Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fazan (1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
274.94 Кб
Скачать

Перевірте себе:

1. Біблія: історія виникнення та зміст.

2. Склад Біблії та її історичне значення.

3. Виникнення християнства: від общини до церкви.

4. Історія Вселенських Соборів.

Література

Крывелев И.А. Библия: историко-критический анализ.–М., 1982.

Рижский М.И. Библейские пророки и библейские пророчества.

– М., 1987.

Аляєв Г.Є., Горбань О.В., Мєшков В.М. Лекції з релігієзнавства. –К., 1995.

Карташев А.В. Вселенские соборы. – СПб., 2002.

Тема 7 Православ’я, католицизм і кротестантизм План

1. Православ’я і католицизм – напрями християнства. Порівняння особливостей віровчення й культу.

2. Протестантизм як напрям християнства.

3. Види протестантизму: лютеранство, кальвінізм, англіканство та ін.

4. Візантійська і Руська православна церква – одні з найвпливовіших і найбільших православних Церков.

Вивчаючи перше питання про православ’я і католицизм як напрями християнства, пам’ятаємо те, що їх об’єднують загальні корені, певні положення віровчення і культові дії.

Православна церква містить сім таїнств: хрещення, миропомазання, причастя, покаяння, священство, шлюб, єлеопомазання. Їх визнає і католицька церква. Протестантські течії визнають лише хрещення та причастя, але не як таїнства, а як обряди.

Виходячи з цього, слід розглянути, як відбувався процес становлення католицизму й православ’я – головні віхи історії, взаємна анафема Папи Римського і Константинопольського патріарха в червні 1054 р., що призвела до розколу між Східною та Західною церквами.

Розглядаючи католицизм, треба звернути увагу на церковні реформи, які надали католицизму головні притаманні йому риси (целібат, філіокве, інквізиція, практика індульгенцій, особливе поклоніння Богородиці та ін.).

Треба знати хрестові походи, ініційовані католицькою церквою, спрямовані як проти викорінення єресей, так і на боротьбу зі “схизматиками”, тобто з православ’ям.

Необхідно звернути увагу на інквізицію як таємний трибунал для боротьби проти єресей, який мав право використовувати тортури, страти та ін.

Також слід вивчити інститут папства та організацію католицької церкви, особливості католицького віровчення, догматики й обрядності.

Розглядаючи православ’я, доцільно зважити на його виникнення та історичний розвиток, основні засади догматики й літургіки, на історію семи Вселенських Соборів, історію помісних православних церков, насамперед найвпливовіших із них – Візантійської і Руської.

Розглядаючи друге питання, слід пам’ятати, що негативні явища в житті католицької церкви спричиняли Реформацію, яка розколола західне християнство, відокремивши протестантизм.

У третьому питанні слід розглянути загальні риси та особливості вчення всіх протестантських церков (визнання Святого Письма єдиним авторитетом; визнання “виправдання вірою”; догмат про абсолютне довічне приречення; визнання загального священства тощо), а також його головні напрями: лютеранство, кальвінізм, англіканство.

Також звернути увагу, що поряд із цими трьома головними напрямами протестантизму виникли нові течії та секти: менноніти, баптисти, п’ятдесятники, свідки Єгови й ін. Слід зауважити, що на даний час протестантські церкви в християнському світі виявляють високу активність місіонерської діяльності та поширюють свій вплив.

Вивчаючи четверте питання особливу увагу слід звернути на історію Руської православної церкви, сутність церковної реформи, підкорення церкви державі (реформа Петра І 1721 р.), становище церкви після революції 1917 року та сучасний стан православних церков.

Вивчаючи це питання, треба розглянути історію церкви в Україні: дохристиянські вірування східних слов’ян, хрещення Русі, головні етапи розвитку християнської церкви, українська церква в Російській імперії, боротьба за відновлення автокефалії та сучасний стан церкви в Україні.

Підводячи підсумок, слід наголосити на відмінностях православ’я від інших християнських конфесій, які можна згрупувати у догматичні, церковно-організаційні, обрядові, моральні, політичні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]