Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robochiy_zoshit_epizootologiya_3k_ZAG_2013.doc
Скачиваний:
283
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
733.18 Кб
Скачать

Послідовність дій при підготовці до вакцинації:

  1. Завчасно досліджують тварин на гельмінтози і за необхідності проводять дегельмінтизацію. За кілька днів до вакцинації припиняють даванку кормових антибіотиків чи інших засобів, які можуть вплинути на дію біопрепарату в організмі. Поліпшують умови утримання та годівлю тварин для запобігання можливих ускладнень та зниження продуктивності стада.

  2. Напередодні проводять клінічний огляд всіх тварин, що підлягають щепленню. При цьому уточнюють кількість тварин, роблять відмітки в списках проти тварин, не допущених до вакцинації, із зазначенням причин (загальна слабкість, виснаженість, хронічні хвороби, підвищення температури, великі строки вагітності чи післяродовий період) та термінів відстрочки від вакцинації.

  3. За день до вакцинації визначають місце і час проведення щеплення, перевіряють біопрепарати, готують інструментарій (системи шприців, голки, ножиці, пінцет, стерилізатори, посуд для відпрацьованих голок, скальпель), дезінфектанти (етиловий спирт, 3%-й розчин фенолу), вату, термометри, засоби гігієни ( мило, рушники, а також настоянку йоду, бинт) та спецодяг, домовляються за допоміжний персонал.

  4. В день вакцинації зранку стерилізують кип`ятінням протягом 30 хвилин весь інструментарій, шприці та голки (з розрахунку не менше ніж 1 голка на 1 голову коней, биків; 1 голка на 5 голів корів, телиць; 1 голка на 10-15 голів телят, свиней, овець та інших тварин) або готують одноразові шприці.

  5. Перед введенням вакцини готують шкіру в місці введення: вистригають (якщо це необхідно) та протирають 70º етиловим спиртом чи 3%-м розчином фенолу. Вакцинованих тварин потім видно по вистриженій ділянці, а свиней мітять маркером чи фарбою (синькою, фуксином, брильянтовим зеленим).

  6. Вакцину вводять в таких дозах та тим способом, які зазначено в настанові по застосуванню вакцини. Настанову слід передивлятися перед кожною вакцинацією!

  7. Залишки вакцини, що не були використані після відкупорення протягом терміну, визначеного настановою (для живих вакцин - 1-4 години), знезаражують кип’ятінням, атоклавуванням або хімічною коагуляцією з дезінфектантом. Про це робиться запис в акті.

  8. По закінченні вакцинації складають акт на проведення вакцинації за підписом мінімум осіб (ветпрацівники та працівники ферми - зооінженер, завфермою, бригадир). До акту додають опис щеплених тварин з помітками про недопущених до вакцинації та причинами цього.

Вакцинація - невід`ємний захід в системі профілактики інфекційних хвороб тварин. В умовах промислового ведення тваринництва, особливо в господарствах із великим поголів’ям тварин і птиці, вакцинації включають в технологічні схеми обробок.

Тварин, призначених для вивозу з господарства не допускають до планової вакцинації, а у випадку, коли щеплення обов’язкове - відстрочують їх продаж або забій на м`ясо на ______ днів

Протягом близько 7 - 21 днів після вакцинації відбувається формування імунітету, тому для попередження зниження ефекту від вакцини слід заборонити застосування антибактеріальних засобів протягом 10 діб після імунізації (за виключенням випадків лікування хворих тварин, які на момент щеплення мали прихований перебіг хвороби. Таких тварин після одужання ревакцинують).

Ефективність вакцинації визначається методом епізоотологічного моніторингу на території її застосування. Показники захворюваності та летальності при конкретній хворобі, що достовірно зменшуються після використання вакцин на неблагополучних з цієї хвороби територіях, свідчать про виражену ефективність вакцинації. При використанні вакцин для профілактики хвороб, які не мають явного клінічного прояву, застосовують серологічний моніторинг – визначення рівня поствакцинальних антитіл у певної частини тварин чи птиці (кров відбирають вибірково у _____% поголів’я). Таким чином визначають напруженість та однорідність імунного фону ( імунного статусу) стада.

На вакцину, яка виявилася недостатньо активною (контроль поствакцинального імунітету виявив низький рівень титрів відповідних антитіл чи після її застосування не спостерігалося покращення епізоотичної ситуації), складається рекламація і направляється в ДНКІБШМ. Рекламація складається також на вакцину, після застосування якої виникли ускладнення, що стали причиною захворювання, забою чи загибелі тварин (птиці). В цьому випадку негайно припиняють застосування біопрепарату. Тварин, у яких виявлені місцеві явища (набряк, запальна реакція, болісність місця введення) чи загальні реакції організму (розлади апетиту, травлення, сечовипускання, порушення поведінки, підвищення температури, анафілактичний шок, тощо) негайно ізолюють. Якщо це передбачено інструкціями, таких тварин лікують специфічними засобами, антибіотиками чи симптоматично.

При наявності тріщин в тарі, нещільності закупорки, здутті, невідповідності вмісту флаконів опису в настанові (наявність плівок, пластівців, грудочок, осаду, що не розбивається, зміні кольору, тощо), при порушенні режимів зберігання, при виникненні ускладнень у оброблених цими біопрепаратами тварин (від легкого занедужання з відмовою від корму та місцевою реакцією до різкого підвищення температури, шоку та загибелі) проводиться комісійна браковка біопрепаратів, про що складається відповідний акт, і також направляється рекламація.

Порядок пред’явлення рекламації на ветеринарні імунобіологічні препарати

Зразки біопрепарату, що викликав у тварин ускладнення після застосування або який є непридатним за зовнішнім виглядом, або був неактивним після використання відбираються комісією за участю представника державної служби ветеринарної медицини. При цьому флакони, ампули, набори (упаковки) не повинні бути відкриті або частково використані. Їх кількість має становити не менш як 3 флакони або 6 ампул біопрепарату або набору (коробки) діагностичного препарату на кожну серію.

Всі відібрані зразки пакують, опечатують і не пізніше як через 5 днів після встановлення факту ускладнень або слабкої активності направляють з гінцем (нарочним) у Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів: 03151 Київ, вул. Донецька, 30, тел. (044) 243-83-31.

Господарство, яке направляє рекламацію на зразки біопрепарату, повинно залишити в себе таку саму кількість препарату тієї ж серії й забезпечити його зберігання відповідно до вимог настанови до кінця перевірки. Відібрані зразки передають в інститут із дотриманням режиму, вказаного у настанові із застосування і зберігання препарату (в заводській упаковці, на льоду, в термосі, посудині Дьюара та ін.).

У супровідному листі до зразків вказують:

  • адресу господарства, де застосовували препарат;

  • найменування препарату й підприємства-виробника (фірми),

  • номер серії та контролю, дату виготовлення і термін придатності (етикетку), організацію-постачальника, звідки його отримали,

  • дату отримання препарату господарством;

  • умови його транспортування і зберігання в господарстві;

  • епізоотичний стан господарства до застосування препарату;

  • відмічають, чи були до цього випадку аналогічні захворювання або загибель тварин після застосування цього препарату;

  • дату застосування препарату;

  • кількість, вид і вік вакцинованих тварин;

  • призначення щеплення (профілактичне чи вимушене);

  • на який день після застосування препарату встановлено його низьку ефективність або виявлені випадки ускладнень, їх характер, кількість хворих і загиблих тварин;

  • результати лабораторного дослідження патматеріалу від хворих (загиблих) тварин, а також перевірки на місці якості препарату.

Супровідний лист має бути підписаний і скріплений печаткою головного лікаря ветеринарної медицини району.

Біологічні препарати, в яких закінчився термін придатності, що були заморожені (рідкі біопрепарати) або доставлені в інститут з порушенням вимог настанови щодо їх зберігання і транспортування, перевірці не підлягають.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Заповнити пропущені по тексту терміни, ділянки тіла та цифри.

  2. Скласти акт на проведення вакцинації

район ______________________

господарство________________

населений пункт_____________

АКТ

на вакцинацію

від “____” ________________ 20___року

Мною, (нами)

зазначити посади, прізвища, ім’я та по батькові спеціалістів вет. медицини

_____________________________________________________________________________________________

в присутності

зазначити посади, прізвища

ім’я та по батькові службових осіб, що були присутні

проведена вакцинація _______________________________ проти _____________________________________

вид тварин хвороба

Вакцинація проведена після клінічного огляду тварин вакциною______________________________________

_____________________________________виготовленою___________________________________________ “____”__________20р. серії № ______ контроль № ______ термін придатності до _____________20___р.

Вакцину вводили ______________________________________________________________________________

місце введення і спосіб

________________________________________________________в дозі ________________________________

Місце введення вистригали і дезінфікували _________________________________________________________

Всього щеплено _______гол., не щеплено ________ гол., опис тварин, не допущених до вакцинації та причини - на звороті

Використано вакцини ________ доз (мл), решта ________ - знезаражена _________________________

спосіб знезараження

Зіпсовано шприців ______ шт., голок_______шт., використано вати _______г, дезінфектора __________мл

Перед проведенням щеплення обслуговуючому персоналу ____________________________________

кому

_____________________________________________________________________________________________________________________

роз’яснено, що _________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

Для нагляду за щепленими тваринами закріпити _____________________________________________

______________________________________________________________________________________________

Акт складено в 3-х примірниках

Підписи ветспеціалістів та присутніх: __________________

______________________

______________________

______________________

Лабораторно-практичне заняття № 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]