Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи наукових досліджень Курс лекцій 2008 .doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
976.9 Кб
Скачать

Передмова

У сучасній цивілізації наука відіграє особливу роль. Технологічний прогрес ХХ століття, що привів у розвинутих країнах Заходу та Сходу до нової якості життя, заснований на застосуванні наукових досліджень. Наука вдосконалює не лише сферу виробництва, але й справляє вплив на інші сфери людської діяльності, регулюючи їх, перебудовуючи їх засоби та методи. Не дивно, що проблеми майбутнього сучасної цивілізації не можуть обговорюватись поза аналізом сучасних тенденцій розвитку науки та її перспектив. Хоча в сучасному суспільстві існують й антисциєнтистські рухи, в цілому наука сприймається як одна з вищих цінностей цивілізації та культури. Значення науки, наукової творчості для соціального розвитку визначає важливість курсу «Основи наукових досліджень».

В умовах розвитку інформаційної цивілізації науковістю пронизуються усі сучасні дисципліни як природознавчі, так і гуманітарні. Тому студент повинен знати загальні методи наукових досліджень і використовувати ці методи по відношенню до різних дисциплін.

Метою написання посібника є допомога студентам у вивченні структури понятійного апарату дисципліни, структури та закономірностей наукового пізнання, складових методики наукової роботи, прийомів викладання наукових матеріалів, оволодінні правилами написання та захисту анотації, статті, доповіді, курсової та дипломної (магістерської) роботи. У студентів має сформуватися система знань про загальнонаукові і специфічні методи наукового дослідження, основні категорії і принципи наукового пізнання.

  • Метою вивчення дисципліниє формування у студентів системи знань про загальнонаукові і специфічні методи наукового дослідження, про основні категорії і принципи наукового дослідження, закріплення, поглиблення, розширення і систематизація знань, отриманих під час аудиторних занять; самостійне оволодіння новим навчальним матеріалом, формування умінь і навичок самостійної розумової праці, розвиток самостійного мислення

  • Завданням вивчення дисципліниє вивчення основ наукового пізнання, структури та закономірностей наукового пізнання, складових методик наукової роботи, прийомів викладання наукових матеріалів, основних характеристик таких понять, як «метод», «методологія», «теорія», «гіпотеза», «аналогія».

Предметом вивчення є сутність, закономірності та структура наукового пізнання; складові методики наукової роботи, прийоми викладання наукових матеріалів.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

  • понятійний апарат дисципліни і зміст окремих наукових теорій,

  • особливості наукового пізнання;

  • структуру та закономірності наукового пізнання;

  • складові методики наукової роботи;

  • прийоми викладання наукових матеріалів;

  • основні характеристики таких понять як: «метод», «методологія», «теорія», «гіпотеза», «аналогія».

  • В результаті вивчення дисципліни студент повинен вміти:

  • проводити наукові дослідження;

  • працювати з літературними джерелами;

  • організовувати творчу діяльність;

  • працювати над науковим текстом;

  • оформлювати наукову роботу;

  • аргументувати та доводити положення наукової роботи.

Курс тісно пов’язаний з дисциплінами «Філософія (філософія, релігієзнавство, логіка)», «Культурологія (культурологія, етика, естетика)» «Основи діловодства», «Психологія та педагогіка» і дає можливість систематизувати й доповнити отримані знання, застосовувати їх при написанні рефератів, доповідей, статей, курсових, дипломних та магістерських робіт у подальшому навчанні у вузі.

Опорний конспект лекцій розроблений за програмою з дисципліни "Основи наукових досліджень" з метою надання студентам необхідних орієнтирів в вивченні тем курсу.

Опорний конспект може бути використаний при підготовці до лекційних занять, а також для самостійної роботи студентів над навчальним матеріалом.