Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1663.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
750.08 Кб
Скачать

7

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

КАФЕДРА ДИЗАЙНУ АРХІТЕКТУРНОГО СЕРЕДОВИЩА

та містобудування

Методичні вказівки

до виконання курсового проекту на тему

КООПЕРОВАНА ГРОМАДСЬКА БУДІВЛЯ

З РОЗРОБЛЕННЯМ ІНТЕР’ЄРУ”

з дисципліни „Архітектурне проектування” для студентів

3 курсу спеціальності 6.120103 „Дизайн архітектурного середовища”

денної форми навчання

Частина друга

інтерєр приміщення будівлі

Полтава 2007

Методичні вказівки до виконання курсового проекту на тему „Кооперована громадська будівля з розробленням інтер’єру ” з дисципліни „Архітектурне проектування” для студентів 3 курсу спеціальності 6.120103 „Дизайн архітектурного середовища” денної форми навчання. Частина друга „Інтер’єр приміщення будівлі”. – Полтава: ПолтНТУ, 2007 – 30 с.

Укладач: Н.Є. Новосельчук, к. арх., доцент кафедри дизайну архітектурного середовища та містобудування

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри дизайну архітектурного середовища та містобудування В.А. Ніколаєнко, д. арх., професор

Рецензент: Осиченко Г.О., к. арх., доцент кафедри дизайну архітектурного середовища та містобудування

Затверджено науково-методичною

радою університету

Протокол № _____ від _________2007 р.

Редактор Н.В. Жигилій Коректор Н.В. Жигилій

ВСТУП

Користь, зручність для людини — головне в рішенні інтер'єру, і це повинне відчуватись у зовнішньому вигляді будівлі.

Ф.Л. Райт

Методичні вказівки розроблені з метою надання допомоги студентам 3 курсу при виконанні другої частини курсового проекту на тему „Кооперована громадська будівля з розробленням інтер’єру” – а саме „Інтер’єр приміщення будівлі”. Даний проект є продовженням комплексної роботи студентів, яка була розпочата в 5-му і І-й половині 6-го семестрів і торкалася питань розроблення архітектурно-планувального рішення невеликого сільського поселення та його окремих будівель – виробничої й громадської. Таким чином, вихідним матеріалом для виконання даного проекту є запропонований студентом проект кооперованої громадської будівлі. Розроблення проектної пропозиції до формування інтер’єру одного з приміщень цієї громадської будівлі є завершальною частиною комплексної роботи студентів на 3 курсі.

Інтер’єр – це внутрішній простір окремого приміщення будівлі, утворений огороджувальними поверхнями, меблями (устаткуванням), освітлювальною арматурою, обладнанням тощо. Інтер’єр є невід’ємною частиною архітектурного проектування будівлі в цілому і впливає на загальний задум усього об’єкта. Створення архітектурного просторового середовища активно проявляється в інтер’єрі, у зв’язку з чим при формуванні інтер’єра враховують:

  • соціальну основу інтер’єра;

  • специфіку внутрішніх функціональних процесів;

  • особливості об’ємно-просторової композиції внутрішнього простору;

  • конструктивне рішення будівлі в цілому та приміщення зокрема;

  • властивості опоряджувальних матеріалів, які застосовуються залежно від функціонального призначення приміщення;

  • можливість варіантного розташування меблів й обладнання, трансформації внутрішнього простору приміщення тощо.

Урахування й аналіз усіх цих факторів, як правило, визначають планувально-просторову, архітектурно-композиційну організацію приміщення, а також його колористичне рішення, технічне оснащення, специфіку природного і штучного освітлення, принципове рішення художньо-декоративного оформлення, озеленення та ін.

У сучасному інтер’єрі регіональні особливості можуть здійснювати суттєвий вплив на його тематичне вирішення (на вибір тем монументально-декоративного мистецтва, кольорову гаму, опоряджувальні матеріали). На сьогодні звернення до неповторного національного колориту дало б можливість урізноманітнити архітектурно-художні рішення інтер’єрів громадських будівель.

Отже, створення інтер’єру – це творчий процес, котрий ґрунтується на ідеї, задумі автора. В цьому полягає нескінченна кількість варіантних рішень, можливостей для архітекторів, дизайнерів, художників. Разом із тим вирішення внутрішнього простору приміщення має низку обмежень, пов’язаних із нормативними, ергономічними, функціональними, естетичними й іншими вимогами, котрі впливають на характер прийнятих рішень, вибір предметного наповнення та оздоблення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]