Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
statistika / Statistika / 7-1210 / час 2.DOC
Скачиваний:
22
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Загальна структура квед

Вид економічної діяльності

Код секції

Назва

A

Сільське господарство, мисливство та лісове господарство

B

Рибне господарство

C

Добувна промисловість

D

Обробна промисловість

E

Виробництво електроенергії, газу та води

F

Будівництво

G

Оптова і роздрібна торгівля; торгівля транспортними засобами; послуги з ремонту

H

Готелі і ресторани

I

Транспорт

J

Фінансова діяльність

K

Операції з нерухомістю, здавання під найм та послуги юридичним особам

L

Державне управління

M

Освіта

N

Охорона здоров’я та соціальна допомога

O

Колективні, громадські та особисті послуги

P

Послуги домашніх слуг

Q

Екстериторіальна діяльність

Перехід до нової національної Класифікації видів економічної діяльності, за оцінками фахівців, можна розцінювати як революцію у статистиці, адже йдеться про зміну звичних уявлень, виведення методології статистичних розробок на світовий рівень. Крім того, Класифікація видів економічної діяльності призначена для викорис­тання органами державного і місцевого управління, фінансовими органами та органами статистики. Запровадження Класифікації видів економічної діяльності в Україні забезпечить:

  • можливість порявняння національної статистичної інформації з міжнародною;

  • реєстрацію та облік підприємств і організацій за видами економічної діяльності у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій;

  • складання міжгалузевого балансу виробництва та розподілу товарів і послуг відповідно до системи національних рахунків;

  • проведення статистичних обстежень економічної діяльності підприємств та організацій і аналіз статистичної інформації на макро- та мікрорівнях;

  • застосування єдиної статистичної термінології та визначень щодо статистичних одиниць, прийнятих у Європейському Союзі.

деякі найважливіші характеристики основних національних класифікацій та класифікаторів, які були розроблені протягом 1993 — 1996 років згідно з Державною програмою переходу на між­народну систему обліку і статистики, наведено в табл. 10.4.

Таблиця 10.4

Основні національні статистичні класифікації України

Найменування класифікації

Скорочення

Гармонізація

Об’єкт класифікації

Розрядність коду

Класифікація видів економічної діяльності

КВЕД

ISIC,

NASE

Види економічної діяльності господарюючих суб’єктів (фізичних та юридичних осіб)

5

Класифікація професій

КП

ISCO88

Професії працюючих

5

Класифікація товарів та послуг

КТП

СРА,

PROD

COM,

КВЕД

Товари та послуги, що виробляються усіма видами економічної діяльності

6

Класифікація держав світу

КДС

SO3166

Держави світу

2 та 3

Класифікатор валют

КВ

SO4217

Валюти держав світу

3

Класифікація послуг зовнішньо-економічної діяльності

ПЗЕД

КВЕД

Послуги, що надаються усіма видами діяльності під час зовнішньоекономічної діяльності

5

Класифікація товарів зовнішньоеко­номічної діяльності

ТЗЕД

NC,

HS

Усі товари, що мають обіг у міжнародній торгівлі

8

Класифікатор адміністративно-територіального устрою України

АТУУ

Об’єкти

10

Класифікація основних фондів

КОФ

КВЕД,

КТП

Основні фонди України

6

Класифікація органів управління

КОУ

Органи державного і господарського управління, громадські об’єднання та їх структури, що являють собою організаційно-автоном­ні частини управлінського апарату

4

Класифікатор організаційно-правових форм господарювання

ПФГ

Організаційно-правова форма, яка визначена діючим законодавством

3

Класифікатор форм власності

КФМ

Форми власності

2

Розподіл одиниць спостереження, що вивчаються офіційною статистикою в країні, згідно з класифікаціями, є головними, але не єдиними групуваннями, що використовуються в соціально-еконо­мічній статистиці.

Для характеристики розвитку суспільства необхідно також використовувати групування статистичних показників за такими ознаками, як форми власності; економічне призначення продукції; форми підпорядкування; економічні райони та територіально-виробничі комплекси; галузі народного господарства. У свою чергу, статистич­ні показники окремих груп мають свої особливості, і групування за деякими ознаками мають бути використані лише щодо цих показників. Наприклад, у статистиці населення вивчаються групування населення за суспільними групами, джерелами існування, рівнем освіти та іншими ознаками.

Головне, що досягається за допомогою групувань у соціально-економічній статистиці, — це розрахунок та аналіз структури господарства, тобто співвідношення між соціальними та економічними процесами. Залежно від мети дослідження ці співвідношення, наведені здебільшого у відсотках, мають бути розглянуті за різними групами. Проте, як наголошувалося раніше, найчастіше вивчають соціальну, галузеву та територіальну структуру господарства.

Поряд із задачами, що їх розв’язують у процесі побудови та аналізу кожного групування, усі вони в цілому містять інформацію, необхідну для складання та аналізу національних рахунків.

Докладно система національних рахунків (СНР) буде розглянута в наступному параграфі. Але оскільки за визначенням СНР являє собою погоджену систему збирання, опису та взаємозв’язку потоків статистичної інформації, яка характеризує всі сторони економічного життя країни, вона базується на стандартних групуваннях інформа­ції, що стосуються:

інституціональних одиниць та секторів;

операцій та інших потоків;

активів та зобов’язань;

видів діяльності, організацій, продуктів.

Зокрема, групування за галузями використовується для визначення процесів виробництва і балансу між ресурсами і використання продуктів та послуг. Галузь визначають як групу одиниць з одно­рідним виробництвом згідно з прийнятою класифікацією продуктів та послуг. Цим підкреслюються техніко-економічні аспекти виробничих відносин незалежно від інституціонального статусу одиниць (самостійні підприємства або їхні підрозділи). На практиці біль­шість одиниць зайняті різними видами діяльності.

У цьому разі виокремлюється основна діяльність, а також вторинна, яка стосується інших галузей. Допоміжна діяльність не відокремлюється від основної або вторинної (управління, постачання та збут, зберігання, ремонт і т. ін.).

Групування за секторами проводять з метою дослідження доходів та видатків, фінансових активів і пасивів.

Економічні операції в СНР поділяються на три основних групи:

1) операції з продуктами та послугами відносять до виробництва у відповідних галузях народного господарства; враховуються операції з продуктами та послугами, що вироблені як у звітному, так і в попередніх періодах;

2) розподільчі операції; до них належать операції, мета яких — розподіл і перерозподіл доданої вартості, створеної виробниками, а також перерозподіл заощаджень;

3) фінансові операції; вони стосуються зміни фінансових активів та пасивів у різних секторах народного господарства.

Для порівняльного аналізу зовнішньої торгівлі різних країн використовується Міжнародна стандартна торговельна класифікація ООН (МСТК), яка групує товари за ступенем їх обробки, призначенням та іншими ознаками.

Крім того, кожна галузь для потреб аналізу функціонування використовує власні, специфічні групування, про які буде сказано далі у відповідних розділах підручника.

Соседние файлы в папке 7-1210