Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бакалаврська Богдан1.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
793.6 Кб
Скачать

Висновки

Таким чином, виходячи з результатів нашого дослідження ми можемо зробити такі висновки: що Херсонська область має вигідне фізико-географічне положення для розвитку рекреаційно-курортної діяльності. Адже Херсонська область розташована в басейні нижньої течії Дніпра в межах Причорноморської низини. Омивається Чорним і Азовським морями, Сивашем та Каховським водосховищем.

Вона є однією з областей з найбільш чистим повітрям в Україні, що пов’язано зі специфічною спеціалізацією господарства – розвиток мають переважно аграрний сектор економіки разом з харчовою промисловістю.

Забезпечення населення Херсонщини водою питної якості здійснюється через водозабірні споруди та водопровідні мережі які наднормативно зношені. На них втрачається до 40% води, що добувається, йде засолення водоносних горизонтів.

При підготовці та написанні випускної роботи нами було підібрано, опрацьовано та проаналізовано ряд науково-методичних джерел з питання екології курортів та рекреаційних зон Херсонської області. В основу випускної роботи лягли матеріали таких авторів як Бойко М.Ф., Білявський Г.О., Лиховид О.М., Злобін Ю.А. та ін.. Для проведення дослідження були використані частково матеріали Державного управління охорони навколишнього середовища в Херсонській області це регіональна доповідь «Про стан навколишнього природного середовища Херсонської області у 2010 році.» Із доповіді були використані матеріали, що стосуються м. Скадовська. В роботі також використані статистичні дані Херсонської санітарної охорони навколишнього середовища.

Аналіз науково-літературних джерел показав, що головна особливість екосистеми Херсонщини полягає в тому, що в наш час неможлива екологічна рівновага, тому що порушений кругообіг речовин. Екосистема міст впливає на навколишні території і природні об’єкти, виробляючи промислову продукцію і забруднюючи навколишнє середовище.

Серйозна екологічна ситуація склалася в рекреаційних та курортних зонах Херсонської області.

Херсонщина має неабиякий курортно-рекреаційний потенціал. Втім, аби туристи їхали саме сюди, аби можна було повноцінно оздоровлювати дітей, а для цього в області є всі необхідні умови треба багато над чим працювати.

26 жовтня 2011 року відбулась колегія обласної державної адміністрації Херсонської області, де підбивалися підсумки курортного сезону та були намічені заходи щодо покращення екологічної ситуації регіону. Як приклад можна розглянути заходи у Генічеському районі: на Арабатській Стрілці реалізується національний проект з будівництва бальнеологічної клініки, зводиться низка закладів оздоровлення та відпочинку.

З наукових джерел ми довідались, у відповідності до обраної теми, про стан водних об’єктів, відходів, атмосферного повітря, підтоплення та стан рекреаційних ресурсів та розвиток курортних зон Херсонщини.

Як приклад можна навести дані міста-курорту Скадовська:

2011 рік став для Скадовщини визначним, бо Скадовськ здобув статус курорту державного значення

Проте дані щодо екологічного забруднення дещо невтішні, так 80 млн.м3 забору природних вод м. Скадовська та Скадовського району у 2010р. тільки у поверхневі водні об’єкти скинуто 9, 08 млн.м3 забруднених стічних вод. Це говорить про необхідність спорудження сучасних очисних систем для очищення води та застосування новітніх технологій вирощування рису та інших сільськогосподарських культур.

Атмосферне повітря У цілому в 2010 щільність викидів на 1 кв. км території міста складає 1275,18 кг, що на 438,5 кг (23,9%) більше ніж в 2009 році. На квадратний кілометр території м. Скадовська припадає 31,7 тонни забруднюючих речовин. Така кількість викидів пояснюється тим, що більша частина промислового виробництва та транспортних викидів припадає на курортний сезон.

Серед небезпечних відходів, що утворилися протягом 2010 року в Скадовську, велика кількість відходів медичного та ветеринарного походження, фармацевтичної продукції і від лікування людей, тварин (0,5 тис.тонн), відходів, що містять метали та їх сполуки (1,8 тис.тонн), відпрацьованих нафтопродуктів та продуктів нафтопереробки (1,0 тис.тонн).

Також нами досліджено заходи щодо покращення екологічного стану рекреаційних та курортних зон Херсонщини.Так для покращення стану водних об’єктів, переробки відходів та покращення стану атмосферного повітря, яке входить до екосистеми Херсонської області проводиться, або повинно проводитись ціляй ряд заходів:

- На території Херсонської області запроваджується нова технологія очистки стічних вод - установка «БІОТАЛ», у якій закладена концепція, відмінна від класичної. Після глибокого біологічного очищення на виході зі спорудження одержують біологічно очищені стічні води й стабілізований збезводнений надлишковий активний мул, що є гарним органомінеральним добривом.

- На виконання вимог Державної екологічної інспекції в Херсонській області управлінням водного господарства виготовлена проектна документація для одержання державного акту на водоохоронну зону Краснознам’янського магістрального каналу довжиною 2 км та площею 25,32

Не вирішеною залишається проблема поводження з побутовими відходами. Необхідно створити в області механізми та системи цивілізованого збору, сортування та переробки твердих побутових відходів.

Питання про стан водних ресурсів, забруднення атмосферного повітря, поводження з відходами постійно періодично висвітлюються в газеті держуправління „Екологічний вісник Херсонщини” та в журналі „Екологічний бюлетень” , але цього, мабуть,.замало, щоб вирішити такі глобальні проблеми на державному рівні.