Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Орієнтування у просторі

Ознайомлення з приміщеннями дитячого садка: вхід, коридор, кабінет лікаря, музичний зал, спортивний зал. Виконання вправ з предметами, ру­хаючи їх у просторі навколо себе та навколо іншого предмета. Називання напрямку руху: вгорувниз.

Орієнтування в часі

Називання ознак і назв протилежних частин доби: день — ніч, зіставлен­ня з діяльністю дітей: граються, сплять.

Спостереження за змінами в природі з приходом зими: холодно, мороз, сніг, лід. Назйвання пори року «Зима».

  1. КВАРТАЛ Кількість і перелік

Виконання завдань на збільшення, зменшення, урівняння множин за зразком і усною командою в межах 3-х, використовуючи слова більше, мен­ше, порівну.

Вибір 1-го —3-х предметів за наслідуванням, зразком, словесною коман­дою з множини. Зіставлення трьох предметів з трьома пальчиками, з трьома рахівними паличками, ознайомлення з графічним зображенням трійки — циф­рою 3.

Ознайомити дітей з переліком предметів, з назвами порядкових чис­лівників, показуючи — торкаючись пальчиком послідовно кожного пред­мета множини, не минаючи жодного, розташованих у ряд.

Порахувавши предмети, визначити підсумкове число (скількиразом), по­єднуючи назву останнього числівника з усією сукупністю перелічених предметів. Зіставляти підсумкове число з кількістю пальців

.Розмір

Ознайомлюючись із довжиною предметі!) та об'єктів, засвоювати і вико­ристовувати слова довгий — короткий.

Порівнювати предмети за довжиною способами накладання і при­кладання, засвоюючи і використовуючи слова: довше, коротше, однаково.

Форма

Ознайомлення з об'ємною формою — паралелепіпедом (цеглинкою).

Диференціація двох об'ємних форм у межах засвоєного: трикутна призма та куля, трикутна призма та куб, трикутна призма та паралелепіпед і т. ін.

Порівняння можливостей об'ємних фігур відповідно до форми — ко­титься чи не котиться. Називання цих форм: куля, кубик, дах, цеглинка.

Диференціація 4-х плоских форм квадрата, круга, трикутника, прямо­кутника, без називання їх. Вибір із чотирьох форм (об'ємних і плоских) за зразком: «Дай, візьми, поклади, такий самий. Де така форма?Покажи, вибери».

Порівняти між собою об'ємні і відповідні їм плоскі форми (кубквад­рат, кулякруг, трикутна призма - трикутник, паралелепіпед прямо­кутник), використовуючи накладання, прикладання, обстеження предметів зорово і тактильно, підбір до справжніх предметів відповідних плоских гео­метричних форм.

Орієнтування у просторі

Орієнтування на аркуші паперу: вгорі, внизу, посередині. Називання на­пряму руху: вперед, назад, убік. Визначення місця розташування предмета до маніпуляції з ним і після; Уміти показати на собі частини тіла (очі, ніс і т. ін.), орієнтуватися у просторі («Підійди до мене», «Підійди ближче», «Стань далі, тут, там, туди»).

Орієнтування в часі

Розуміння і вживання у власному мовленні слів, що дають уявлення про час: зараз, потім. («Зараз ти пограєшся, а потім віддаси іграшку другові».)

Називання частин доби день — ніч. Розуміння послідовності дій: учора, сьогодні, зараз, потім.

Спостереження за змінами в природі з приходом весни. Називання пори року «Весна».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]