Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа до ДЕК спеціаліст соціальна педагогі...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
104.96 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ПСИХОЛОГІЇ, ІСТОРІЇ ТА СОЦІОЛОГІЇ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Н. Тюхтенко

Проректор з навчальної та науково-

педагогічної роботи,

голова науково-методичної ради

«____» ____________ 20___ р.

ПРОГРАМА ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНУ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ

«СПЕЦІАЛІСТ»

ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ

7.0101601 Соціальна педагогіка

МОДУЛЬ «СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ»

СХВАЛЕНО

Науково-методичною радою

факультету психології, історії та соціології

Протокол 5 від 19.12.2011 р.

Херсон – 2011

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

Поняття «права дитини»: генезис, міжнародні стандарти, значення.

Виникнення і походження поняття «права дитини», його співвідношення з поняттям «права людини». Аспекти розуміння терміну «права дитини». Основні етапи розвитку понять про права дитини.

Міжнародні стандарти та міжнародні механізми у забезпеченні прав дитини. Конвенція ООН про права дитини. Моральні та правові норми, закладені в Конвенції. Значення Конвенції для роботи з дітьми. Відповідність вимог і стандартів Конвенції актуальним проблемам дитинства України. Поняття основних принципів прав дитини.

Юридична забезпеченість прав дитини

Юридична сутність і засади прав дитини. Основні юридичні документи України стосовно прав дитини. Загальноєвропейські акти, що забезпечують певні стандарти з питань прав дитини. ЮНЕСКО, ЮНІСЕФ, Комітет з прав дитини. Інститут омбудсменів. Процедури, що застосовуються для забезпечення поваги прав дитини. Міжнародні організації, що забезпечують міжнародне співробітництво у галузі прав дитини.

Моральна та юридична сутність прав дитини

Моральні основи та моральний зміст юридичних норм; зв’язок та взаємодія юридичних та моральних норм. Моральна сутність прав дитини як підвалин зародження почуття власної гідності. Моральні принципи і норми, їхня роль в формуванні особистості; традиції в їх реалізації. Стратегічні завдання реформування виховної роботи з дітьми та їхнім оточенням на основі Конвенції ООН про права дитини та законодавства України.

Юридична забезпеченість особистісних прав дитини

Юридична сутність і юридичні засади прав дитини. Моральні основи та моральний зміст юридичних норм; зв’язок та взаємодія юридичних та моральних норм.

Основні юридичні документи України з гарантій прав дитини. Їх взаємозв’язок, значення у практичній роботі соціального педагога.

Поняття особистісних прав, їх значення для соціалізації дитини. Батьки як гарант особистісних прав дітей. Право на сім’ю, альтернативні форми сімейної опіки. Захист особистісних (немайнових) прав дитини. Поняття особистісних прав. Право на сім’ю, права батьків щодо дитини згідно Сімейного кодексу та інших нормативних актів.

Форми влаштування дитини згідно завдань сімейного виховання. Права дитині в альтернативних формах сім’ї: патронаж, прийомні сім’я/ будинок, інтернатні форми.

Умови громадської діяльності дитини згідно із Закону України «Про молодіжні та дитячі громадські організації». Фактори ризику порушення права дитини на свободу думки, совісті і релігії.

Методи реалізації прав дитини

Виявлення та аналіз проблемних питань в галузі реалізації прав дитини. Визначення заходів, які слід вжити у зв’язку з цим (виявлення, аналіз, визначення пріоритетів). Цільові групи, які задіються для підтримки соціального педагога/працівника. Оцінка соціально-правової діяльності соціального педагога.

Права дитини в законодавчих актах України

Основні юридичні документи України з гарантій прав дитини. Основні нормативні акти України, прийняті з метою забезпечення виконання відповідних положень Конвенції ООН про права дитини для гарантування. Суб’єкти виконання прав особистості (дитини) в галузях законодавства України. Механізми контролю дотримання прав особистості (дитини) в галузях законодавства України.

Права особистості на охорону здоров’я.

Законодавство і нормативні акти України щодо права на одержання медичної допомоги. Соціальний захист дітей та молоді, їх сімей в сфері охорони здоров’я. Соціальні гарантії ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД осіб. Обов’язки та гарантії медичних працівників. Державна допомога, оформлення документів для її призначення.

Права особистості на захист прав на житло та майно. Профілактика дитячої безпритульності.

Майнові та житлові права громадян України. Захист житлових прав дітей. Суспільне вирішення проблеми щодо забезпечення соціальним житлом певних категорій населення.

Право на житло – конституційне право кожного, тобто всі діти від народження і до повноліття мають рівні з батьками права на житло. Розглядається право неповнолітнього щодо приватизації житла, а також – як вирішується правова норма стосовно захисту дітей при укладанні угод з органом опіки та піклування.

Права особистості на освіту. Реалізація прав дитини в галузі освіти.

Особливості ЗУ «Про освіту». Права, обов’язки, пільги та гарантії учасників освітнього процесу. Право на спеціальну освіту дітей з особливими потребами.

Під час розгляду питання про право громадян на освіту наголошується, що діти України користуються своїм правом на безкоштовну загальну середню освіту, а також можуть безоплатно отримати спеціальну середню та вищу освіту на конкурсній основі. Серед основних принципів освіти зазначена пріоритетність загальнолюдських цінностей, зв’язок з освітою інших країн. Забороняється законом залучення студентської та учнівської молоді до участі в політичних акціях і релігійних заходах під час навчально-виховного процесу. Всі заклади освіти мають державний статус незалежно від форм власності, забезпечують якість освіти в обсязі вимог державних стандартів. Слід також мати на увазі, що громадяни , які отримали освіту у вищих навчальних закладах, мають право на одержання першого робочого місця на термін не менше 2-х років.

Національна програма «Діти України» спрямована, разом з іншими комплексними програмами, на поліпшення умов розвитку, виховання, освіти, стану здоров я дітей, сприяння повноцінному харчуванню, поліпшення умов життя, удосконалення правового законодавства щодо захисту материнства і дитинства.