Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2утилизация2.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
262.14 Кб
Скачать

3. Водне середовище міста

3.1. Водні об’єкти міста

До водних об’єктів, що розміщені у міській забудові відносять: водотоки (річки, канали), водоймища (озера, ставки, водохранилища), моря (внутрішні і зовнішні), підземні води (поділяються на водоносні горизонти і комплекси, утворюючи в просторі басейни. Підземні води, що витікають на поверхню наз джерелами.

Водотоки. Річки поділяються на малі, середні, і великі. Міські канали – лоя перекиду річок, судноплавства, в окремих місьцях канал збирається в трубу.

Водойми. Поділяються на 4 категорії, в залежності від площі, км2 (до 10, 10 – 100, 100 – 1000, більше 1000).

Моря: відкрите – Чорне, внутрішнє – Азовське. Область, де річка впадає в море – лиман (естуарієм).

Водні об’ єкти – основні у міті об’єкти, на них створювалися міста. Міські водоймища на сьогодні мають естетичне і рекреаційне значення, транспортне. Підземні води – для водозабезпечення міста (при недостатності – поверхневі води).

Джерела (ключові води) – по своїй якості відповідають воді того пласті, із якого виливаються. Є джерелом питної води, але через забрудненість міста необхідно попередньо проводити аналізи, створювати захист (три пояси – 1 – пояс жорсткого режиму, не менше 50 м, 2 пояс -= зона обмежень, 3 – захист від хім забруднення. (використання водних об’єктів у модулі 5)

3.2 Оцінка стану водних об’єктів.

Згідно Водного кодекса України якість води є характеристика складу і властивостей води, визначаюча її придатність для певного виду водокористування.

Оскільки не існує єдиного показника, який би характеризував весь комплекс характеристик води, оцінка якості ведеться ев основі системи показників. Показники поділяються на фізичні (температура, запах, прозорість, колірність, вміст зважених речовин – срб), бактеорологічні (характеризують забрудненість патогенними мікроорганізмами: колі-індекс – кількість кишечних палочок в 2 літрі, колі-титр – кількість води в мілілітрах, де може бути 1 кишечна палочка, чисельність коліфагів), гідробіологічні (для оцінки якості води по флорі і фауні водоймища – зміна видового складу, найбільш чутливіші. Є кілька підходів:

1. Оцінка якості по рівню сапробності (ступінь насичення органічними речовинами),

2. по видовому різноманіттю організмів (забруднене – зменшується)

і хімічні (розчинений кисень, ХПК, БПК, рН, азот фосфор, Мінеральний склад, феноли, нафтопродукти, ПАР, пестициди, важкі метали – мг/м3Іншою формою класифікації показників якості є їх розділення на загальні (характерні для будь – яких водних об’єктів) і специфічні – обумовлені місцевими умовами, видом антропогенного навантаження. Перші 3 – загальні, хімічні – є загальні, є специфічні.

Більш детально показники, що який значить – срб.

3.3.Методика оцінки якості води.

1. Здійснюється на основі нормативів екологічної безпеки водокористування. Діючі нормативи дозволяють оцінити якість води, що використовується для комунально – побутового, господарсько – питного і рибогосподарського водокористування.

До комунально – побутового відносять користування водних об’єктів для купання, заняття спортом, відпочинку. До господарсько – побутового – в якості господарсько – питного водозабезпечення і для підприємств харчової промисловості. До рибогосподарського – для проживання риб і інших організмів. Різні ділянки одного і того ж об’єкту можуть відносити до різних категорій.

Оцінка якості води включає:

  1. Загальні вимоги, які визначають допустимий склад і властивості води, які оцінюються найбільш важливими показниками (раніше наведено).

  2. ПДК – встановлений рівень концентрації речовин у воді, вище якого вода вважається непригодною для конкретного виду водокористування. Задається у вигляді певного значення концентрації.

  3. Всі речовини по характеру свого негативного впливу поділяються на групи. Кожна група об’єднує речовини одинакового признаку дії, який називається признаком дії. Одна і та ж речовина при різних концентраціях може мати різний характер впливу. Признак шкідливості, який проявляється при найменшій концентрації називають лімітуючим признаком шкідливості (ЛПШ). У водних об’єктах ком – побутового і госп – питного водокористування розрізняють 3 ЛПШ: органолептичний, загальносанітарний, санітарно – токсикологічний. Рибогосподарського – два: токсикологічний і рибогосподарський.

  4. Клас небезпеки речовини. Його визначають в залежності від токсичності, кумулятивності, мутагенності і ЛПШ речовини. Розрізняють 4 класи небезпеки: надзвичайно небезпечні, високонебезпечні, небезречні, помірно небезпечні.

  5. Враховують також принцип адитивності – однонаправленість дії. Сумарна дія деяких речовин, які підсилюють один одного.

Водні об’єкти вважаються придатні для комунально – побутового і водогосп користування, якщо виконуються наступні умови:

  • Не порушуються загальні вимоги до складу і властивостей води для відповідної категорії водокористування;

  • Для речовин, які відповідають 3 і 4 класу небезпеки, виконується вимога:

С≤ГДК, де С – концентрація речовини у водному об’єкті, г/м3,

  • Для речовин, що відносяться до 1 і 2 класу небезпеки:

ΣСі/ ГДКі≤ 1, де Сі і ГДКі – концентрація і ПДК і-ї речовини 1 і 2 класу небезпеки.

Водні об’єкти вважають придатними для рибогосподарського користування, якщо одночасно виконуються умови:

  • Не порушуються загальні вимоги до складу і властивостей води для даної категорії

  • Для речовин з одинаковим ЛПШ виконується вимога: ΣСі/ ГДКі≤ 1, де Сі і ГДКі – концентрація і ПДК і-ї речовини, що належить до даного ЛПШ.

2. Оцінка якості води на основі екологічних нормативів. Встановлюються для оцінки стану водних об’єктів на основі класифікації поверхневих вод.

Класи і категорії для екологічної класифікації якості води в таблиці.

Таблица 1. Класи і категорії якості поверхневих вод суші

Класс качества воды

I

II

III

IV

V

Категория

качества волы

1

2

3

4

5

6

7

Названия клас­сов и катего­рии качества вод по степени их загрязнен­ности

Очень чистые

Чистые

Загрязненные

Грязные

Очень грязные

Очень чистые

Чис­тые

Доста­точно чистые

Слабо загряз­ненные

Умеренно загрязнен­ные

Грязные

Очень грязные

Трофность, різноманіття

Оли го -трофные

Мезотрофные

Эвтрофные

Поли-

трофпые

Гипер-

трофпые

Олиготроф-ные-оли-гомезо-трофные

Мезо-троф-ные

Мезо-эвтроф-ные

Эв­троф-ные

Эвполи-

трофные

Поли-трофные

Гипер-трофные

Сапробность, наявн орган речовин

Олигосапробиые

- мезоса-пробные

а- мезосапробные

Полиса-пробные(забруд)

(β- олиго-сапроб-ные

а.-оли-госа-проб-н ые

(β '-ме-зоса-проб-ные

((β “- ме-зоса-проб-ные

а'- мезо-сапроб-иые

а"- мезо­сапроб­ные

Полиса-пробные

Визначення класу і категорії якості води здійснюється по методикам, які наведені у відповідних нормативних документах.