Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Розділ III ігрова діяльність

Програма призначена для роботи з розумово відсталими дітьми до­шкільного піку, що перебувають у спеціальних дитячих садках, дитячих бу­динках і групах при допоміжних школах-інтернатах.

Програма складена з урахуванням особливостей фізичного, розумового, мовного і морального розвитку дошкільників з порушенням інтелек+у, де на перший план виступають порушення інтелектуальної діяльності (пер­винне порушення) і виникаючі на цьому фоні вторинні відхилення, які міс­тяться в недорозвитку емоційно-вольової сфери, фізичної ослабленосгі, порушенні поведінки.

Усім дітям, що страждають на олігофренію, властивий своєрідний недо­розвиток мови, що відбивається у викривленому сприйнятті і відтворенні звуків мови, бідності і конкретності словника, в одноманітності і спрощу­ванні граматичних конструкцій.

У підході до виховання і навчання знайшли відображення погляди на можливість психічного розвитку аномальної дитини, що вперше були сформульовані Вигогським Л. С., положення про провідну роль навчання в процесі психічного розвитку людини.

Педагогічні завдання для кожного віку вдало роз’яснюються за правиль­ного вибору видів діяльності і забезпечення оптимальних умов для їх фор­мування. Одним із таких видів діяльності в дошкільному віці є гра.

Ігрова діяльність здійснює вирішальний вплив на весь хід психічного розвитку в дошкільному віці, гра в її різних формах дає змогу розв’язувати широке коло корекційно-виховних завдань.

Рівень розвитку ігрової діяльності дитини в більшості визначає характер і зміст інших видів діяльності. Поза спрямованим навчанням ігрова діяль­ність розумово відсталих дошкільників не досягає такого рівня розвитку, за якого вона могла б здійснювати розвиваючий вплив на їх психічний вигляд. Для того, щоб перевтілити гру розумово відсталих дітей у справді провідну діяльність, педагогам треба вирішувати такі завдання.

Викликати інтерес і стійке позитивне ставлення до ігор і іграшок, фор­мувати у дітей власні ігрові дії, які надалі увійдуть в складну структуру ігро­вої діяльності.

Формувати у дітей уміння використовувати в грі не тільки іграшки, а й предмети-замінники, розвивати у дітей властивість створювати уявлену ігрову ситуацію, вміння брати на себе роль і діяти згідно з роллю, вихову­вати у дітей ставлення партнерства в процесі колективних ігор, навчити дітей відображати в іграх набутий життєвий досвід.

У процесі роботи з розвитку ігрової діяльності здійснюється розумове виховання дітей, розвиток сприйняття, уявлень, навчання аналізу, синтезу, порівнянню предметів, їх класифікації за певними ознаками, формування функції заміщення, розвиток мови дітей (розширення і збагачення слов­ника, розвиток комунікативної, пізнавальної і регулюючої функції мови). Трудове виховання, формування змістових уявлень про працю дорослих, моделювання в грі окремих видів праці, позитивного ставлення до праці.

У роботі з даного розділу передбачається проведення занять з навчашгя сюжетно-рольовим, дидактичним, рухливим іграм.

Перший рік навчання

Через те що розумово відсталі діти відстають від своїх одноліток, які нор­мально розвиваються у фізичному та психічному розвитку, у них не вини­кає потреби в емоційному спілкуванні, спостерігається знижений інтерес до навколишнього. У подальшому не виникає інтерес і до іграшок. Гра дітей з іграшками залишається на рівні маніпуляцій. Тому в цьому віці гра у дітей не виходить.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]