Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Передмова

Навчально-методичний посібник із дисципліни "Статистика" розроблений для студентів денної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем “бакалавр” за галуззю знань 0305 "Економіка та підприємництво". Вивчення дисципліни “Статистика” передбачає:

  • формування компетенцій щодо використання методів і прийомів статистичного дослідження масових економічних і соціальних явищ та процесів;

  • набуття системи знань, умінь та навичок для вирішення завдань сучасної практики управління на основі реального інформаційного забезпечення потреб користувачів.

Предметом вивчення дисципліни є розміри і кількісні співвідношення масових явищ і процесів у суспільстві, закономірності їх зв’язку і розвитку.

Посібник, призначений для надання допомоги студентам денної форми навчання у вивченні дисципліни "Статистика", є доповненням до курсу лекцій з даної дисципліни, що деталізує практичне спрямування тем, які розглядаються, і включає тематичний план та програму курсу, де представлено основні питання модуля 1 «Теорія статистики» за чотирма змістовими модулями:

Змістовий модуль 1. Методи збирання та оброблення інформації.

Змістовий модуль 2. Агрегування інформації та аналіз закономірностей розподілу.

Змістовий модуль 3. Аналіз закономірностей динаміки.

Змістовий модуль 4. Методи аналізу взаємозв’язків та проведення вибіркових спостережень.

Наведено рекомендації щодо методики і послідовності самостійного опанування тем кожного змістового модуля дисципліни. Навчально-методичний посібник "Статистика" включає методичні рекомендації до практичних занять із прикладами розв’язку типових задач та питаннями для самоконтролю, за допомогою яких студенти мають можливість перевірити глибину та якість отриманих теоретичних знань.

Крім того, посібник містить рекомендації щодо вибору варіанту та виконання індивідуального навчально-розрахункового завдання (ІНРЗ), а також список рекомендованої основної та додаткової літератури, посилання на електронні адреси Internet-ресурсів.

Вивчення нормативної дисципліни “Статистика” базується на фундаментальних знаннях, сформованих при вивченні таких дисциплін як: "Вища математика", "Інформатика та комп’ютерна техніка", "Теорія ймовірності та математична статистика", "Макроекономіка", "Мікроекономіка" та є необхідною базою для сприйняття подальших навчальних дисциплін, а саме: “Соціально-економічна статистика”, “Бухгалтерський облік”, «Фінансовий аналіз» «Фінанси підприємств», "Економічний аналіз", "Аудит" та ін.

Таким чином, наведений у посібнику матеріал допоможе студентам сформувати необхідні компетенції, оволодіти знаннями і отримати практичні навички із проведення основних етапів статистичного дослідження, визначення статистичних показників та використання найбільш універсальних прийомів та методів статистичного аналізу економічних і соціальних явищ і процесів.

1. Програма навчальної дисципліни

Навчально-методичний посібник із дисципліни "Статистика" розроблений у відповідності з програмою навчальної дисципліни, складеною у відповідності із освітньо-професійною програмою бакалавра за галуззю знань0305 "Економіка та підприємництво".

Мета: формування здатності і готовності щодо використання методів збирання, опрацювання та аналізу економічної інформації для здійснення обліково-статистичної, аналітичної, контрольної та інформаційної функцій.

Компетенції, які необхідно сформувати в результаті вивчення навчальної дисципліни:

  • Інструментальні: здатність застосовувати базові знання, отримані при вивченні дисципліни; здатність застосовувати навички працювати з нормативно-правовими документами; уміння отримувати і опрацьовувати інформацію, необхідну для прийняття управлінських рішень.

  • Міжособистісні: здатність працювати як в команді, так і автономно; здатність до критики і самокритики.

  • Системні: уміння застосовувати набуті знання і навички на практиці; здатність до навчання та постійного підвищення рівня професійних знань.

  • Спеціальні:

- уміння чітко формувати мету і завдання статистичного дослідження щодо соціально - економічних явищ і процесів;

- уміннязбирати статистичну інформацію про розвиток різноманітних економічних і соціальних явищ та процесів; здійснювати її систематизацію з побудовою групувань, статистичних таблиць і графіків;

- здатність будувати систему показників, визначати методи і прийоми аналізу соціально - економічних явищ і процесів;

- здатність узагальнювати результати виконаного статистичного аналізу та робити висновки для прийняття оптимальних управлінських рішень;

- уміння використовувати навички роботи з програмними продуктами, які використовуються в статистичному аналізі.

Соседние файлы в папке Статистика денна 2012