)Отримане у натовпі відчуття цілковитої безпеки часто веде до безвідповідальної поведінки людини, котра сприймає отриманий захист як дозвіл на безкарність і вседозволеність..

11. .Особливості мислення натовпу полягають у простоті, лаконічності й завершеності логічних категорій, якими він (велика група людей) оперує..

12. .Натовп потребує цілісних образів і тверджень, які сприймаються „на віру”, не потребуючи аргументації..

13. .Люди, об’єднані у натовп, нерідко виявляють здатність на такі самопожертви і героїзм, яких вони поодинці не виявляють ніколи..

14. .Людина, що опинилася у натовпі, як правило, не може йому протистояти (ані у фізичному плані, ані психічно). .Тому натовп являє собою велику небезпеку здоров’ю людини (як фізичному, так і психічному)..

15. .Ризик фізичного пошкодження виникає при великій щільнос­ ті натовпу, особливо, коли той починає рухатися (панічна втеча). . При падінні людини в щільному натовпі, що рухається, імовірність бути затоптаним різко зростає, оскільки самостійно піднятися на ноги майже неможливо..

16. .Ризик деформування психічного здоров’я зростає за умови недостатньо глибоких власних переконань і невисокого рівня самосвідомості, бо тоді людина „розчиняється” у натовпі..

17. .Щільність однорідного натовпу можна оцінити за кількістю осіб, розташованих на одиниці площі (на 1 м2) території, вимірюючи його у люд../м2 і розраховуючи за формулою:

D =

N

,

(3..6)

S

 

 

 

де N – кількість осіб, які знаходяться на певній території, (осіб);

 

S – площа території, яку займає натовп, (м2)..

Зверніть увагу!

1)Кількість людей N, які можуть розміститися на певній території, залежить від їхньої комплекції, одягу (зимовий чи літній), наявності в них сумок, рюкзаків, валіз тощо. .

2)Всередньомувважають,щодорослалюдина,стоячивлітньому одязі, має площу горизонтальної проекції s = 0,10 м2;. у зимовому одязі – 0,125 м2; з дитиною на руках – 0,285 м2; з легким пакунком – 0,235 м2; дитина стоячи має площу горизонтальної проекції S = 0,04.....0,06 м2. .

18. .Якщо натовп за складом людей є неоднорідним, то площі горизонтальних проекцій окремих осіб є різними. .Через це формула для визначення щільності неоднорідного натовпу набуває вигляду:

D =

Ni si

,

(3..7)

S

 

 

 

де Ni та si – відповідно кількість осіб певної категорії (осіб) та площа горизонтальної проекції людини цієї категорії (м2/люд)..

Зверніть увагу!

Щільність неоднорідного натовпу D вимірюють в одини-

цях м22, оскільки

..

ПРИКЛАД

Визначте щільність неоднорідного натовпу, утвореного

250людьмивліткунаперонізалізничноїстанціїдовжиноюL =40м

і шириноюb =3мзаумови,якщо10%знихдіти,а75%дорослих

мають у руках сумки.

266

267

РОЗВ`ЯЗАННЯ

1). Кількість дорослих людей у натовпі: Nдор = 0,9·250 = 225 (осіб).

2). Кількість дорослих людей, котрі мають у руках сумки:

N1 = 0,75∙225 = 168,75 ≈ 169 (осіб),

площа горизонтальної проекції кожного f1 = 0,235 м2/особу. 3). Кількість дітей на пероні:

N2 = 0,10∙250 = 25 (осіб),

площа горизонтальної проекції кожної дитини в середньому

f2 = 0,05 м2/особу.

4). Решта людей – дорослі, без пакунків, їх кількість

N3 = 250 – 169 – 25 = 56 (осіб),

площа горизонтальної проекції кожного f3 = 0,10 м2/особу. 5). Щільність неоднорідного натовпу на пероні становить:

м22.

ВІДПОВІДЬ: .

19. .Дослідженнями встановлено, що щільність неоднорідного натов­ пу може змінюватися в широких межах: від величини, близької до нуля, до 1,14…1,15 м22. .При такій щільності натовпу на 1 м2 зосереджено 11…12 осіб (для орієнтовних оцінок приймають, що натовп утворений дорослими людьми в літньому одязі). .

Зверніть увагу!

1)Дослідженнями встановлено, що при щільності натов­ пу D = 0,05 м22 (на 1 м2 розміщується 0,5 особи і менше), людина має повну свободу руху – як за напрямком, так і за швидкістю..

2)При щільності натовпу D = 0,05–0,15 м22 (на 1 м2 розміщується 0,5–1,5 особи) людина не може вільно змінювати напрям свого руху і вимушена враховувати швидкості руху оточуючих її людей. .

3)При щільності натовпу вищої за D = 0,15 м22 (на 1 м2 розміщується понад 1,5 особи), людина починає відчувати, що її пересуванню заважають люди, які йдуть поруч. .При подальшому збільшенні щільності натовпу зіткнення людей частішають настільки, що всі вони починають рухатися суцільним потоком. .

4)При щільності натовпу яка наближається до D = 1 м22. (на 1 м2 розміщується близько 10 осіб), з’являється

постійний силовий тиск на людину з боку оточуючих її людей. .При цьому змінюється форма горизонтальної проекції людини, а вільний простір між людьми повністю зникає – людина відчуває значний дискомфорт..

5)При щільності натовпу вищої за D = 1 м22, люди настільки сильно тиснуть одне на одного, що змінюється не лише форма горизонтальної проекції людини, а й зменшується її величина (таке спостерігається, наприклад, у переповнених вагонах метро в часи пік, у тролейбусах та автобусах). .При такій щільності натовпу силовий тиск людей один на одного може бути настільки великим, що частина людей (переважно, малої маси) може пересуватися майже не торкаючись ногами землі – їх несе натовпом, який рухається..

6)Щільність натовпу величиною 1,15 м22 (на 1 м2 розміщується 11…12 осіб) оцінюється як фізично гранична. .При такій щільності силовий тиск на людину може сягати величин, які викликають серйозні фізичні пошкодження людського організму і навіть смерть. .

20. .При дослідженні руху людського потоку щільність натовпу виступає критерієм комфортності руху..

NON MULTA, SED MULTUM

…8 березня 1953 року в Москві під час поховання Сталіна у тисняві загинуло понад півтори тисячі чоловік. .

…При проведенні Дня міста, присвяченого 850-річчу Москви, за медичною допомогою звернулися 800 москвичів, 290 із них госпіталізували – зі зламаними ребрами, вивихами, серцевими нападами та алкогольною інтоксикацією..

…9 травня 1997 року в Луганську сталася трагедія. .Під час святкових заходів у тисняві затоптали 16 чоловік, в основному дітей. .У багатьох були черепно-мозкові травми, численні переломи, ушкодження внутрішніх органів..

…1999 року в Мінську сталася трагедія, коли в переході метро загинули десятки молодих людей, які рятувалися­ від дощу після театральної вистави..

…У січні 1999 року в Могилеві на колгоспному ринку, в черзі за курячими стегенцями, що продавалися, натискаючий натовп звалив ящики з продуктами. .Люди, побачивши м’ясо, що попадало, почали хапати дармове. .У виниклій тісняві була насмерть задавле­ на жінка..

…На площі біля мечеті Аль-Храм у Мецці в березні 2000 року зібралися­ тисячі прочан, які здійснювали щорічний хадж до ісламських святинь­. .У тисняві загинуло 2 чоловіки і 5 отримали каліцтва..

…Як тільки-но пролунав дзвоник із останнього уроку, старшокласники однієї із кращих шкіл сірійського міста Алеппо

268

269

зірвалися з місця і побігли до сходів. . У цей момент по них дружно йшли першокласники, яких відпустили­ трохи раніше. . Підлітки не захотіли чекати малечу і пішли «на таран»,­ у результаті чого малюки були зметені і розтоптані шаленим натов­ пом, 11 першокласників, серед них був і син директора школи, померли на місці, 15 – відвезла «швидка» у тяжкому стані в реанімацію..

…2005 року в Багдаді (Іран) біля мечеті зібралися тисячі турків-шиїтів для проведення служби. .В результаті провокації (звістка про те, що серед прочан терорист-смертник) виникла паніка, всі кинулися рятуватися. . У тисняві, яка утворилася, було затоптано насмерть 800 чол..

…Небезпека тисняви в натовпі постійно існувала під час «помаранчевої революції» 2005 року на Майдані незалежності в Києві. .Лише дивом вдалося попередити провокації і застосування сили (сльозогінних газів, водометів тощо) проти учасників акцій, і цим самим уникнути тисняви та її наслідків..

21. .Для планування евакуаційних заходів і організації людських потоків в обмеженому просторі (в місцях масового зосередження людей на станціях метрополітенів, стадіонах, у кінозалах, підземних переходах тощо) важливо знати можливу макси­ мальну швидкість руху людей у натовпі залежно від його щільності. .Це та максимальна швидкість, з якою людина може рухатися в натовпі, витримуючи силовий тиск з боку оточуючих, і не падаючи при цьому (табл. .3..18). .

Таблиця 3.18

Швидкість руху людського потоку (м/хв.) за­ лежно від щільності натовпу

Щільність

Характеристика

Горизонталь­

Сходи

Сходи

натовпу

щільнос­

ний шлях

вниз

вгору

D, м22

ті натовпу

 

 

 

0,01

мала (до 1

100

100

60

0,05

особи/м2)

100

100

60

0,10

помірна

80

95

53

0,15

 

70

82

46

0,2

 

60

68

40

0,3

 

47

52

32

0,4

велика (від 1,5

40

40

26

0,5

33

31

22

до 10 осіб/м2)

0,6

27

24

18

 

0,7

 

23

18

15

0,8

 

19

13

13

0,9

 

15

8

11

1,0 і більше

дуже велика

менше 15

мен-

мен-

 

 

ше 8

ше 11

 

 

 

ПРИКЛАД

У підземному переході між станціями метрополітену в «години пік» іноді утворюється такий натовп, у якому людина

відчуває постійний силовий тиск з боку оточуючих її людей.

Вільний простір між людьми зовсім зникає – люди відчувають значний дискомфорт. Скільки потрібно часу, аби якнай-

швидше подолати цей перехід, якщо рух людей здійснюєть-

ся в одному напрямку, а довжина переходу становить 125 м? Врахуйте, що перехід має двоє сходів: одні вниз, інші вгору –

довжиною по 10 м кожні.

РОЗВ`ЯЗАННЯ

1)Відчуття людини в натовпі відповідають щільності натовпу D = 1 м 22 (яка досягається за умови, що на 1 м2 розміщується

близько 10 осіб).

2)У табл. 3.18 використовуємо останній рядок (для D = 1 м22

ібільше), отримуючи, що швидкість руху натовпу на горизонтальних ділянках шляху становить 15 м/хв., на сходах униз – 8 м/хв., на

сходах угору – 11 м/хв. Тоді час, потрібний для подолання всього

переходу є сумою часів спуску по сходах униз, руху по горизонтальній ділянці й підйому по сходах угору:

ВІДПОВІДЬ:

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!

Небезпека бути затоптаним у натовпі виникає у випадку, коли натовп змушений рухатися швидше, ніж це фізично можливо при даній щільності (наприклад, при розгоні демонстрації, у випадку виникнення небезпеки вибуху тощо). .В такому випадку виникає давка, люди падають, а інші біжать прямо по лежачих, затоптуючи їх насмерть. . Особливо важкі травми завдають жіночі каблучкишпильки: вони здатні глибоко «дірявити» людське тіло. .

§ 3.3.4. Криміногенні небезпеки в сучасному суспільстві

1. .Найгостріша проблема сучасності – глобальна криміналь­ на злочинність. .Щороку кількість лише зареєстрованих кримінальних злочинів зростає на 5%. .Ще швидше збільшується

270

271

кількість злочинів, що належать до категорії тяжких (убивства, зґвалтування, пограбування тощо)..

NON MULTA, SED MULTUM

Кримінал (від лат. .crimen – злочин) – кримінальний злочин. . Кримінальний (лат. .criminalis) – 1) злочинний; 2) той, що сто-

сується вивчення злочинів і злочинності, боротьбі проти злочинів та їх запобігання. .

Криміналістика – наука, що вивчає і розробляє засоби, прийоми, методи та організаційні засади розкриття й розслідування злочинів і запобігання їм. .

2. .Починаючи з другої половини ХХ ст.., дістала розвиток спеціальна наука – віктимологія (від лат. . victima – жертва). . Віктимологія вчить, що небезпечними для людини є як занадто ризикована поведінка, так і надмірна обережність..

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!

Треба навчитися уникати небезпечних ситуацій, дотримуючись при цьому певних правил поведінки — краще виглядати боягузом в очах злодіїв, ніж бути побитими ними до смерті..

NON MULTA, SED MULTUM

Повертаючись додому наодинці пізно ввечері, намагайтеся йти освітленими і людними вулицями, хоча цей шлях і виявиться дов­ шим. .Будьте особливо обережними, входячи у під’їзд та ліфт..

Якщо на Вас здійснено напад, кричіть якомога голосніше, розбийте скло найближчого помешкання, магазину чи установи, галасуйте щось на кшталт «пожежа», «бомба», «стріляють» (оскільки на вигуки «допоможіть», «рятуйте», «ґвалтують» скоріш за все ніхто не відреагує)..

Запобігайте крадіжці грошей та цінних речей, тримайте їх при собі. .Не залишайте без догляду свою барсетку (сумочку)..

У кафе або барі, вішаючи пальто на вішалку або спинку крісла, вийміть із кишені гроші й документи..

Розраховуючись у магазині, кафе чи барі, не показуйте відкрито, що у вас із собою велика сума грошей..

Гаманець із грошима ніколи не кладіть у зовнішню кишеню пальта, піджака чи сумки..

Не тримайте гроші разом із документами..

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!

В умовах, які склалися у нашій країні, питання особистої безпеки стає дуже важливим для кожного громадянина, адже кожен з нас може стати жертвою злочинних посягань. .Дієвим способом проти посягань на особистість є

самозахист..

11.. Самозахист – це законні дії громадянина за умови, якщо захищаючись, він дотримується певних вимог, основною з яких є правильне розуміння такого важливого положення права як необхідна оборона. .

12. .Необхідна оборона – це правомірний захист від суспільно небезпечних посягань на інтереси держави, суспільні чи особисті інтереси шляхом заподіяння шкоди тому, хто посягає. .Суть особистої оборони полягає в її моральному змісті та соціальній спрямованості. .Тобто необхідною є лише така оборона, яка спрямована на відбиття суспільно небезпечного нападу, а також на захист прав та інтересів конкретної людини, котра обороняється від загрози заподіяння їй шкоди. .

13. .Закон встановлює, що особа, яка заподіяла в момент необхідної оборони шкоду нападнику, не несе за це відповідальності, оскільки її дії присікають напад чи запобігають йому. . Правом на самозахист може скористатися кожна людина. . Законодавством України передбачено, що при захисті особистих інтересів може бути заподіяна шкода тому, хто на них посягає. .

Зверніть увагу!

Щоб захистити себе в небезпечній ситуації, слід бути готовим для цього як фізично, так і психічно (морально). .В такому випадку шанси дати відсіч зловмиснику значно зростають..

14. .В різних ситуаціях форма самозахисту може бути різною. . Це може бути застосування фізичної сили (найпоширеніший вид самозахисту), наприклад, у вигляді рукопашного бою. .Це може бути застосування спеціальних засобів, таких як газовий пістолет або газовий балончик. .Нарешті, це може бути застосування спеціально тренованої собаки. .

15. .Приймаючи рішення щодо самозахисту, слід мати на увазі, що захист не повинен перевищувати меж необхідності. .Відсіч має бути адекватна нападу: якщо вас вдарили кулаком, адекватною реакцією є теж удар у відповідь, але не витягування з кишені вогнепальної зброї і постріл у кривдника..

Зверніть увагу!

Застосування фізичної сили до злочинця потребує певної спритності, фізичної підготовки і координації рухів. . Важливо не потрапити під необґрунтований ризик своєму здоров’ю і життю. .Тому треба чітко визначити: чинити фізичний опір чи ні..

272

273

16. .Якщо нападник має явну фізичну перевагу, фахівці радять: • бити каблуком у підйом стопи (це не вимагає великої сили,

проте місце досить-таки болюче і легко викликає больовий шок);

• бити проміж ніг (безпрограшний варіант, у вас з’являються 5–10 хвилин, щоб утекти);

• бити ребром долоні в перенісся або ж в основу носа (моментально викликає сльози);

• бити ногою в коліно чи гомілку (це не дасть можливості на-

паднику наздогнати вас)..

NON MULTA, SED MULTUM

Для населення в Україні дозволено застосовувати для самозахисту такі технічні засоби:

ØГазові балончики («Терен-1», Терен-4», Шанс-1»)

При застосуванні газ діє на слизову оболонку, дихальні шляхи, спричиняє кашель, печію в носоглотці, виділення з носа, нудоту, сльозотечу. .Лікування не потрібне, перелічені прояви проходять самостійно через 10…15 хвилин. .Ці засоби захисту може придбати будь-яка людина у віці від 18 років (при купівлі треба пред’явити паспорт). .

ØГазовий пістолет

При застосуванні діє так само, як і газовий балончик, але спричиняє потужніший ефект. .Цей засіб захисту може придбати будьяка людина віком від 21 року при наявності спеціального дозволу. .

ØПістолет з гумовими кулями

При застосуванні чинить травматичну дію (з’являються гематоми). . Забороняється стріляти в людину з відстані ближче, ніж . 4 метри. .Цей засіб захисту можуть придбати журналісти, співробітники УМВС, військові, адвокати, судді, юристи при наявності дозвільних документів. .

ØПневматичний пістолет

При застосуванні викликає сильний біль, коли потрапляє у відкриті ділянки тіла. .Цей засіб захисту може придбати будь-яка людина у віці від 18 років (при купівлі треба пред’явити паспорт). .

ØШумовий пістолет

Цей пістолет є копією бойової зброї, при застосуванні чинить психологічну дію, створюючи ефект пострілу. . Цей засіб захисту може придбати будь-яка людина у віці від 18 років (при купівлі треба пред’явити паспорт)..

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!

Вдаючись до будь-якої форми самозахисту, завжди треба бути націленим на перемогу, діяти впевнено і рішуче. . Часто на допомогу приходить уміння володіти своїм психічним станом, уміння спрямувати психічний пресинг на злочинця, пригнічуючи його волю. .Тактика захисту від злочинця не має готових штампів та рецептів: треба самостійно приймати рішення залежно від ситуації..

§ 3.3.5. Алкоголізм та його небезпека

1..Алкоголь (від араб. .аль-кухль тонкий порошок) — органічна сполука, яка містить у собі гідроксильну групу (ОН). .Алкоголем

називають чистий етиловий спирт (винний спирт, етанол). . Хімічна формула етанолу С2Н5ОН. .

2..Алкоголь — це висококалорійний продукт, який швидко насичує енергетичні потреби організму. .Калорійність 1 склянки горілки становить 700 ккал (2,93 МДж) – чверть добової потреби в енергії. .В невеликих дозах якісні алкогольні напої збуджують, підбадьорюють, піднімають настрій, покращують самопочуття, роблять бесіду жвавішою. .У великих дозах алкоголь призводить до сп’яніння, інтоксикації, ступору, коми і навіть смерті..

NON MULTA, SED MULTUM

Інтоксикація (від лат. .in – всередину + грецьк.. toxikon отрута) — це отруєння організму ядучими речовинами – токсинами. . Ступор (від лат. .stupor оціпеніння) – стан різкого пригнічення, що виявляється в повній нерухомості, мовчазності. .Кома (від лат. . koma глибокий сон) – украй важкий стан, що характеризується втратою свідомості, розладом функцій усіх органів відчуттів, порушенням кровообігу, дихання, процесів обміну речовин..

3. .Алкоголізм — хронічне захворювання, зумовлене систематичним уживанням спиртних напоїв. .Проявами алкоголізму є фізична і психічна залежність від алкоголю, психічна й соціальна деградація, патологія внутрішніх органів, обміну речовин, центральної та периферійної нервових систем. .

Зверніть увагу!

Алкоголізм — це соціальне лихо і страшне захворювання, яке за поширенням серед населення України посідає третє місце, поступаючись лише серцево-судинним та раковим захворюванням. . На алкогольні розлади (з урахуванням прихованої кількості) в Україні страждає майже 7% населення працездатного віку. .

4..Пияцтво – непомірне вживання спиртних напоїв, форма антигромадської поведінки. .Пияцтво породжує алкоголізм, але не є хворобою. .Ознаки алкоголізму проявляються поступово і ха-

рактеризуються:

втратою відчуття насичення алкоголем;

втратою контролю за кількістю випитого;

переходом від епізодичного вживання алкоголю до систематичного;

зміною особистісних рис.

274

275

NON MULTA, SED MULTUM

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) ще 1975 року включила алкоголь у групу наркотиків і встановила, що вживання алкоголю більше 8 літрів на одного споживача за рік призводить до деградації та виродження нації. .(Така кількість чистого спирту відповідає 40 півлітровим пляшкам класичної горілки). .За різними підрахунками середньостатистичний українець споживає 15…17 літрів алкоголю щороку. .І це не враховуючи самогону, фальсифікату та контрабанди, які не піддаються обліку..

За кількістю вбивств, скоєних у нетверезому стані, українці випереджають європейців удесятеро, а за кількістю випадкових отруєнь алкоголем – у 31 раз. .Через алкоголізм в Україні щороку помирає понад 40 тисяч людей. .Майже 40% українських підлітків у віці 14…18 років регулярно вживають спиртні напої. .За даними ВООЗ алкоголь є причиною передчасної смерті майже 30% українських чоловіків. .

5. .Алкоголь при потраплянні в організм людини спричиняє такі

ефекти:

забезпечує організм енергією без постачання харчових речовин;

чинить анестезуючу, бактерицидну і наркотичну дії, сповільнюючи роботу центральної нервової системи (ЦНС) і знижуючи її ефективність;

стимулює виробництво сечі: тіло втрачає більше води, ніж її отримує – клітини зневоднюються;

тимчасово виводить з ладу печінку, причому великі дози алкоголю можуть вивести з ладу до ⅔ печінки – на відновлення її функцій знадобиться декілька днів.

6. .Алкоголь украй негативно впливає на центральну нервову систему людини, і навіть у помірних дозах знижує працездатність на 16…17%..

7. .В організмі людини немає жодного органа, на який чистий ал­ коголь (спирт) діяв би позитивно. .

8. .Вжитий алкоголь поглинається в порожнині рота, далі – в системі травлення: в шлунку – близько 20%, у кишківнику –. близько 80%. .Уже через 5 хвилин після вживання спиртного алкоголь виявляється в крові, а через 2 години він повністю всмоктується у кров. .

9. .Якщоконцентраціюалкоголювкровівзятиза100%,товпечінці його концентрація становить 148%, у спинномозковій рідині –. 150%, у мозку – 175%..

10. .Близько 5…10% випитого алкоголю виводиться з організму з повітрям, що видихається, і сечею. .Основна частина алкоголю (90…95%) знешкоджується (метаболізується) у печінці, але при цьому він виводиться з організму дуже повільно (до 2–3 тижнів). .У головному мозку алкоголь зберігається до 90 днів..

NON MULTA, SED MULTUM

Етиловий спирт (етанол, винний спирт) – безколірна прозора летка рідина густиною 0,789 г/см3 (при 20 0С) з характерним запахом і пекучим смаком. . Етанол є легко займистою речовиною, горить без кіптяви неяскравим полум’ям і, як відомо, споживається усередину. . Починається процес усмоктування через 5–10 хвилин після вживання, а максимальна концентрація алкоголю в крові настає приблизно через одну годину. ..

Можна значно загальмувати всмоктування (до 3 годин), якщо разом із спиртними напоями вживати картоплю, м’ясо і жирну їжу і прискорити його, якщо не закусувати зовсім або змішувати міцний алкоголь з пивом, вином чи газованою водою. .Через годину після вживання алкоголю він поступово уходить з крові й з’являється у сечі, поті, слині, видихуваному повітрі (до 10 процентів). .Решта спирту окислюється організмом до вуглекислого газу і води. .Важливо, що коли у крові алкоголю майже не залишається, його вміст у сечі й спинномозковій рідині залишається високим..

11. .Унаслідок протікання окислювальних і бродильних процесів в організмі людини завжди присутній алкоголь у мінімальній концентрації: 0,1…0,2 мл на 1 л крові (або 0,1…0,2‰ – «проміле», від лат. .pro mille за тисячу, тисячна частина числа). . Об’єктивним показником дози вжитого алкоголю є його вміст у крові понад фізіологічно обумовлений мінімум (табл. .3..19)..

Таблиця 3.19

Оцінка ступеня алкогольного сп’яніння залежно від кількісного вмісту етилового спирту в крові

Вміст спирту в Функціональна оцінка стану організму людини крові, ‰

менше 0,1 У межах фізіологічної норми

0,1…0,2 Людина вжила алкоголь у кількостях, що не викликають функціональних змін. При огляді людина вважається практично тверезою.

0,3…0,4 Має місце субклінічне сп’яніння, яке виявляється лише спеціальними тестами: спостерігається дуже незначне ослаблення координації дрібних точних рухів, глибокоїувагиісприйняттятощо.Впливалкоголюєслабо відчутним,алеводінняавтотранспортувтакомустанівже забороняється.

0,5…0,9 Легкий ступінь сп’яніння – підвищується настрій,

полегшується спілкування, з’являється відчуття м’язового розслаблення і фізичного комфорту. Міміка стає більш виразною. Але починає проявлятися втомлюваність, емоційна лабільність.

276

277

Вміст

 

 

 

спирту в

Функціональна оцінка стану організму людини

крові, ‰

 

 

 

1,0…1,9

Сп’яніння

середнього

ступеня – замість

 

благодушного настрою може виникнути роздратованість,

 

образливість, а іноді й агресія, підчас небезпечна для

 

оточуючих. Мова стає нерозбірливою. Хода стає хиткою,

 

координація рухів порушується. Знижується больова і

 

температурна чутливість. Після такого сп’яніння зазвичай

 

спостерігаються

симптоми

інтоксикації: головний

 

біль, слабкість, спрага, зниження настрою з апатією і

 

роздратованістю. Пам’ять на час сп’яніння, як правило, не

 

порушується.

 

 

2,0…2,9

Сильне сп’яніння – відмічаються ступор, симптоми

 

виключення свідомості і зниження больової чутливості

 

аж до повної анестезії. Мають місце ознаки гострого

 

отруєння організму. Можливі мимовільні сечовипускання

 

і дефекації. Ці стани, як правило, повністю випадають із

 

пам’яті людини. Вірогідними є смертельні наслідки.

3,0…5,0

Гостре (важке) отруєння алкоголем – кома,

 

небезпечний для життя стан.

 

понад 5,0

Зазвичай настає смерть.

 

 

 

 

 

12. .Вміст алкоголю в організмі людини визначають трьома основ­ ними способами:

1)шляхом спостереження (приміром, чи здатна людина рівно пройти 5…7 метрів уздовж прямої — вже при 1‰ алкоголю в крові це неможливо). .Достатніми підставами вважати, що людина знаходиться у стані алкогольного сп’яніння, є наявність однієї або кількох із цих ознак: а) запах алкоголю з рота; б) нестійкість пози; в) порушення мови; г) різка зміна забарвлення шкіри обличчя; д) поведінка, що не відповідає обстановці. .

2)вимірюванням за допомогою спеціальних приладів – алкотестерів;

3)математичним розрахунком за масою тіла людини, кількістю вжитого алкогольного напою та вмістом спирту в ньому. .

NON MULTA, SED MULTUM

Однаковий вміст алкоголю в організмі людини може спричиняти різний ступінь алкогольного сп’яніння. Це залежить від безлічі факторів і збігу обставин:

разової (початкової, пускової, стартової) дози вжитого алкоголю і ситуаційної швидкості його споживання;

віку, національності, статі споживача;

особливостейспоживанняалкоголютаїжі(міцності,якостівипитого напою, сполучення різних алкогольних напоїв, кількості та якості спожитої при цьому або попередньо їжі й випитої безалкогольної рідини);

причин, з яких відбувалася випивка, психічного і фізичного стану в момент випивки, очікуваного споживачем ефекту від випивки;

температури навколишнього середовища, втомленості, наявності в момент випивки стресового стану;

процесів всмоктування (резорбції) етанолу в організмі, його розпо­ ­ ділу, перетворення та елімінації (виведення з організму);

наявності соматичних розладів і хвороб у людини;

індивідуальногостажуспоживанняйступенязвикання(толерантності) до алкоголю, наявності стану патологічної залежності та ін.

Отже, швидкість і ступінь алкогольного сп’яніння залежить від численних екзогенних (зовнішніх) і ендогенних (внутрішніх) факторів.

Єзагальні тенденції й закономірності сп’яніння (табл. 3.19) але, разом із тим, воно може відрізнятися при однаковій кількості випитого як у тієї самої людини, так і в різних осіб.

13. .У більшості нормативних актів, що пропонують перевірку тве­ резості, основним критерієм є вміст алкоголю в крові. .Знаючи міцність і кількість випитого, цю концентрацію можна розрахувати за формулою Відмарка:

,

де А — маса спожитого алкоголю (у розрахунку на чистий спирт, етанол), mтіла — маса тіла людини, r — фактор редукції (коефіцієнт Відмарка). .В середньому він становить: для чоловіків – 0,70; для жінок – 0,60. .Цей показник є трохи меншим від зазначеної норми для гладких людей і більшим для дітей..

NON MULTA, SED MULTUM

Відлік наукового підходу до розрахунків вмісту алкоголю бере свій початок від робіт шведського дослідника Еріка Матео Прохета Відмарка, який у 20-х роках минулого століття виконав серію досліджень на цю тему в Німеччині і 1932 р. .видав свої «Теоретичні основи і практичне використання судово-медичного визначення алкоголю». .Саме там і була оприлюднена славнозвісна «формула Відмарка», яка використовується й донині, і був описаний метод визначення концентрації алкоголю, який згодом отримав ім’я винахідника..

Цікаво, що введенням у свою формулу фактора редукції (редукція від лат. .reductio – зведення, приведення) Відмарк запропонував, по суті, усе людство з точки зору вживання алкоголю, ділити на чоловіків і жінок лише за однією ознакою: кількістю жирової тканини в процентах від маси тіла. .Все інше в плані статевих відмінностей Ерік відкинув як зайве і непотрібне. .Оскільки жінка нормальної статури має більший процент жирової тканини, ніж нормальний «класичний» чоловік (згадаймо атлетичного Давида скульптури Мікеланджело), тож відмінності між ними закладені в цифрах 0,6 і 0,7. .Якщо ж чоловік дуже гладкий, то за формулою Відмарка він стає «жінкою», а дуже худа жінка – «чоловіком» (коефіцієнти редукції для них змінюються на протилежні)..

278

279

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]