Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом 2014.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
345.11 Кб
Скачать

Висновки та пропозиції

Завершальним етапом бухгалтерського обліку є складання фінансової звітності, яка містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності і рух грошових коштів підприємства за звітний період. Значення фінансової звітності в тому, що вона є інформаційною базою фінансового аналізу, головною метою якого є вчасне виявлення і усунення недоліків у фінансовій діяльності й знаходження резервів для поліпшення фінансового стану і платоспроможності підприємства. Однією з найважливіших форм фінансової звітності є баланс, який відображає на певну дату активи, зобов’язання і власний капітал підприємства.

Слід зазначити, що бухгалтерський баланс являється найважливішим документом бухгалтерської звітності, суттєвим джерелом інформації для управління, планування, організації виробництва, нормування, аналізу, контролю. Баланс є обліковою категорією, синтезом облікових записів, а тому його треба вміти читати і критично оцінювати з погляду змісту, будови, раціонального використання даних.

  1. Об’єктом дослідження виступило Державне підприємство «Полтавське лісове господарство». Згідно зі статутом, основними видами діяльності підприємства є: ведення лісового господарства, охорона, захист, раціональне використання та відтворення лісів, а також мисливського фонду на території мисливських угідь. Загальна потреба району в деревині з місцевих лісів задовольняється майже на 100%.

Головою управління підприємства, згідно затвердженого статуту є його директор. Контролюють діяльність лісгоспу директор Олександр Холодний та головний лісничий Олександр Глушко, який є першим заступником керівника.

На Державному підприємстві «Полтавське лісове господарство» функціонують десять структурних підрозділів, які тісно взаємодіють між собою та на належному рівні виконують свої функціональні обов’язки. Працівники господарства виконують роботи неймовірних обсягів та користі, тому воно по праву вважається одним із зразкових в області.

  1. Ведення бухгалтерського обліку є невід’ємною та обов’язковою діяльністю будь-якого підприємства. Основною ціллю організації бухгалтерського обліку в Полтавському лісгоспі – являється забезпечення отримання достовірної інформації про майновий і фінансовий стан підприємства, результати його діяльності, яка необхідна всім користувачам фінансової звітності для прийняття відповідних рішень.

Організація та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві згідно наказу здійснюється централізованою бухгалтерію, яка складається із семи висококваліфікованих бухгалтерів, на чолі з головним бухгалтером.

Для ведення бухгалтерського обліку та складання звітності бухгалтерією ДП « Полтавське лісове господарство» була обрана автоматизована форма обліку. Облік на підприємстві здійснювати із застосуванням комп’ютерної бухгалтерської програми «1С: Бухгалтерія, 7.7»

  1. Стосовно аналізу фінансового стану, то можна стверджувати, що підприємство має задовільний фінансовий стан. Аналіз звітності дозволяє зробити висновок, що результати діяльності підприємства протягом 2012-2013 років були нестабільними. Так, за досліджуваний період баланс підприємства був неліквідним, тобто підприємство вважалось неплатоспроможним. Основна діяльність за останні два роки була прибутковою, однак рівень рентабельності був дуже низьким. У 2013 році фінансовий стан підприємства покращився. В загальному підсумку господарство має хороші економічні показники для подальшого ефективного свого розвитку, так як воно є прибутковим і здатне вести господарську діяльність на високому рівні.

  2. Проаналізувавши стан охорони праці на ДП «Полтавське лісове господарство можна зробити висновок, що на підприємстві ефективно функціонує система управління охороною праці, що представлена самостійним підрозділом охорони праці та техніки безпеки, яку очолює один кваліфікований інженер з охорон праці.

За період з 2011 по 2013 роки затрати на заходи з охорони праці збільшилися на 21,5%. Рівень виробничого травматизму на підприємстві за три останні роки знизився майже в половину, що свідчить про ефективне функціонування системи управління охороною праці на підприємстві.

  1. Ознайомившись з методикою складання балансу на ДП «Полтавське лісове господарство, можна стверджувати, що вона повною мірою відповідає прийнятій на підприємстві системі бухгалтерського обліку, яка, у свою чергу, відповідає вимогам чинного законодавства України. Водночас, вивчення порядку складання, затвердження й подання балансу підприємством дозволяє зробити висновок, що методика та техніка складання балансу в повній мірі відповідає вимогам НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності».

  2. Бухгалтерський баланс є способом економічного групування і узагальненого відображення у грошовій оцінці стану господарських засобів за складом і розміщенням та за джерелами їх утворення і цільовим призначенням на певну дату.

За формою баланс – таблиця, на лівій частині якої відображають склад і розміщення господарських засобів і яка називається активом, а на правій частині, що називається пасивом, відображають джерела формування господарських засобів.

  1. У балансі відображаються активи, зобов’язання та власний капітал підприємства у тисячах гривень без десяткових знаків. Актив відображається в балансі за умови, що оцінка його може бути достовірно визначена і очікується отримання в майбутньому економічних вигод, пов’язаних з його використанням. Зобов’язання відображаються у балансі, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення. Власний капітал відображається у балансу одночасно з відображенням активів або зобов’язань, які призводять до його зміни. Підсумок активів балансу повинен дорівнювати сумі зобов’язань та власного капіталу.

  2. Під активами балансу розуміється майнова маса, що повинна активно працювати і приносити прибуток. Статті активу розташовуються по визначеній системі. В Україні актив балансу будується в порядку зростаючої ліквідності і поділяється на три розділи: необоротні активи, оборотні активи й необоротні активи, утримувані для продажу, та групи вибуття.

  3. Пасив балансу показує, яка величина засобів (капіталу) вкладена в господарську діяльність підприємства, хто і якою мірою брав участь у створенні майнової маси підприємства. Він визначається як зобов’язання за отримані цінності чи як вимоги на отримані підприємством ресурсів. Зобов'язання розрізняються по суб’єктах: одні з них є зобов'язаннями перед власниками підприємства, інші  перед кредиторами, банками. Такий розподіл зобов’язань у балансі має важливе значення при визначенні терміновості їхнього погашення.

Статті пасиву балансу групуються за ступенем терміновості повернення зобов’язань. Пасив балансу складається із власного капіталу та зобов’язань.

Власний капітал показує частку майна підприємства, яка фінансується за рахунок коштів власників і власних засобів підприємства. Зобов’язання показують заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

  1. На Державному підприємстві «Полтавське лісове господарство» використовується автоматизована форма бухгалтерського обліку. Автоматизація зведеного обліку та складання звітності передбачає відображення господарських операцій, що змінюють стан коштів підприємства і джерел їх утворення на рахунках бухгалтерського обліку. Організація автоматизованої системи збирання і обробки економічної інформації сприяє побудові раціональної структури апарату управління підприємством і більш корисному використанню для виробничих цілей.

Однією з найголовніших форм фінансової звітності є баланс, згідно з НП(С)БО 2 «Загальні вимоги до фінансової звітності» – звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал. Вміння читати баланс являє собою знання змісту кожної зі статей, способу її оцінки, ролі в діяльності підприємства, зв’язку з іншими статтями та методики використання показників балансу у фінансовому аналізі.

З метою усунення вище перерахованих недоліків при написанні дипломної роботи магістра було висунуто ряд пропозицій щодо вдосконалення на підприємстві обліку готової продукції: - підвищити точність і швидкість обробки інформації дозволить більш якісне заповнення регістрів бухгалтерського обліку; - з метою скорочення облікових робіт пропонуємо застосувати уніфікований документ для обліку готової продукції рослинництва Реєстр відправки зерна та іншої продукції з поля; - для запобігання зловживань з боку зацікавлених осіб пропонуємо застосовувати Путівки на вивіз цукрового буряку з поля; - для більш ефективного здійснення аналітичного і синтетичного обліку на підприємстві можна ввести у дію запропонований в дипломній роботі перелік субрахунків до рахунку 27 “Продукція сільськогосподарського виробництва”; - необхідно переглянути підхід до складання реєстрів з обліку готової продукції. В аналітичному обліку це стосується ведення Книги складського обліку. Ми пропонуємо варіант ведення не форми № 40, а карток складського обліку. Це надає змогу щомісячно не переписувати залишки по окремим видам продукції, а лише винести залишок на кінець місяця; Проведення запропонованих заходів надасть можливість отримання достовірної та вчасної інформації про обсяги виробництва, наявності та руху готової продукції, підняти облік на більш високий рівень, що, в свою чергу, позитивно впливатиме на фінансові результати діяльності підприємства. У зв’язку з постійною зміною й обновленням нормативної бази регламентуючої порядок організації і ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, можуть виникати порушення чинного законодавства. Для зменшення кількості помилок і порушень в бухгалтерського обліку, поліпшення обліку і звітності та підвищення ефективності господарської діяльності підприємства, доводиться прибігати до послуг аудиторів чи аудиторських фірм. Тому в роботі було розглянуто проблему проведення аудиту продукції сільськогосподарського виробництва. Найпоширенішими порушеннями, що виявляються в ході проведення аудиту готової продукції вважаються: - недотримання послідовності застосування вибраного методу оцінки продукції; - списання фактично неіснуючих на складі запасів продукції протягом періоду, що перевіряється; відкриття кількох карток складського обліку на одні й ті самі види готової продукції та списання тих, які є найбільш вигідними в певній угоді; відсутність в накладних даних про відпуск продукції. Сьогодні обчислювальна техніка з допоміжного засобу перетворюється на визначний фактор організації обліку. Змінюються способи обробки даних, при яких забезпечується різна швидкість надання інформації. Можливості комп'ютерно-комунікаційної форми обліку дозволять гнучко розподіляти облікову роботу між працівниками з різних ділянок обліку. Автоматизоване ведення обліку ґрунтується на принципах персоніфікації обчислень і самонавчання облікових працівників, комп'ютеризації основних облікових функцій, безпаперової технології ведення бухгалтерського обліку, раціонального поєднання розподіленої, децентралізованої і централізованої систем обробки облікової інформації. Це призводить до якісно нових тенденцій в питанні побудови структури облікового апарата і дозволить підвищити ефективність ведення бухгалтерського обліку на підприємстві. З погляду на це, в дипломній роботі було висунуто пропозиції щодо переходу підприємства до автоматизованої форми ведення бухгалтерського обліку за допомогою програми „1 С: Бухгалтерія „. З метою уникнення виробничого травматизму та професійних захворювань працюючих згідно з спеціалізацією господарства, при написанні дипломної роботи був розроблений ряд заходів, а також проведений розрахунок економічної ефективності виробництва після їх впровадження. Проведення цих заходів надасть можливість не тільки запобігти в подальшому виникненню нещасних випадків на підприємстві, а й підвищити продуктивність праці та отримати річний економічний ефект, що скла

8