Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа для магистров новая.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Херсонський державний університет

Програма вступних випробувань з іноземної мови (за професійним спрямуванням)

для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістр

для усіх спеціальностей та форм навчання

Херсон 2012

Інтеграція України в Європейський простір вищої освіти висуває необхідність встановлення національних параметрів викладання/вивчення іноземної мови, зазначених у Загальноєвропейських Рекомендаціях з мовної освіти щодо практичних потреб майбутніх фахівців.

Вступний іспит передбачає засвоєння навчальних програм з іноземних мов для професійного спілкування для нефілологічних спеціальностей, розроблених відповідно до національних стандартів викладання/вивчення іноземних мов у вищій школі, що узгоджені з міжнародними стандартами у світлі рекомендацій Болонського процесу.

Загальною метою програми викладання іноземних мов для професійного спілкування є формування у студентів професійних мовних компетенцій, що сприятиме їхньому ефективному функціонуванню в культурному розмаїтті навчального та професійного середовищ.

Розроблені програми відповідають Загальноєвропейським Рекомендаціям з мовної освіти та змінам, що відбуваються в національній системі вищої освіти в Україні, які було започатковано процесом інтеграції країни в європейський простір вищої освіти та базуються на програмі ESP (English for Specific Purposes), що:

  • забезпечує стандартизовану базу для розробки університетських курсів і планів відповідно до професійних потреб студентів;

  • сприяє мобільності студентів та їхній конкурентноздатності на ринку праці;

  • підвищує ефективність самостійної роботи у вивченні іноземних мов;

  • посилює привабливість та конкурентноздатність вищої освіти в Україні шляхом надання прозорої та гнучкої системи викладання/вивчення мов.

Ураховуючи результати національної реформи викладання іноземної мови та беручи до уваги міжнародну практику мовної освіти у ВНЗ, програма з іноземних мов для професійного спілкування констатує, що мінімально прийнятим рівнем володіння мовою для бакалавра є рівень В2 (Незалежний користувач). «Критерії» для цього рівня Типової програми базуються на:

  • дескрипторах, запропонованих Загальноєвропейськими Рекомендаціями з мовної освіти (2001р.);

  • вимогах освітньо-кваліфікаційних характеристик (ОКХ) випускників, затверджених Міністерством освіти і науки України;

  • конкретних посадових інструкціях, що розроблені та затверджені підприємствами, організаціями, інститутами;

  • результатах допроектного дослідження викладання ІМПС (2004р.) та опитування фахівців, викладачів і студентів ВНЗ.

Вступний іспит до магістратури з іноземної мови (за професійним спрямуванням) визначає рівень знань іноземної мови (від початкового до професійно спрямованого) та перевіряє комунікативну компетенцію, володіння словниковим запасом та граматичними структурами.

Вступне оцінювання ставить за мету визначити рівень комунікативної мовної компетенції студентів відповідно до вимог програми (В2 для бакалаврів). Тематика розділів програми розроблена з урахуванням специфіки кожної спеціальності та є уніфікованою програмою, що дає можливість охопити основну проблематику навчального курсу “Іноземна мова (за професійним спрямуванням)» і здійснити моніторинг студентів різних фахових напрямків.

Згідно з положенням про магістратуру, затвердженим Міністерством освіти і науки України, прийом до магістратури відбувається на конкурсній основі. До складу вступних іспитів до магістратури внесено іспит з іноземної мови (за професійним спрямуванням), який відбувається за поданням рекомендацій випускових кафедр та заяв студентів, які отримали ступінь бакалавра і мають намір продовжувати свою освіту в магістратурі.

Вимоги вступного іспиту до магістратури з іноземної мови  базуються на вимогах рівня володіння іноземною мовою В2, який є стандартом для ступеня бакалавра і який є загальним для студентів різних спеціальностей. Ці вимоги передбачають уміння, які проявляються в різних типах мовленнєвої поведінки і відповідають рівню В2.