Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма до ДЕК спеціаліст соціальна педагогіка...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ПСИХОЛОГІЇ, ІСТОРІЇ ТА СОЦІОЛОГІЇ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Н. Тюхтенко

Проректор з навчальної та науково-

педагогічної роботи,

голова науково-методичної ради

«____» ____________ 20___ р.

ПРОГРАМА ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНУ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ

«СПЕЦІАЛІСТ»

ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ

7.0101601 СОЦІАЛЬНА ПЕДАГОГІКА

МОДУЛІ «теорія СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

«ТЕХНОЛОГІЇ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

СХВАЛЕНО

Науково-методичною радою

факультету психології, історії та соціології

Протокол 5 від 19.12.2011 р.

Херсон – 2011

Пояснювальна записка

У добу реформування країни, становлення нових соціально-економічних основ її розвитку все актуальнішим стає завдання побудови нових відносин між суспільством і особистістю. Пошук оптимальних шляхів соціалізації особистості та її соціальний захист стають першочерговими завданнями людинознавчих дисциплін.

У зв’язку з цим постає питання про розвиток соціальної педагогіки як перспективного напряму педагогічної науки, що досліджує провідні шляхи, умови та засоби соціалізації дітей та молоді, роль і місце в цьому процесі різних суспільних інститутів.

З огляду на це, особливе значення має розробка теоретичних основ соціальної педагогіки з урахуванням сучасної соціально-економічної ситуації, досвіду вітчизняної та світової соціально-педагогічної практики.

Соціальна педагогіка - це галузь педагогіки, що досліджує соціальне виховання в контексті соціалізації, тобто виховання всіх вікових груп і соціальних категорій людей, що здійснюється як в організаціях спеціально створених для цього, так і в організаціях, для яких виховання не є основною функцією.

Таке розуміння соціальної педагогіки дозволяє вважати її предметом дослідження виховних сил суспільства і способів їх актуалізації, шляхів інтеграції можливостей суспільних, державних і приватних організацій з метою створення умов для розвитку, духовно-ціннісної орієнтації і позитивної самореалізації людини.

Програма державного екзамену з соціальної педагогіки містить у собі основні проблеми з фундаментальних розділів соціально-педагогічної науки, котрі дозволяють уявити цілісність та системність теоретичних знань студента-соціального педагога. Запропонована програма з курсу соціальної педагогіки є єдиною для спеціальності та різних спеціалізацій.

Програма містить перелік рекомендованої літератури, котрий необхідно розглядати як орієнтувальний для підготовки до державного екзамену.

Зміст програми Модуль і «Теорія соціально-педагогічної діяльності»

Соціальна педагогіка як галузь педагогічного знання. Предметне поле соціальної педагогіки. Педагогічні закономірності взаємодії середовища й особистості. Завдання соціальної педагогіки. Функції соціальної педагогіки. Зв’язок соціальної педагогіки з іншими науками та сферами суспільного життя.

Структура соціально-педагогічної діяльності. Суб`єкти і об’єкти соціально-педагогічної діяльності. Ресурси соціально-педагогічної діяльності

Ключові поняття соціальної педагогіки. Соціальне середовище як необхідна умова соціалізації особистості. Соціальна адаптація. Соціальне виховання. Соціальна профілактика. Соціальна реабілітація. Соціальне обслуговування

Поняття методу і методології. Методологічні знання у сфері соціальної педагогіки. Принципи соціальної педагогіки. Зв'язок соціальної педагогіки з іншими науками. Основні ознаки методологічного знання соціальної педагогіки.

Мета соціально-педагогічної діяльності. Етапи соціально-педагогічної діяльності.

Про поняття «особистість» і «соціалізація». Соціально значущі якості особистості. Проблеми розвитку особистості. Роль спадковості і середовища в розвитку особистості та її соціалізації. Само зміни людини і соціалізація. Особистість і колектив.

Виховання як соціальний інститут. Виховні напрями. Мета, сутність і задачі соціального виховання. Системи виховання – соцієтарна, гуманістична, технократична. Об’єктивні й суб’єктивні виховні чинники. Умови соціального виховання. Виховні організації.

Людина як об’єкт і суб’єкт соціалізації. Людина як жертва соціалізації. Самозміни людини в процесі соціалізації. Соціальна віктимологія

Поняття норми. Поняття соціальної норми й відхилення від норми. Типи відхилень від норми. Теорії відхилень

Види девіантної поведінки. Причини його виникнення. Соціопатична система навіювань. Деформації ідентичності як джерело девіацій особистісного розвитку.

Причини і форми аутоагресивної поведінки неповнолітніх. Особливості ауто агресивної поведінки підлітків. Адитивні відхилення у поведінці неповнолітніх. Особливості підліткових адикцій. Проблема підліткового алкоголізму. Рівні втягнення дітей у вживання алкоголю та наркотичних речовин.

Проблема дитячої проституції. Особливості дитячої проституції. Характерні риси дитячої проституції. Причини і наслідки. Типологія проституції. Нормативно-правова база запобігання виявам дитячої проституції.

Причини підліткової злочинності. Соціально-педагогічна діяльність з підлітками-девіантами.

Діти «групи ризику», робота з ними соціального педагога.

Особливості роботи соціального педагога в закладах освіти. Алгоритм роботи соціального педагога. Соціальний педагог у школі. Діяльність соціального педагога в соціальних установах. Робота з окремим клієнтом та з групою клієнтів. Соціальний педагог і дитячий колектив ЗОШ. Соціальний педагог і дитячий колектив певної соціальної установи.

Робота соціального педагога з сім`єю. Соціально-педагогічний супровід у роботі з різними типами сімей.

Супровід сімейних форм виховання. Тимчасові, фостерні, прийомні та опікунські сім`ї.

Соціальне сирітство. Перебування соціальних сиріт в інтернаті. Організація життя дітей в інтернаті. Соціально-психічна адаптація дітей. Порушення емоційного розвитку.

Соціально-педагогічний супровід дітей з особливими потребами. Організація життя, навчання та розвитку дітей з особливими потребами. Супровід сімей, де виховують дітей з особливими потребами.

Соціально-педагогічна діяльність з обдарованими дітьми. Соціально-педагогічний супровід обдарованих дітей.

Соціально-педагогічна діяльність з дитячими та молодіжними об’єднаннями. Організація індивідуальної та групової роботи. Проведення акцій. Організація дозвілля дітей і молоді з певної організації.

Анімаційна діяльність соціального педагога. Педагог-аніматор в закладах літнього відпочинку дітей та підлітків. Організація дозвілля для людей похилого віку.

Сутність реабілітаційної діяльності соціального педагога. Організація реабілітації дітей, що постраждали від сімейного насилля та впливу деструктивних культів.

Робота соціального педагога в виправних закладах для неповнолітніх. Чинники протиправної поведінки неповнолітніх. Мікросоціальні умови перебування. Завдання соціальної реабілітації неповнолітніх.