Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robochiy_zoshit_epizootologiya_3k_ZAG_2013.doc
Скачиваний:
283
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
733.18 Кб
Скачать

Засоби хімічної дезінфекції:

Луги - це основи, що у водному розчині утворюють високу концентрацію гідроксильних іонів. В цитоплазмі мікробної клітини вони спричинюють денатурацію білків з утворенням альбумінатів, обмилюють жири, руйнують вуглеводи. Діють і на спору. У кислому середовищі вступають у реакцію нейтралізації. При попаданні лугу на шкіру виникає значне її набрякання, глибокий опік із утворенням рубця. Попадання всередину викликає отруєння. Антидот - 1-2 %-й р-н борної кислоти. При приготуванні розчинів користуються захисними окулярами. Після дезінфекції обов'язково промивають водою годівниці й напувалки.

Кислоти - дезінфікуюча дія зумовлена катіонами водню, які викликають дегідратацію тканин (відбирають воду) і денатурацію білка. Неорганічні – агресивні щодо шкіри, викликають корозію металів.

Хлорвмісні та окислювачі - хімічні сполуки, що у вологому середовищі виділяють атомарний кисень або галогени (хлор, йод, бром), які окислюють органічні компоненти мікробної клітини. Є універсальними деззасобами - високоактивне знешкодження мікроорганізмів, грибків, дезодорація, - але більшість із них має високу корозійну здатність. Кисень викликає злипання тонких фібрил ДНК, желатинізацію і набряк цитоплазми, порушує мембранне дихання. Йодофори діють аналогічно, низька токсичність, добре розчиняються у воді, не подразнюють шкіру та слизові оболонки, не з'єднуються з білковими субстратами. Атомарний хлор вільно проходить через оболонки вегетативних та спорових форм мікробів, викликає хлорування амінних груп білкових молекул, переводячи білки в інертний стан. Суміш ОКЕБМ має високу проникну і бактерицидну здатність, але отруйна, тому треба працювати в засобах індивідуального захисту

Феноли та їх похідні - продукти перегонки органічних копалин, діють, не дисоціюючи на іони, розчиняються у ліпідах, нагромаджуються у бактеріальній клітині, викликають її загибель. З білками утворюють нерозчинні альбумінати, порушуючи колоїдний стан клітини. Спороцидної дії не проявляють. Спирти викликають денатурацію мікробних білків. Але вони не мають миючих властивостей, фіксують органічні забруднення і можуть ушкоджувати вироби з пластмас і гуми.

Формальдегідвмісні сполуки - сполуки з універсальною дезінфікуючою здатністю - бактерицидні, спороцидні, віруліцидні, фунгіцидні, високоактивні, некорозійні, але мають неприємний запах, токсичні.

Солі важких металів розчиняються у воді, дисоціюють на іони, які проникають у клітину й денатурують білки, утворюючи альбумінати. Токсичні, накопичуються в організмі)

Завдання для самостійної роботи:

  1. Навести приклади дезречовин зазначених підгруп та охарактеризувати їх.

Лабораторно-практичне заняття № 14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]