Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бакалаврська Богдан1.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
793.6 Кб
Скачать

4.2. Заходи щодо покращення екологічного стану та підвищення курортно-рекреаційного потенціалу Херсонської області

Херсонщина має неабиякий курортно-рекреаційний потенціал. Втім, аби туристи їхали саме сюди, аби можна було повноцінно оздоровлювати дітей, а для цього в області є всі необхідні умови треба багато над чим працювати.

26 жовтня 2011 року відбулась колегія обласної державної адміністрації Херсонської області, де підбивалися підсумки курортного сезону та були намічені заходи щодо покращення екологічної ситуації регіону. Як приклад можна розглянути заходи у Генічеському районі: на Арабатській Стрілці реалізується національний проект з будівництва бальнеологічної клініки, зводиться низка закладів оздоровлення та відпочинку.

В області гостро стоїть проблема зношеності очисних споруд.

Основними джерелами забруднень морів є стоки рік, стічні води із точкових і дифузійних берегових джерел, морські та річкові транспортні засоби, у тому числі й стічні води очисних споруд міст та курортних установ.[35]

На території Херсонської області запроваджується нова технологія очистки стічних вод - установка «БІОТАЛ», у якій закладена концепція, відмінна від класичної. Установка працює в режимі продовженої аерації з використанням процесів нітрифікації й денітрифікації. Після глибокого біологічного очищення на виході зі спорудження одержують біологічно очищені стічні води й стабілізований збезводнений надлишковий активний мул, що є гарним органомінеральним добривом. Продуктивність установок «БІОТАЛ» - від 1,5 до 200 мЗ/добу. Установки більшої продуктивності складаються з типових модулів на 100 або 200 мЗ/добу або розробляється індивідуальний проект. Вже введені в експлуатацію очисні споруди продуктивністю 8 м3/добу на о. Бирючий, 50 м3/добу - на базі відпочинку «Корал» у Генічеському районі області. Розроблено проекти будівництва ще восьми установок продуктивністю від 1600 до 10 м3/добу, які будуть змонтовані в рекреаційних районах області. [35]

З метою запобігання забруднення поверхневих вод розроблені і держуправлінням охорони навколишнього природного середовища затверджені проекти гранично допустимих скидів забруднюючих речовин в поверхневі водойми підприємствам.

Щоб не допустити забруднення водоймищ суднами, Херсонським морським та річковим портами, підприємствами суднобудування та судноремонту проводяться роботи по збору з транспортних суден відпрацьованих паливно-мастильних матеріалів, лляльних, господарсько-побутових стічних вод та сміття. Для цих цілей у морському порту м. Скадовська використовується спецсудно ПС-305.

У Скадовському морському порту лляльні води з суден надходять на станцію прийому та очистки лляльних вод, після чого скидаються у міську каналізацію. Відпрацьовані паливно-мастильні матеріали збираються у спеціальні ємкості та в подальшому відправляються на переробку.

За рахунок коштів оздоровчих закладів (150 тис.грн) здійснені заходи з берегоукріплення морського узбережжя в смт Лазурне.[30]

Державною екологічною інспекцією здійснено 165 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони поверхневих вод. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 30 осіб на суму 3,587 тис.грн. За самовільне користування поверхневими водами та скид неочищених стічних вод у поверхневі водойми пред’явлено 17 претензій (позовів) на суму 633,338 тис.грн.

Відділом інструментально-лабораторного контролю перевірено 33 підприємства (35 скиди). Всього відібрано 500 проб, в тому числі: стічних – 88, поверхневих – 359, дренажних – 53. Виконано 5853 хімічних досліджень.

Проведено визначення токсичності 69 проб зворотної та природної води методом біотестування 24-х підприємств (52 проби) та 2-х водних об’єктів (17 проб).

На виконання вимог Державної екологічної інспекції в Херсонській області та управлінням водного господарства виготовлена проектна документація для одержання державного акту на водоохоронну зону Краснознам’янського магістрального каналу довжиною 2 км та площею 25,32 га. [35]

Великий резонанс в області в останні роки має вирощування рису в Скадовській курортній зоні.

Дослідною станцією рису разом з іншими науковими центрами і лабораторіями України розроблена нова технологія вирощування рису.

На нашу думку, основними технологічними особливостями, які забезпечують екологічну рівновагу, є наступні:

- застосування пестицидів тільки нового покоління з коротким періодом розпаду діючої речовини, внесення засобів захисту рослин тільки наземним способом, застосування агротехнічних методів боротьби з бур’янами;

- недопущення проточності води з рисових чеків після обробки посівів пестицидами. [32]

Поводження з відходами (зберігання, видалення, знешкодження та утилізація)

Не вирішеною залишається проблема поводження з побутовими відходами. Будівництво полігонів твердих побутових відходів (ТПВ) та оформлення земельних ділянок під полігони твердих побутових відходів у відповідності до Земельного кодексу України є найгострішою проблемою, особливо в районах рекреаційного призначення.

Для ефективного вирішення питань, пов’язаних з поводженням з побутовими відходами в області, рішенням обласної ради від 06 січня 2005 року № 341 затверджена Програма поводження з твердими побутовими відходами, якою визначені основні напрямки розв’язання завдань з реалізації державної політики у сфері поводження з відходами. Виконання Програми відповідно до своїх повноважень забезпечує управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації. Фінансування заходів Програми поводження з твердими побутовими відходами в області здійснюється за рахунок місцевих рад. [35]

Необхідно створити в області механізми та системи цивілізованого збору, сортування та переробки твердих побутових відходів. На даний час в Херсонській області є певні позитивні приклади у підходах до цивілізованого вирішення питань поводження з ТПВ, але вони поодинокі і не мають відповідної підтримки. Так, на полігонах ТПВ м. Скадовська, смт Лазурне, с.Красне та с.Новомиколаївка Скадовського району проводиться сортування побутових відходів з видаленням вторинної сировини.[26]

Питання про стан водних ресурсів, забруднення атмосферного повітря, поводження з відходами постійно періодично висвітлюються в газеті держуправління „Екологічний вісник Херсонщини” та в журналі „Екологічний бюлетень”