Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Четвертий рік навчання Сюжетно-рольові ігри

Мета: вчити дітей виділяти загальні ознаки предметів, групувати їх за зовнішньою ознакою. Розуміти деякі найпростіші зв’язки між ознаками, властивостями, призначенням предметів, діями людей;

спонукати позначати словом роль гри, вчити задовольняти інтерес до нав­колишнього в іграх, втілювати їх у ролях, сюжетах. Добирати іграшки від­повідно до гри

;спонукати дітей до зацікавленості спільними іграми, охоче брати в них участь. Вчити спілкуватися, дотримуватись правил спільної гри, прилучати до етичних норм спілкування, привчати вислуховувати партнера.

Спонукати дітей цікаво і змістовно гратися, як наодинці, так і вдвох, утрьох чи більших за кількістю дітей ігрових груп. Дотримуватись правил поведін­ки, зумовлених певною роллю, та правил щодо організації й розви тку спіль­ної ігри. Спонукати дітей виявляти інтерес до навколишньої дійсності.

Збагачувати тематику ігор та зміст рольового спілкування. Працювати над творчим відтворенням рольових діалогів. Допомагати дітям будувати сю­жети гри. Закріплювати стереотип жіночої і чоловічої поведінки. Допо­магати окремим дітям знаходити партнерів для гри.

Українські народні ігри

Мета: ознайомити дітей з народними звичаями. Спонукати до викорис­тання у грі примовок, закличок, мирилок, лічилок;

збагачувати словниковий запас, виразність мови, розвивати пластику, ритм;

виховувати доброзичливе ставлення до дорослих, один до одного, вміння прислухатися, слухати, гратися великим і малим колективом.

Збагачувати запас скоромовок у дитячому мовленні, збуджувати бажання чітко промовляти скоромовки. Продовжувати вчити з дітьми українські на­родні загадки. Привчати самостійно користуватись загадками. За допомогою загадок удосконалювати знання дітей про природні явища та навколишнє середовище. Збагачувати словниковий запас, виразність мови. Залучати дітей до жартівливих мовних ігор («Киця-мура, де ти була...», «Грицю, Грицю, до роботи...», «Зайчику, зайчику, де ти був...».)

Удосконалювати діалогічне мовлення. Розширювати коло уявлень дітей про використання українським народом календарно-обрядових ігор. Залу­чати дітей до участі у веснянках («Вийди, вийди, Іванку...», «Ой весно, вес­но...», «Ой виходьте, дівчатка...»).

Ігри з елементами праці та художньо-творчої діяльності

Мста: сприяти перетворенню гри в продуктивну діяльність. Закріплюва­ти навички роботи з папером, картоном, природним та штучним матеріа­лом;

вдосконалювати навички самообслуговування та виконання господар­сько-побутової роботи. Сприяти, розвитку мовлення, мислення, уваги;

виховувати охайність, бережливе ставлення до ляльок, уміння вислухати іншого.

Удосконалювати навички володіння мовою жестів та імітаційних рухів. Вправляти дітей у наслідуванні поз людей у різних ситуаціях. Вчити пере­давати відповідними рухами дії людей (наприклад, як мати колише дити­ну), характерні рухи швачки, доярки... Закріплювати уміння передавати емоційний стан персонажів гри-драматизації, голосом створювати почуття радості, тривоги. Вчити новим способам водіння ляльок (тіньового театру, театру ляльок з рухливими ніжками, театру бі-ба-бо).Допомагати дітям створювати ігрове середовище, виготовляти ляльки, деталі костюмів, декорацій. Розвивати вміння імпровізувати, спонукати ба­жання по-новому розігрувати казки або інші твори за певним сюжетом.

Орієнтовна тематика ігор-інсцснівок.

«Ходить гарбуз по городу», «У зимовому лісі», «Заєць-кравець», «Коло­бок», «Рукавичка», «Кіт, цап і баран», «Котик і півник», «Лебідь, рак і щу­ка», «Ти продай, бабусю, бичка».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]