Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_2.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
668.16 Кб
Скачать

1.3. Об’єкти права промислової власності.

Винахід(корисна модель) – це результат інтелектуальної діяльності людини в будь-якій сфері технології. Винахід (корисна модель) може бути секретним, якщо містить інформацію, віднесену до державної таємниці. Якщо винахід (корисна модель) створений працівником у зв’язку з виконанням службових обов’язків чи за дорученням роботодавця за умови, що трудовим договором не передбачено інше, або з використанням досвіду, виробничих знань, секретів виробництва і обладнання роботодавця, то він вважається службовим винаходом (корисною моделлю).

Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» в ст. 6 п. 2 визначає об’єкти винаходу. Ними можуть бути:

  • Продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослин і тварин тощо); (До поняття «продукт» можна віднести: пристрій, речовину, штам мікроорганізму або культуру клітин. Наприклад, пристроєм може бути пристосування для відкорковування пляшок. Прикладом речовини можуть бути які-небудь компоненти прального порошку, харчові добавки тощо. Штамом мікроорганізмів може бути, наприклад, нова вакцина від грипу).

  • Спосіб – це, по суті, технологія, тобто послідовність дій. Наприклад, спосіб визначення точки роси в природному газі, або спосіб очистки трансформаторного масла.

  • Застосування раніше відомого продукту чи способу за новим призначенням. А прикладом нового використання відомого продукту може бути, скажімо, використання медузи як в’яжучого елементу у складі будівельної суміші. (Незважаючи на комічність, такий винахід був справді зареєстрований в СРСР).

Корисна модель– це конструктивне виконання пристрою, яке відповідає умовам патентоздатності, тобто є новим і промислово придатним.

Об’єктом корисної моделі може бути конструктивне виконання пристрою, що має характеризуватися явно вираженими просторовими формами. Така форма має характеризуватися не лише наявністю елементів і зв’язків між ними, але й формою виконання цих елементів, їх певним взаємним розташуванням. Якщо винахід містить сутність заявленої пропозиції, то корисна модель – викладення цієї сутності у просторі. Корисна модель може стосуватися лише пристрою. Якщо порівняти корисну модель з промисловим зразком, то не важко помітити, що промисловий зразок – це зовнішня форма промислового виробу (пристрою). Корисна модель – е внутрішнє розташування елементів, з яких складається сам пристрій, та зв’язок між ними.

Промисловий зразок– це форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, які визначають зовнішній вигляд промислового виробу.

Об’єктом промислового зразка може бути:

  • форма (зовнішній контур, вид промислового виробу);

  • малюнок (зображення, контур на площині, який виконується за допомогою контурних ліній, штрихів, світлотіньових плям в одному або декількох кольорах переважно на папері, тканині та інших матеріалах);

  • розфарбування або їх поєднання, що визначають зовнішній вигляд промислового виробу і призначення для задоволення естетичних та ергономічних потреб.

Це може бути, скажімо, зовнішній вигляд якого-небудь приладу, комп’ютера, автомобіля, автобуса, конфігурація протектора на колесі, форма хліба, тістечка, дивана, столу або стільця. В принципі, чого завгодно, тієї ж чашки, етикетки, пляшки. Наприклад, пляшка Coca-Cola – всім відомий приклад. Надання пляшці саме цієї форми стало результатом роботи дизайнера. Але вона не є винаходом. На неї виданий патент на промисловий зразок.

Під торговельною маркоюрозуміють позначення, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від товарів і послуг інших осіб.

Торговельною маркою (знаком для товарів і послуг) може бути будь-яке позначення або будь-яка комбінація позначень, які придатні для вирізнення товарів (послуг), що виробляються (надаються) однією особою , від товарів (послуг), що виробляються (надаються) іншими особами.

Географічне зазначення –це назва географічного місця, яке вживається для позначення товару, що походить із цього географічного місця та має певні якості, репутацію або інші характеристики, в основному зумовлені характерними для даного географічного місця природними умовами чи людським фактором або поєднанням цих природних умов і людського фактора.

Прикладом останньої може служити зазначення «Switzerland» («Швейцарія») або «Swiss» («швейцарський»), що у багатьох країнах сприймається як географічне зазначення товарів, виготовлених у Швейцарії, і зокрема, у відношенні годинників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]