Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
statistika / Statistika / 7-1210 / час 2.DOC
Скачиваний:
22
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Фінансовий рахунок

Зміни в активах

Зміна у пасивах і чистій вартості

Золото і спеціальні права запозичення

Готівка та депозити

Цінні папери, відмінні від акцій

Позики

Акції та інші види пайових внесків

Технічні страхові резерви

Інші види одержуваних рахунків

Інші види сплачуваних рахунків

Чисті позички « + », чисті позики « – »

Балансова стаття фінансового рахунку «чисті позички» або «чисті позики», на відміну від рахунку капіталу, з’являється у правій частині рахунку.

Чисті позички (чисті позики), що є вихідним потоком нагромаджувальних рахунків, є також вихідними потоками для групи рахунків зовнішніх операцій.

«Рахунки решти країн світу» характеризують зв’язки економі­ки країни з економікою зарубіжних країн, які виявляються у формі зовнішньоекономічної діяльності. Вони показують операції нерезидентів з резидентними інституційними (господарськими) одиницями. Операції цього рахунку складаються з позицій зарубіжних країн і, в кінцевому підсумку, мають давати значення чистого кредитування або чистого запозичення, що є протилежним тому, яке визначене в рахунках операцій з капіталом національної економіки.

Зовнішньоекономічна діяльність — це експорт і імпорт товарів, послуг, прав інтелектуальної власності, міжнародної кооперації та інша господарська діяльність за участю зарубіжних юридичних осіб на території певної країни і вітчизняних організацій за кордоном; транскорпораційний рух робочої сили, зарубіжних і вітчизняних інвестицій; міжнародний туризм; зовнішньоекономічні транспортні операції, а також інші економічні відносини, які виникають у сфері міжнародного спілкування, у тому числі ті, які не мають компенсаційного характеру.

Результати зовнішньоекономічної діяльності характеризуються в трьох рахунках: поточних операцій, капіталу, фінансовому.

Між рахунками за окремими фазами економічної діяльності та напрямками її державного регулювання відображуються операції інституціональних одиниць. Виділені первинні доходи від виробницт­ва та різні форми їх розподілу і перерозподілу через оподаткування, субсидії, соціальне страхування, допомогу, обов’язкові та добровільні платежі (трансферти) здійснюються за допомогою наведених рахунків.

Наведемо приклад складання рахунків для трьох секторів економіки: нефінансові корпорації (підприємства), органи державного управління, домашні господарства. Початкові дані (умовні для цього прикладу) можуть бути взяті з усіх поточних обстежень економічної статистики за певний рік.

Особисте споживання за цей рік було в розмірі 3000 млн грн., валове нагромадження 1000 млн грн., у тому числі органів державного управління 300 млн грн., кінцеве споживання органів державного управління всіх рівнів 1000 млн грн., експорт 400 млн грн. та імпорт 300 млн грн. Виплати і отримання доходу від підприємниць­кої діяльності і з капіталу: підприємства — домашнім господарствам — 400 млн грн. і органам державного управління — 30, органи державного управління — підприємствам — 200 і іншим країнам — 140, інші країни — домогосподарствам — 160; трансферти: органи державного управління — домашнім господарствам — 210, підпри­ємства — органам державного управління — 60, інші країни — домашнім господарствам — 25 млн грн.

За аналізований рік сталися такі зміни фінансових вимог: нефі­нансові корпорації (підприємства) 30, домашні господарства — 540, фінансові корпорації (банки) — 915, зарубіжні країни — 30; зміни фінансових зобов’язань: нефінансові корпорації (підприємства) — 10, домашні господарства — 400, фінансові корпорації (банки) — 0.

Інші початкові дані наведено в табл. 10.6.

Таблиця 10.6

Соседние файлы в папке 7-1210