Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма-бакалаври_Біологія_2013.DOC
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ біології, географії і екології

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з навчальної та науково-педагогічної роботи, голова науково-методичної ради, професор

_____________________ Н.Тюхтенко

ПРОГРАМА

ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНУ

з БІОЛОГІЇ, МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ БІОЛОГІЇ

Освітньо-кваліфікаційний рівень “Бакалавр

Напрям підготовки: 6.040102. Біологія*

Спеціалізація: ботаніка і мікологія

Спеціалізація: імунологія та біохімія

(денна форма навчання)

напрям підготовки 6.040102. Біологія*,

Спеціалізація: імунологія та біохімія

(заочна форма навчання)

напрям підготовки 6.040102. Біологія*,

(екстернатна форма навчання)

СХВАЛЕНО

науково-методичною радою

факультету біології, географії і екології

протокол №2а від 14 листопада 2012 р.

Херсон 2012

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Основним завданням державного екзамену з біології є перевірка у випускників загальнотеоретичної підготовки з усіх розділів біологічної науки, знань основних закономірностей біології та вмінь застосовувати їх у самостійній практичній діяльності вчителя біології середньої школи.

Програма державного екзамену включає основні теоретичні положення ботаніки, фізіології рослин, мікробіології, зоології, генетики, анатомії і фізіології людини і тварин, загальної екології прокаріотів, рослин, грибів, тварин і людини, загальної екології та охорони природи, еволюційної теорії та інших розділів, а також питання шкільного курсу біології і методики його викладання.

Методологічною основою теоретичного курсу біології є структурно-функціональні рівні організації організму та еволюційна ідея розвитку, тому випускники повинні показати знання біології як науки, що вивчає організм на всіх рівнях його структури в послідовності еволюційних процесів – від найбільш простих груп, що знаходяться на нижніх щаблях еволюції, до найбільш складних, еволюційно просунутих груп.

Випускник повинен показати на державному екзамені глибокі знання теоретичних основ біології та ілюструвати їх прикладами з усіх розділів біології, вміння виділяти головне, пов`язувати загальні і конкретні питання, застосовувати отримані знання в практичній діяльності вчителя біології.

Програма державного екзамену призначається для студентів та екстернів напряму підготовки „Біологія” освітньо-кваліфікаційного рівня „Бакалавр”.

ВСТУП

Біологія – система наук про живу природу. Історичний нарис розвитку біології. Предмет та завдання біології. Система та класифікація біологічних наук. Рівні організації та структурні рівні живої матерії, їх порівняльна характеристика. Уявлення про сутність життя. Основні ознаки живої матерії: живлення, дихання, подразливість, рухливість, виділення, розмноження. Значення біології для сільського господарства, промисловості, медицини.

Структурно-функціональні рівні організма Молекулярно-генетичний рівень

Хімічні компоненти живого. Елементи, що містяться в живих організмах. Вода та мінеральні солі. Біологічне значення води.

Нуклеїнові кислоти. Генетичний код та його властивості. Особливості структури, властивості, реплікація ДНК. Геном, особливості будови вірусного і клітинного геномів. Регуляція активності генів. АТФ та її значення.

Вуглеводи. Загальні особливості будови. Синтез вуглеводів. Біохімія фотосинтезу. Фотосинтезуючі пігменти: хлорофіли, бактеріохлорофіли, фікобіліни, каротиноїди. Темнові та світові реакції. Циклічне та нециклічне фотофосфорилювання. Біохімія дихання. Цикл Кальвіна. Гліколіз. Цикл Кребса. Окислювальне фосфорилювання.

Білки. Будова та функції. Ферменти. Синтез білка в клітині: транскрипція, трансляція. Роль т-РНК, р-РНК та і-РНК в біосинтезі білка.

Ліпіди. Будова та функції.

Біогеохімічні цикли: кругообіг мінеральних елементів.