Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Міжнародні стандарти обліку і звітності Ден. Спец. 2013 .doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
811.01 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що таке поточна вартість погашення?

  2. Що таке короткострокові позики?

  3. Що таке поточні та не поточні зобов’язання?

Завдання до самостійної роботи Тести

1. Первісна, або історична, вартість об’єкту зобов’язання дорівнює:

а) вартості отриманих в обмін на це зобов’язання засобів;

б) справедливій вартості об’єкту зобов’язання;

в) ліквідаційній вартості об’єкту зобов’язання.

2. Відновна вартість зобов’язання (або поточна вартість погашення) вимірюється:

а) недисконтованою сумою коштів, яку потрібно було б заплатити при погашенні зобов’язання на звітну дату;

б) дисконтованою сумою коштів, яку потрібно було б заплатити при погашенні зобов’язання на звітну дату;

в) ліквідаційною вартістю;

г) власний варіант відповіді.

3. Цінність обєкту зобовязання, що погашається, визначається:

а) недисконтованою сумою грошових коштів (і/або їх еквівалентів), яка, як очікується, буде потрібна для виплат за даним зобов’язанням в нормальному ході господарського процесу;

б) дисконтованою сумою грошових коштів (і/або їх еквівалентів), яка, як очікується, буде потрібна для виплат за даним зобов’язанням в нормальному ході господарського процесу;

в) власний варіант відповіді.

Термінологічний словник ключових понять

  • Пасив (лат. passivus - пасивний) – це частина бухгалтерського балансу, що відображає джерело утворення коштів підприємств, організацій та їх призначення; перевищення закордонних витрат над надходженнями з-за кордону; дефіцит платіжного балансу; те, що становить негативну сторону якогось явища.

  • Зобов'язання – це заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

  • Зобов'язання – це правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Рекомендована література: [ 1, 7, 10, 11, 34, 46, 51, 53]

Тема 8. Облік капіталу План вивчення теми

  1. Концепція підтримки фінансового капіталу в МСОЗ.

  2. Концепція підтримки фізичного (або економічного) капіталу в МСОЗ.

Навчальні цілі: формування системи знань щодо концептуальних засад капіталу в МСОЗ.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Вивчення матеріалу рекомендовано здійснювати у такому порядку:

  1. Ознайомитись із змістом питань, що виносяться для самостійного вивчення.

  2. Проаналізувати склад та зміст рекомендованої літератури для більш глибокого розкриття окремих питань.

  3. Уважно переглянути зміст та виділити потрібну інформацію.

  4. Систематизувати виділену інформацію у відповідності із переліком питань.

Однією з ключових теоретичних конструкцій, що лежить в основі методології обліку, визначеного МСОЗ, є так звані концепції капіталу (concepts of capital). Їх ідея полягає у визначенні можливих трактувань прибутку компаній і її капіталу, що базуються на економічній концепції створення бухгалтерської інформації.

Принципи визначають можливість для компаній вибору як база облікової методології однієї з двох концепцій капіталу: (1) підтримка фінансового капіталу, або (2) підтримка фізичного (або економічного) капіталу.

Визначаючи зміст даних концепцій МСОЗ встановлюють, що:

Згідно концепції підтримки фінансового капіталу прибуток вважається функціонуючим, тільки якщо має місце приріст чистих монетарних активів за звітний період без урахування всіх виплат власникам організації і їх внесків в організацію протягом звітного періоду. Саме відповідно до даної концепції капітал трактується як частка власників в активах організації, а прибуток як приріст фактичної купівельної спроможності інвестованого власниками капіталу.

Згідно МСОЗ, концепція підтримки фізичного капіталу вимагає прийняття за основу для вимірювання активів оцінку за відновною (поточною) вартістю. Концепція підтримки фінансового капіталу припускає вимірювання активів за первісною вартістю і собівартістю.

Принципова різниця між двома концепціями капіталу полягає в тому, як відбиваються результати зміни цін на активи і оцінки зобов’язань компанії. Загалом, компанія зберегла свій капітал, якщо в кінці періоду вона має такий же капітал, як і мала на початку періоду. Будь-яка сума понад необхідну для підтримки величини капіталу, сформованого на початку періоду, є прибутком.

Згідно концепції підтримки фінансового капіталу, в рамках якої капітал оцінюється в грошових одиницях постійної купівельної спроможності, зростання цін на активи, які залишалися на балансі організації протягом звітного періоду, зазвичай називаються доходами від володіння (holding| gains|). Концептуально такі доходи є прибутками, проте вони не можуть бути визнані такими до тих пір, поки ці активи не будуть продані.

Оскільки дана концепція підтримки капіталу визначається виходячи з постійної купівельної спроможності грошової одиниці, прибутком вважається тільки та частина приросту вартості активів, яка перевищує зростання загального рівня цін.

Решта частини збільшення вартості активів вважається коректуванням, що забезпечує підтримку капіталу, і отже, частиною капіталу, що зберігається (підтримуваного).

Згідно концепції підтримки фізичного капіталу, капітал визначається в одиницях фізичної (економічної) продуктивності, прибутком є приріст цієї продуктивності за період. Всі зміни цін, що впливають на активи і зобов’язання компанії, розглядаються як зміни вимірювання фізичної продуктивності компанії, отже, як коректування, що забезпечують підтримку капіталу, які складають частину капіталу, а не прибуток.

Принципи МСФО дають компаніям можливість вибору однієї з концепцій підтримки капіталу як бази складання звітності. В даний час більшість компаній, складаючи свою фінансову звітність за МСОЗ, дотримуються фінансової концепції капіталу.