Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zbirka_tabir_nova.doc
Скачиваний:
346
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
671.74 Кб
Скачать

Фізкультхвилинка «у ракету сіли діти»

Ведуча 2.

Ми на місяць прилетіли,

На зручній площадці сіли.

У скафандри одяглися,

І гуляти подалися.

Як незвично нам ходити,

Так і хочеться злетіти.

Тут, на Місяці, у шість раз

Легші стали ми ураз.

Ведуча 1. На Місяці немає ні краплі води. А «місячними морями» називають заглибини й великі ями, що добре помітні з Землі навіть без телескопа. Вчені-астрономи їх ще називають кратерами.

Ведуча 2. На Місяці ніколи не йдуть дощі й не буває снігу та хуртовин. Немає не лише води, а й повітря. Тож одягаймо свої скафандри та дослідимо Місяць.

Ведуча 1. Команди шикуються у дві шеренги. У кожної команди є м’яч. Перший гравець з кожної команди пробігає через кімнату з м’ячем і котить його назад до наступного гравця. Виграє команда, яка першою перетне кімнату ра «Космічні перегони»).

Ведуча 2. Молодці! Час вирушати до Марсу. Це найближча до Землі планета Сонячної системи.

Ведуча 1. А як ми долетимо до Марсу?

Ведуча 2. У нас же є космічна мапа.

Ведуча 1. Так, але тут так все заплутано. Нам потрібна допомога.

Ведуча 2. Команди, шикуйтеся у дві шеренги. Ваше завдання: за допомогою олівця визначити маршрут ракети від Місяця до Марса. Перемагає та команда, що першою це зробить ра «Космічна мапа»).

Ведуча 1. Чудово! Ми визначилися з маршрутом, час і летіти. Цікаво, до Місяця ми летіли 3 дні й 3 ночі, а скільки потрібно нашому космічному кораблю, щоб прилетіти до Марса? Діти, а ви знає, скільки потрібно часу, щоб долетіти до цієї планети?

Ведуча 2. Так, щоб дістатися до Марса, нам доведеться витратити не менше 9 місяців. А ви знаєте, що Марс ще називають Червоною планетою? Як ви думаєте, чому?

Ведуча 1. Марс – пустинна планета, покрита рудим і коричневим камінням, усіяна гострими скелями та кам’яними брилами. Тут є кратери, як на Місяці, а також вулкани, долини та пустелі, подібні до тих, що є на землі.

Ведуча 2. Марс приблизно вдвічі менший за Землю, а знаходиться далі від Сонця, тому тепла й світла йому дістається менше.

Ведуча 1. До речі, на Марсі так само, як і на Землі, відбувається зміна дня і ночі, пір року. От тільки погода змінюється надто швидко. Якщо вдень можна було б позасмагати, то вночі такий мороз, що треба одягати не одну шубу. Та нам усе це не знадобиться, адже в нас є скафандри.

Ведуча 2. Увага! Ми вже наближаємося до Марсу! Щоб дослідити Марс, потрібно взяти зразки твердої поверхні.

Ведуча 1. Команди, шикуйтеся в шеренги! Ваше завдання: зібрати зразки (м’ячі) й передати їх від першого учасника до останнього. Перемагає та команда, яка перша збере всі зразки ра «Марс»).

Ведуча 2. Молодці, впоралися із завданням! Тепер можна вирушати до планети Сатурн, шостої за віддаленістю від Сонця та другої за розмірами планети Сонячної системи. Сатурн швидко обертається навколо своєї осі.

Ведуча 1. Діти, а ви знаєте чим відома ця планета?

Ведуча 2. Сатурн відомий своїми великими кільцями. Він має помітну систему кілець, що складаються здебільшого з частинок криги, важких елементів і пилу. Навколо планети обертається 62 відомі на даний час супутники.

Ведуча 1. Щоб розглянути кільця, потрібно обережно підлетіти ближче. Для дослідження кілець Сатурну нам потрібні сміливці, по 10 учасників від команди.

Ведуча 2. Команди, шикуйтеся в колони! Ваше завдання: по черзі «підлетіти до планети», обминаючи великі кільця (обручі), а потім повернутися до своєї команди й передати естафету наступному учаснику (гра «Кільця Сатурна»).

Ведуча 1. Молодці! Час відлітати додому. Але, що я бачу? Якась перешкода! Космонавти, увага! Ми потрапили в зону метеоритного дощу. Він уже затарабанив по нашому кораблю. Потрібні сміливці, щоб допомогли облетіти метеорити.

Ведуча 2. Команди, шикуйтеся в колони! Ваше завдання: по черзі на «ракеті» якнайшвидше «облетіти» метеорити (кеглі) ра «Метеоритний дощ»).

Ведуча 1. Молодці! Метеоритний дощ не зашкодив нам повернутися до нашої рідної планети Земля. Яка вона красива!

Земля нам усміхається квітками,

Дарує всім любов, тепло й красу.

А квіточки своїми пелюстками

Дзвінку збирають вранішню красу.

Ведуча 2.

Прозору й чисту, ніжну і тремтливу,

Що Всесвіт відбивається у ній.

І стільки є тут мудрості та дива,

Лиш придивись, прислухайся, постій…

Ведуча 1.

І ти побачиш незбагненну казку

У квітах, травах, небі, у струмку.

Поглянь навколо! Подивись, будь ласка,

На дивовижну й дзвінку росу.

Ведуча 2.

Усе життя, бо це твоя країна,

Вітчизна мила, це твоя Земля!

Найкраща в світі, рідна Україна

До твого серця щиро промовля.

Ведуча 1. Наша подорож добігла кінця. Вам сподобалося? До нових зустрічей на борту нашого космічного корабля!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]