Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robochiy_zoshit_epizootologiya_3k_ZAG_2013.doc
Скачиваний:
283
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
733.18 Кб
Скачать

Тема: Вивчення правил відбору та пересилання патологічного матеріалу для лабораторних досліджень. Оформлення відповідних супровідних документів.

Мета: ознайомитися з організацією розтину трупів, навчитися правильно використовувати дані розтину при встановленні попереднього діагнозу; засвоїти методику відбору та відправлення матеріалу для лабораторних досліджень.

Матеріальне забезпечення: муляжі окремих органів з характерними патологоанатомічними змінами; органи загиблих тварин, розчини для фіксації матеріалу (30% гліцерин, 10% формалін); банки та поліетиленові пакети для проб, предметне скло, ножиці, скальпель, пінцет, пастерівські піпетки. Спецодяг.

Патологоанатомічне дослідження дає цінну інформацію для діагностики інфекційної хвороби. Розтину піддають трупи щойно загиблих тварин, або туші забитих з діагностичною метою клінічно хворих тварин.

Трупи розтинають в прозекторіях, секційних залах та на скотомогильниках чи спеціально обладнаних майданчиках. Спеціаліст, що проводить розтин, має спецодяг, взуття, фартух, гумові рукавички.

Запроваджують заходи по недопущенню забруднення оточуючого середовища: Частини органів, що лишилися після відбору проб на дослідження, знешкоджують. Після розтину інструмент миють, дезінфікують.

Порядок розтину трупів:

1. Зовнішній огляд трупу. 2. Зняття шкіри та обстеження підшкірної клітковини, м'язів, лімфовузлів, кісток, суглобів. 3. Розтин порожнин тіла (черевна, грудна) та виймання з них органів. 4. Розтин голови та спинномозкового каналу.5. Дослідження вилучених органів.

Правила відбору та доставки патологічного матеріалу для лабораторного дослідження.

Патологічний матеріал відбирається при необхідності з'ясування причин захворювання та загибелі тварин при підозрі на виникнення інфекційної, інвазійної хвороби та різноманітних отруєннях.

Патологічний матеріал відбирається стерильним інструментарієм, в стерильний посуд (або нові пакети) з обов'язковим знешкодженням місця розтину нагрітою металевою пластиною.

Відібраний патматеріал повинен бути компактним і доставленим в лабораторію негайно (особливо в теплу пору року). Трупи дрібних тварин (поросята-сисуни, ягнята, птиця) направляють без попереднього розтину в вологонепроникній тарі. Патматеріал в лабораторію направляють в неконсервованому вигляді, а в разі неможливості його швидкої доставки, проводять консервацію 30%-вим водним розчином хімічно чистого гліцерину (стерильного вазелінового масла) в об'ємі, який в 4-5 разів перевищує об'єм патматеріалу.

Шматочки органів відбирають на межі ураженої та здорової ділянок тканини. Розмір – 5х5 см. Упаковують кожен шматочок окремо в паперовий чи поліетиленовий пакетик та вкладають ярлик, підписаний простим олівцем. Пакетики з окремими органами від одного трупа потім складають в один пакет.

Трубчасті кістки надсилають з непошкодженими кінцями (без мускулів та сухожиль), загорнутими в тканину, змочену 5%-вим розчином карболової кислоти, або посипаними повареною сіллю.

Кишечник (з найбільш характерними патологоанатомічними змінами) звільняють від фекалій, кінці перев'язують і вміщують в банки з 30-40%-вим водним розчином гліцерину або насиченим водним розчином повареної солі. Кількість консерванту повинна в 5-7 разів перевищувати об'єм патологічного матеріалу.

Фекалії направляють в стерильних, старанно закупорених стаканах (пробірках, банках та ін.), закритих пергаментним папером і не пізніше 24 годин після відбору.

Шкіру для досліджень відбирають з найбільш уражених ділянок розміром 10 х 10 см; відправляють в стерильному, герметично закупореному посуді.

Кров, гній, слиз, ексудат, сечу, жовч та інший рідкий патматеріал, відсилають в запаяних пастерівських піпетках (стерильних флаконах, пробірках).

Упаковка та доставка патологічного матеріалу для досліджень

Упаковка патматеріалів в дерев'яні, металеві ящики, коробки, поліетиленові мішки та ін. повинна гарантувати недопущення розсіювання збудників захворювань під час транспортування.

Трупи дрібних тварин, частини трупів великих тварин і окремі органи в свіжому (нефіксованому) вигляді відправляють для дослідження в лабораторію тільки з супроводом. Матеріал, який відсилають, особливо від тварин, підозрюваних в захворюванні на інфекційну хворобу, повинен бути ретельно запакований в металевий ящик або термос, щоб попередити можливість розповсюдження збудника інфекції в навколишньому середовищі.

Частини органів, рідини, які відправляють в лабораторію поштою в фіксованому або консервованому вигляді, повинні бути поміщені в герметично закритий скляний посуд. Посуд, в який поміщають матеріал для пересилки з підозрою на наявність особливо небезпечних хвороб (сап, сибірка, бруцельоз, туляремія, перипневмонія великої рогатої худоби, чума свиней, псевдочума птиці, ящур, сказ), обов'язково упаковують в металеву коробку, яку запаюють, пломбують або опечатують, а потім поміщають ще в дерев'яний ящик. Якщо такий матеріал доставляють з супроводом, можна відправляти його в скляному, герметично закритому посуді, без металевої коробки, але в дерев'яному ящику.

Відібраний матеріал повинен бути відправлений в лабораторію якомога скоріше або негайно поштою чи з супроводом (нарочним).

На відібраний патологічний матеріал складають супровідний документ. Якщо в лабораторії буде встановлено, що кількість матеріалу, доставленого в лабораторію, не співпадає з вказаним в супровідній, або патологічний матеріал зіпсувався, про це обов'язково складається акт, копію якого відправляють лікарю ветеринарної медицини, який відправляв матеріал в лабораторію. В цьому випадку, а також при доставці матеріалу без супровідного документа, дослідження матеріалу не проводять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]