Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно-правова 2 с / РПН дисциплiни - OIB_заочна.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
260.1 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни

Тема 1. Теоретичні основи інформаційної безпеки

Органи, що забезпечують інформаційну безпеку України, мета, завдання. Національні інтереси України в інформаційній сфері. Пріоритетні напрямки в області захисту інформації в Україні. Тенденції розвитку інформаційної політики держав і відомств. Державна таємниця. Правове забезпечення захисту інформації. Класифікація погроз інформації. Методи та засоби захисту даних.

Роль і значення теми для професійної діяльності правознавця: кожен майбутній юрист повинен знати основи роботи комп’ютерів та інформаційних технологій для вирішення правових та правоохоронних питань інформаційного, цивільного, кримінального права та в інших юридичних галузях.

Ключові слова: безпека даних, інформаційна безпека, захист інформації, метод захисту, механізм захисту, ресурс, доступ, порушник, зловмисник, погрози безпеки.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати основні тенденції розвитку інформаційних та комп’ютерних технологій, складові частини інформатики та комп’ютерної техніки, місце та роль застосування технологій захисту інформації у практичній юридичній діяльності;

Вміти забезпечувати вимоги держави та сьогодення щодо збереження конфеденційності особистої та конфеденційної інформації за допомогою отримання теоретичних знань та практичних навиків.

Тема 2. Апаратні засоби захисту службової інформації

Програмні та апаратні засоби захисту інформації. Класифікація технічних засобів зняття інформації. Системи та засоби виявлення, пошуку та знешкоджування технічних засобів зняття інформації.

Роль і значення теми для професійної діяльності правознавця: кожен майбутній юрист повинен бути ознайомлений з методами та засобами захисту інформації від несанкціонованого зняття технічними приладами та системами, вивчити класифікацію та принцип дії технічних засобів зняття інформації, системи та засоби виявлення, пошуку та нейтралізації технічних приладів зняття інформації.

Ключові слова: радіомікрофони, стетоскопи, спрямовані мікрофони, лазерні мікрофони, гідроакустичні мікрофони, пристрої перехоплення телефонних повідомлень, пристрої запису, ретранслятори, відеосистеми.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати що називається апаратними засобами захисту інформації, які існують апаратні засоби захисту інформації, класифікацію технічних засобів зняття інформації, основні методи прослуховування телефонних ліній.

Вміти використовувати системи та засоби виявлення, пошуку та знешкоджування технічних засобів зняття інформації.

Тема 3. Захист інформації в операційних системах

Механізми захисту операційних систем. Моделі доступу до даних. Керування доступом. Ідентифікація, встановлення справжності. Методи парольування.

Роль і значення теми для професійної діяльності правознавця: ознайомити студентів з захистом комп’ютерної інформації в операційних системах, навчитись стоворювати та змінювати облікові записи користувачів

Ключові слова: операційна система,механізми захисту,моделі доступу,керування доступом,ідентифікація, встановлення справжності, методи паролювання.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати як здійснюється захист даних в операційній системі, яким чином відбувається обмеження доступу к даним, які дії необхідно виконати для встановлення справжності, класифікаціюхарактеристик, які використаються для встановлення справжності..

Вміти використовувати механізми захисту в операційних системах, стоворювати та змінювати облікові записи користувачів. Захищати комп’ютерну інформацію в операційних системах за допомогою використання методів паролювання.