Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
statistika / Statistika / 7-1210 / час 2.DOC
Скачиваний:
22
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Рахунок вторинного розподілу доходів

Використання

Ресурси

Поточні податки на дохід і власність

Валові первинні доходи

Інші види поточних трансфертів:

внески соціального характеру;

допомога соціального характеру (у грошовому вираженні);

численні поточні трансферти

Валовий наявний дохід

Чисті первинні доходи

Споживання основного капіталу

Поточні податки на дохід і власність

Чистий наявний дохід

Споживання основного капіталу

Ресурсами рахунку вторинного розподілу доходів є балансова стаття «первинні доходи» рахунку привласнення первинних доходів, а також усі види одержуваних трансфертів (податки на дохід, влас­ність, внески і виплати допомоги соціального характеру). У лівій частині відображуються ті самі види трансфертів, але сплачувані, а також виводиться балансова стаття рахунку «Наявний дохід». Балансовою статтею цього рахунку є скоригований наявний дохід.

Схема 6

Рахунок перерозподілу доходів у натурі

Використання

Ресурси

Трансферти соціального характеру в натурі

Валовий наявний дохід

Скоригований валовий наявний дохід

Споживання основного капіталу

Чистий наявний дохід

Скоригований чистий наявний дохід

Трансферти соціального характеру в натурі

У рахунку перерозподілу доходів у натурі (схема 6) наявний дохід надходить як ресурс. Ресурси рахунку перерозподілу доходів у натурі, крім наявного доходу, утворюють трансферти соціального характеру в натурі (допомога, неринкові послуги, як-то освіта, охорона здоров’я), що одержують домашні господарства. У викорис­танні цього рахунку відображуються ті самі трансферти, але такі, що передаються урядовим і неприбутковим установам.

Рахунки використання доходу: рахунок наявного доходу (схе­ма 7) і рахунок скоригованого наявного доходу (схема 8).

Рахунки використання доходів показують, як валовий націо­нальний дохід у розпорядженні суспільства використовують на кінцеве споживання і валове національне заощадження.

Схема 7

Рахунок використання наявного доходу

Використання

Ресурси

Витрати на кінцеве споживання

Валові заощадження

Валовий наявний дохід

Споживання основного капіталу

Чисті заощадження

Чистий наявний дохід

Схема 8

Рахунок використання скоригованого наявного доходу

Використання

Ресурси

Фактичне споживання

Скоригований валовий наявний дохід

Валові заощадження

Споживання основного капіталу

Чисті заощадження

Скоригований чистий наявний дохід

У ресурсах рахунку відображується валовий національний дохід у розпорядженні суспільства, у використанні — витрати на кінцеве споживання домашніх господарств, державних установ і громадських організацій, що обслуговують домашні господарства і валове національне заощадження.

Валовий національний дохід у розпорядженні суспільства переноситься з рахунків розподілу доходів.

Кінцеве національне споживання –– це вартість продуктів та пос­луг, які використовують безпосередньо для задоволення потреб людей — як індивідуальних, так і колективних. Воно охоплює споживчі витрати різних груп споживачів, які залежно від того, хто фактично їх фінансує, групуються так: витрати на кінцеве споживання домашніх господарств, державних установ і громадських організацій, що обслуговують домашні господарства.

Витрати на кінцеве споживання домашніх господарств відобра­жують витрати домашніх господарств-резидентів, які містяться на економічній території країни, а також за кордоном. Кінцеве споживання домашніх господарств включає витрати на придбання спожив­чих товарів і послуг за рахунок особистого бюджету, а також надходження продуктів і послуг у нетоварній формі, які відіграють роль особистих доходів.

Витрати на кінцеве споживання державних установ і громадських організацій, що обслуговують домашні господарства, охоплюють вартість безплатних послуг, які надаються цими установами і організаціями окремим особам у галузі охорони здоров’я, соціаль­ного забезпечення, освіти, культури та мистецтва і суспільству в цілому в галузі науки, загального управління, оборони і т. ін.

Усі перелічені щойно рахунки можуть бути кваліфіковані як поточні, оскільки все, що в них записується, стосується операцій, які завершуються в поточному періоді.

Ці рахунки показують розподіл наявного і скоригованого наявного доходу на кінцеве споживання і заощадження. Перший рахунок відбиває наявне кінцеве споживання і заощадження, другий — фактичне кінцеве споживання і заощадження.

Згідно з правилами СНР кінцеве споживання можуть мати лише домашні господарства, державні установи і некомерційні організа­ції, що обслуговують домашні господарства. На рівні економіки країни наявний та скоригований наявний дохід однакові, так само як і витрати на кінцеве та фактичне кінцеве споживання. Вони відріз­няються лише при розгляді окремих секторів економіки.

У свою чергу витрати на індивідуальне, кінцеве і фактичне споживання формуються за рахунок коштів домашніх господарств, урядових установ, що обслуговують домашні господарства. Споживання і заощадження є вихідними потоками всієї групи поточних рахунків і становлять головний підсумок усіх поточних операцій. Різниця між наявними доходами і витратами на кінцеве споживання являє собою ту частину доданої вартості, створеної в результаті поточної діяльності, яка не була спожита у поточному періоді, а була «відкладена» для майбутнього розширення виробничих можливос­тей або спрямована на фінансування «решти країн світу». Споживання як вихідний потік рахунку використання доходу надходить у рахунок товарів і послуг (розділ використання). Вхідним потоком рахунку товарів і послуг є також споживання основного капіталу, що є вихідним потоком рахунку використання доходу.

Другою фазою економічного обороту є нагромаджувальні операції, виконувані у блоці «Нагромаджувальні операції або рахунки нагромад­ження».

Інший набір операцій стосується придбання і використання в наступні періоди. Це рахунки нагромадження. Першим з них є рахунок капіталу.

Рахунки нагромадження. До них належать рахунок капіталу (схема 9); фінансовий рахунок (схема 10); рахунок інших змін в обсязі активів; рахунок переоцінки.

Рахунок капіталу призначений для характеристики процесу реаль­ного нагромадження основних та оборотних фондів, немате­ріальних і фінансових активів, а також джерел його фінансування.

Рахунок капіталу слугує для відображення фінансового нагромад­ження основного капіталу і зміни запасів матеріальних оборотних коштів, включаючи перерозподіл капітальних активів між секторами економіки та «рештою країн світу» у вигляді капітальних трансфертів. Балансова стаття для цього рахунку — чисте кредитування або чисте заощадження.

Схема 9

Соседние файлы в папке 7-1210