Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
96-100.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
33.93 Кб
Скачать

100. Вимоги до якості одягу. Основні види дефектів пошиття та оздоблення. Вимоги до тканин для пошиття літнього та зимового одягу.

Основні показники контролюють для всіх тканин незалежно від їх призначення. До них відносять склад сировини (вміст волокон), товщину ниток (пряжі), щільність, ширину, масу, розривне навантаження, стійкість забарвлення, усадку тканини. Спеціалізовані показники встановлені в залежності від призначення тканини, так як для одних тканин, наприклад білизняних, важливими є гігроскопічність, стійкість до стирання та ін., Для костюмних - естетичність, несминаемость та ін., Для плащових - водотривкість і т.д.

До поширених дефектів відносять: сировинні - засміченість сторонніми домішками, мушковатость, шишкуватий пряжі, разнооттеночность, смугастість; ткацькі (в'язання) - порушення малюнка; обробки - перекіс малюнка і полотна, Нерівномірність фарбування, растраф. До місцевих дефектів відносять: сировинні - потовщені нитки основи і качка, місцеві потовщення ниток (непроряди, зльоти, спуски та ін.); ткацькі - близнят, прольоти, Недосеков, забоїни, подплетіни, подниркі, парочки; оздоблення - масляні і забруднені плями, загнута, відірвана, хвиляста кромка; зарубки, замини, місцеві пороки фарбування і друку.

Грубі дефекти в сортного тканинах не допускаються і підлягають вирізу зі шматка або розрізу на підприємстві-виробнику. Якщо грубі дефекти були пропущені та виявлено при розбракуванню в торгуючих організаціях, то їх вирізають і відправляють постачальнику для оплати вартості і сплати штрафу.

До неприпустимим дефектів тканин відносять: сировинні - смуги від ниток різної товщини, кольору, забрудненого і масляного качка; ткацькі - зльоти, спуски, подплетіни і обрив основи більше 1 см, Недосеков, забоїни, порушення ткацького малюнка, прольоти качка, близнят в три нитки і більше; обробки - смуги від зупинки фарбувальної або друкарської машини, затік фарби, фарбувальні і друковані зарубки, відбитки від швів, затаскі, клацання і плями довжиною більше 2 см, діри, проколи, відірвана кромка.

При оцінці якості за партію приймають кількість шматків, рулонів тканини і штучних виробів одного найменування, артикулу, сорту і виду обробки, оформлене одним документом, що засвідчує якість. За зовнішнім виглядом і художньо-естетичним показникам, по відповідності упаковки і маркування вимогам стандартів перевірці якості піддають всю партію. За фізико-механічними показниками (щільності, масі, розривної навантаженні та ін.) Здійснюють вибірковий контроль, тобто від партії відбирають встановлене ГОСТом кількість шматків або штучних виробів, проводять їх лабораторні випробування, підраховують середньоарифметичні результати, які порівнюють з нормами стандартів.

Особливо важливе значення має оцінка рівня якості нової тканини. У цьому випадку основний показник рівня якості тканини - це відповідність її призначенням. Згідно призначенням тканини вибирають ті чи інші показники для оцінки її якості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]