Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-42doc.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
154.62 Кб
Скачать

33. Григорій Сковорода – геній українського бароко

Мандрівний філософ, поет, просвітитель, педагог, музикант, перекладач Григорій Сковорода сформувався у стінах Києво-Могилянської академії, що була теоретичним вираженням культури українського бароко – яскравої і надзвичайно самобутньої сторінки в контексті європейської культури і зокрема українського бароко.

Духовна спадщина Г. Сковороди, спрямована на утвердження нерозривності слів і дій, викриття бездуховності, захист прав і свободи людини, є надзвичайно актуальною в наш час. Літературознавці відзначають, що душею пісень Сковороди є високе почуття адорації (обожнювання) мистецтва. Біблійні епіграфи до віршів переважно їх гармонізують, хоча є випадки дисгармонії між ними («Всякому городу нрав і права»). Епіграф «Блажен муж, що в премудрості помре і що в розумі своїм повчається святині» запрограмований на «божественність», святість, святу премудрість і є контрастом до тогочасного грішного антисвіту. Цією контрастністю, дисгармонійністю автор досягає великого сатиричного ефекту, а протиставленням небесного земному, високого низькому, красивого потворному яскраво ілюструє барокову антитетику – одну з найхарактерніших ознак власного барокового стилю й вислову. У багатьох піснях «Саду...» поетичний погляд автора скерований до небес, до Бога, до Христа. Сковорода дав нам свою поетичну релігію, що утверджувала в нашому народі високі принципи християнської моралі. Дворядкові поетичні строфи не тільки «божественно» афористичні за змістом, а й милозвучні за формою.

Входження в український народний репертуар барокових літературно-музичних творів та їх фольклоризація найактивніше виявилися у ХУІІІ ст. Збереження усної традиції виконання сковородинівських пісень мало двосторонній характер: значущість кобзарів і лірників та виняткова роль самих пісень Сковороди у кобзарському спадку. Важко уявити собі українську усну народну традицію без Г. Сковороди і його пісень.

35. Загальна характеристика Просвітництва

Просвітництво – одна з ключових епох в історії європейської культури, пов'язана з розвитком наукової, філософської і суспільної думки. В основі цього інтелектуального руху лежали раціоналізм і вільнодумство.

Просвітництво є продовженням гуманізму Відродження як світського культурного напрямку, що характеризується індивідуалізмом і критичним відношенням до традицій, є продовженням протестантизму, ідеї політичної волі і свободи совісті Українська культура того часу спромоглася на таку силу і оригінальність, що не тільки опиралася полонізації, не тільки протистояла московському наступові, але й здобула собі великий вплив у Московщині, несучи у відсталу країну освіту і науку Українські книжки "посунули" на Москву ще більше за людей. Книжки до читання, книжки церковні, шкільні підручники, наукові твори — все це йшло з України в Москву. Сила-силенна українських книжок була в бібліотеках царів, патріархів, єпископів, бояр і навіть у простих грамотних людей.

Вплив український відбився на будівництві, малюванні, на одежі, співах, на музиці, правництві та літературі. Головним освітнім і науковим центром в Україні і надалі був Києво-Могилянський колегіум. У роки Руїни він пережив тяжкі часи: чимало студентів пішло до війська, деякі загинули під час війн і пошестей. За правління Івана Мазепи, коли для академії було споруджено новий будинок, цей заклад вступив у період свого розквіту. Саме стараннями Івана Мазепи заклад одержав у 1694 р. звання Академії. Кількість студентів досягла 2 тис., пізніше, після Полтавської битви, вона зменшилась, а в середині сторіччя коливалася в межах 600—1100 осіб. Переважали вихідці з Лівобережжя, але навчалися і студенти з Правобережної України, прибувала на навчання молодь із Закарпаття, Білорусії, Росії, південнослов'янських країн, Молдавії. В академії навчалися діти духовенства, козаків, міщан.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]