Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Міжнародні стандарти обліку і звітності Ден. Спец. 2013 .doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
811.01 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. У чому полягає принцип обачності як якісної характеристики інформації?

  2. У чому полягає принцип доречності?

  3. У чому полягає принцип істотності?

Завдання до самостійної роботи Тести

1. Принцип обачності передбачає

а) обережне ставлення з працівниками;

б) сумлінне виконання обов’язків;

в) введення певного ступеня обережності у процес формування суджень, необхідних у розрахунках в умовах невизначеності так, щоб активи або доходи не були завищені, а зобов’язання або витрати – занижені.

2. Головною умовою принципу зіставності як якісної характеристики бухгалтерської інформації є те, що

а) користувачі звітності інформуються про варіанти облікової політики, будь-які зміни до неї, результати цих змін та їх вплив на зміст звітних показників;

б) користувачі отримують інформацію дозовано;

в) власний варіант відповіді.

3. Консерватизм можна звести до наступного:

а) бухгалтери повинні відображати найнижчу з можливих вартість активів і доходів і найвищу з можливих вартість пасивів і витрат;

б) бухгалтери повинні відображати найвищу з можливих вартість активів і доходів і найвищу з можливих вартість пасивів і витрат;

в) бухгалтери повинні відображати найвищу з можливих вартість активів і доходів і найнижчу з можливих вартість пасивів і витрат.

Термінологічний словник ключових понять

  • Фінансова звітність – це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів респондента за звітний період.

  • Фінансовий контроль – це перевірка відповідності виконуваних операцій та їх відображення в бухгалтерському обліку та звітності вимогам законодавства України.

Рекомендована література: [ 11, 46, 51, 53, 54, 55, 56, 57]

Змістовий модуль 2. Облік господарських операцій

Тема 6. Облік операцій з активами

План вивчення теми

  1. Визнання активів за МСОЗ.

  2. Вимірювання активів за МСОЗ

Навчальні цілі: формування системи знань щодо активу як основного елементу фінансової звітності.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Вивчення матеріалу рекомендовано здійснювати у такому порядку:

  1. Ознайомитись із змістом питань, що виносяться для самостійного вивчення.

  2. Проаналізувати склад та зміст рекомендованої літератури для більш глибокого розкриття окремих питань.

  3. Уважно переглянути зміст та виділити потрібну інформацію.

  4. Систематизувати виділену інформацію у відповідності із переліком питань.

Для того, щоб об’єкт був визнаний у складі активу балансу, в загальному випадку він повинен відповідати визначенню активу, притік майбутніх економічних вигод від об’єкту повинен бути вірогідний, а самому об’єкту можна дати надійну грошову оцінку. Для деяких об’єктів в МСОЗ передбачені строгіші правила визнання, для інших вони деталізовані. Дані правила викладені у відповідних стандартах, регулюючих відображення у звітності окремих видів об’єктів. Це зауваження відноситься, перш за все, до нематеріальних і фінансових активів.

Якщо у вітчизняній бухгалтерській практиці облікові показники інтерпретуються як абсолютні значення, що не підлягають сумніву у разі належного застосування нормативних документів при веденні обліку, то теоретичні основи МСОЗ, навпаки, розглядають імовірнісний характер облікових даних як одну з основних їх характеристик. Це характеризує підхід до оцінки і інтерпретації бухгалтерської інформації як таку, що не може бути абсолютною істиною.

Другою умовою визнання активу є наявність у нього вартості або цінності, яка може бути надійно виміряна. У багатьох випадках вимірювання припускає оцінку, тобто визначається розрахунковим шляхом. Так, оцінюванні показники застосовуються при визначенні балансової вартості дебіторської заборгованості за договором підряду, первинній вартості об’єктів, придбаних за договором фінансової оренди, активів по відкладених податках, активів по пенсійних програмах компаній тощо.

«Принципи» визначають вимірювання як процес формування грошового виразу елементу бухгалтерській звітності і виокремлюють чотири бази вимірювання елементів, які можуть використовуватися «різною мірою і в різній комбінації». А саме:

- первинна вартість;

- відновна вартість;

- цінність, що реалізовується;

- приведена цінність.

Крім того, в МСОЗ відносно вимірювання тих або інших об’єктів обліку використовується ринкова вартість (цінність), чиста цінність, що реалізовується, відшкодовувана величина і справедлива вартість.