Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші і кредит методичка.rtf
Скачиваний:
22
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

4.2. Тема 8. Фінансові посередники грошового ринку

Мета: Зрозуміти сутність та призначення фінансових посередників, засвоїти економічну відмінність між різними видами фінансових посередників. Визначити основні видові риси банку і відрізняти банк від інших фінансових посередників. Пояснити, чому в банківському секторі таким важливим є об’єднання банків у систему, і сформулювати основні принципи побудови банківських систем. Засвоїти економічні функції банківської системи. Дати характеристику основних видів небанківських фінансових посередників. Зрозуміти, що фінансові посередники функціонують на єдиному грошовому ринку з одним і тим самим об’єктом – вільними грошовими коштами, однак відчутно впливають на кон’юктуру цього ринку, можуть не тільки конкурувати між собою, а й взаємодіяти у вирішенні багатьох економічних та фінансових завдань.

Питання семінару:

1. Сутність, призначення та види фінансового посередництва.

2. Банківська система її структура та функції.

3. Комерційні банки як провідні суб’єкти фінансового посередництва.

4. Особливості побудови банківської системи України.

5. Небанківські фінансово-кредитні установи та особливості їх посередницької діяльності.

6. Договірні фінансові посередники та їх характеристика.

7. Інвестиційні фінансові посередники, особливості їх діяльності.

Програмна анотація та ключові питання лекції:

Сутність, призначення та види фінансового посередництва. Фінансовий посередник як суб’єкт грошового ринку. Призначення фінансових посередників. Конкурентні переваги фінансового посередництва. Види фінансових посередників.

Банківська система: сутність принципи побудови та функції. Сутність та основні принципи побудови банківської системи. Умови побудови дворівневої банківської системи. Трансформаційна, емісійна та стабілізаційна функції банківської системи. Централізоване регулювання банківської діяльності як специфічна ознака банківської системи.

Особливості побудови банківської системи України. Історичні аспекти формування вітчизняної банківської системи. Комерційні банки як провідні суб’єкти фінансового посередництва. Економічна сутність банку. Місце банків на грошовому ринку. Функції комерційних банків.

Небанківські фінансово-кредитні установи. Особливості посередницької діяльності небанківських фінансово-кредитних установ. Класифікація небанківських фінансово-кредитних установ. Договірні фінансові посередники та їх характеристика. Інвестиційні фінансові посередники, особливості їх діяльності на грошовому ринку.

Основні поняття: банківська система, інвестиційні фонди, комісія, комерційний банк, кредитна система, кредитна спілка, лізинг, лізинг банківський, лізинг фінансовий, лізинговий кредит, міжбанківський кредит, опосередковане фінансування, пенсійні фонди, страхові компанії, трастові операції, факторинг, фінансовий посередник, фінансові компанії

Питання для самоконтролю:

1.Загальна схема фінансового посередництва.

2. Чи всіх посередників грошового ринку можна назвати фінансовими? Чим характерна діяльність фінансових посередників?

3. У чому полягає економічне призначення фінансового посередництва?4. Що таке комерційний банк? Чи всі види банків виконують посередницьку функцію на грошовому ринку?

5. Що таке базові операції банку і чому банківське законодавство не дозволяє їх виконувати небанківським фінансовим посередникам і одночасно дозволяє банкам виконувати небазові операції?

6. Як можна відрізнити спеціалізований банк від небанківської фінансово-кредитної установи?

7. Що таке банківська система? Чи відрізняються функції і призначення банківської системи від функцій і призначення окремих банків?

8. Охарактеризуйте структуру банківської системи України.

9. Назвіть класифікаційні групи небанківських фінансових посередників.

10. У чому полягає функціональна відмінність інвестиційних фондів від фінансових компаній?

11. Що стримує розвиток кредитної кооперації (спілок, товариств) в Україні?

12. Механізми забезпечення стабільності банківської діяльності.

13. Історія формування та розвитку банківської системи України.

14. Роль комерційних банків у економіці країни.

15. Сутність факторингу та його види.