Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

цивільно-правова 2 с / ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИЙ РОБІТ

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
258.05 Кб
Скачать

ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

Роботи, які не відповідають своєму варіанту, до рецензування не приймаються і не можуть бути оцінені позитивно.

Студенти, які своєчасно не подали контрольну роботу або не одержали по ній залік, на екзаменаційну сесію не викликаються.

Контрольна робота повинна носити творчій та самостійний характер. Не допускається механічне переписування відповідних положень підручників, брошур, статей тощо.

Контрольна робота з дисципліни «Міжнародне приватне право» складається з теоретичного питання, задачі та практичного завдання з модулювання задачі.

При відповіді на теоретичне питання слухач повинен надати відповідь на підставі аналізу наукових статей, на які повинні бути зроблені посилання у тесті на відповідні джерела з вказівкою на прізвище та ініціали автора, назву статті, джерело опублікування, рік, номер (випуск) періодичного видання в якому опублікована стаття, відповідну сторінку з якої зроблено цитування. Наприклад, «Місце реєстрації шлюбу в ряді випадків обирається випадково, і прив’язувати відносини до права відповідної держави – означає породжувати фіктивний зв’язок відносин і правопорядку1». У списку використаних джерел вказане у прикладі джерело зазначається наступним чином: Ольховик Л.А., Пасечник О.В. Змішані шлюби в міжнародному приватному праві // Південноукраїнський правничий часопис. – 2008. – №2. – С. 55-62 (де, С. 55-62 вказують на яких сторінках повністю надрукований текст наукової статті).

Кількість опрацьованих підручників, посібників та іншої навчальної літератури не обмежується. В кінці роботи необхідно додати копії наукових статей, що були використані при написанні контрольної роботи. Копії нормативно-правових актів (законів, указів, постанов та ін), підручників, посібників та ін. не додаються. Порушення вимог щодо надання копій наукових статей є формальною підставою для повернення контрольної роботи на доопрацювання.

Відповідь на теоретичне питання повинна бути розгорнутою, детальною та мотивованою. Окремі положення повинні мати посилання на відповідні нормативно-правові акти.

При вирішенні задачі слід обґрунтовувати свою відповідь з посиланням на нормативні-правові акти (зробити кваліфікацію задачі), робити тлумачення у разі необхідності. Рішення задачі повинно містити висновок.

При виконанні практичного завдання щодо складання (модулювання) задачі слід врахувати наступне:

1) не допускається наведення задач з підручників, посібників та інших джерел, в тому числі інтернет-ресурсів. Задача повинна бути розроблена на підставі аналізу нормативно-правових актів;

2) задача обов’язково повинна стосуватися правовідносин з іноземним елементом, навіть й тоді, коли із завдання це прямо не випливає;

3) розроблена задача повинна бути вирішена студентом;

4) до задачі слід розробити 5 запитань колізійногоо характеру та надати відповіді на них з посиланням на відповідні колізійні норми міжнародного приватного права.

Контрольна робота повинна бути виконана самостійно, написана розбірливим почерком. Обсяг не повинен перевищувати 20-24 сторінок зошиту або 12-15 друкованих сторінок. Поля роботи мають бути такими: верхній і нижній – 20 мм, лівий – 30 мм, правий – 10 м, вирівнювання по ширині, шрифт Times New Roman текстового редактора Word, кегль – 14, через півтора міжрядкових інтервали. Шрифт друку повинен бути чітким, щільність тексту – однаковою. Абзацний відступ повинен дорівнювати 5 знакам. Робота повинна бути подана в скріпленому виді. Контрольна робота починається з титульної сторінки, яка оформлюється за зразком, що додається. На другій сторінці викладається зміст роботи. Викладання основних питань роботи починається з третьої сторінки. Кожна сторінка повинна бути пронумерована. Наприкінці роботи (на окремій сторінці) слід навести бібліографічний список використаних джерел та літератури та надати ксерокопії використаних матеріалів. Після списку необхідно поставити дату написання роботи, підпис автора.

Робота, яка виконана не самостійно або з грубими помилками чи не за своїм варіантом, повертається на доопрацювання. При цьому може бути запропоноване виконання роботи за іншим варіантом.

Варіант контрольної роботи обирається за номером студента у списку групи.

Завдання для написання контрольної роботи з дисципліни «Міжнародне приватне право»

Варіант №1

1. Теоретичне питання: Сутність та природа колізійного та матеріального метода правового регулювання в міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Декларацію про соціальні та правові принципи, що стосуються захисту і благополуччя дітей, особливо у разі передачі дітей на виховання та їх усиновлення на національному і міжнародному рівнях та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менше десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання набуття цивільної дієздатності.

4. Задача: Cуд в Кракові (Польща) у справі про призначення і стягнення аліментів ухвалив рішення, згідно з яким передбачено стягнення аліментів з громадянина України Опанасенка, який проживає в Україні, на користь громадянки Польщі Зборовської, яка проживає в Польщі.

Визначте порядок і правові підстави виконання рішення Краківського суду.

5. Задача: Турецький громадянин Обдала Рашид, що постійно проживає на території України, усиновив дитину своєї української подруги за всіма вимогами українського законодавства, брав участь в утриманні та забезпеченні усиновленої дитини.

Після смерті Обдали Рашида на території України залишилося спадкове майно, що складалось із нерухомого майна (житлового будинку та земельної ділянки під ним), автомобіля, предметів домашньої обстановки і вжитку, а також великі грошові суми на банківських рахунках у турецьких банках.

Заповіту Обдала Рашид не залишив, інших спадкоємців на території України, крім усиновленої дитини, нотаріус не встановив, натомість у м. Адана (Туреччина) залишились батьки померлого.

Яке право має бути застосовано до спадкових правовідносин щодо майна померлого? Які права має усиновлена О. Рашидом дитина на спадкове майно? Яке майно увійде до загальної спадкової маси, спадкоємцем якого виступатиме дитина?

Який принцип спадкування закріплено у Договорі між Україною та Турецькою республікою про правову допомогу?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо корпоративних відносин

Варіант №2

1. Теоретичне питання: Звичай як джерело міжнародного приватного права

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Алжирською Народною Демократичною Республікою про взаємне надання правової допомоги від та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менше десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

4. Задача: Громадянин Бондаренко звернувся до суду з позовом до авіакомпанії „Українські авіалінії” про відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди. При цьому він посилався на те, що придбавши білети в касах авіакомпанії, із сім’єю 1 серпня 2004 р. вилетів до м. Салоніки (Греція). Прибувши до аеропорту м. Салоніки 10 серпня 2004 року для повернення до м. Києва, гр. Бондаренко дізнався, що його рейс скасований. Вилетіти до м. Києва він зміг лише 12 серпня, але вже з м. Афіни, куди змушений був діставатися на таксі. Бондаренко вважає, що йому завдано матеріальні збитки, які складаються з вартості невиконаної авіакомпанією послуги, неустойки, вартості дороги від Салоників до Афін та інших транспортних витрат. Моральну шкоду позивач оцінив у 10 тисяч грн.

Рішенням суду позов був задоволений частково, на користь позивача стягнуто 3500 грн. компенсації майнових збитків. У задоволенні вимог щодо відшкодування моральної шкоди відмовлено, оскільки така можливість не передбачена ані договором, ані Правилами міжнародних повітряних перевезень пасажирів, ані Варшавською конвенцією уніфікації деяких правил міжнародних повітряних перевезень від 12 жовтня 1929 р., а Закон України „Про захист прав споживачів” від 12 травня 1991 року спірні правовідносини не регулює.

Чи можна погодитись із рішенням суду? Якими нормативними актами регулюються спірні правовідносини?

5. Задача: Громадянин Сергун П. помер у Києві, за місцем свого проживання, залишивши п’ятьох дітей. До спадкового майна належить рухоме та нерухоме майно в м. Києві.

Неповнолітня дочка Ніна проживає в Києві, а четверо інших спадкоємців: Олексій – в США, Петро – в Ізраїлі, Василь – у Москві, Наталія працює в Консульстві України у Німеччині.

Хто в інтересах неповнолітньої дочки здійснюватиме спадкові права? Які вимоги пред’являються до легалізації довіреностей, виданих спадкоємцями для представництва їх інтересів в процесі отримання спадщини?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо змісту правочину

Варіант №3

1. Теоретичне питання: Доктрина як джерело міжнародного приватного права

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Грецькою Республікою про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менше десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання трудових відносин.

4. Задача: Англійський дипломат громадянин П. у січні 2002 р. вступив до шлюбу з громадянкою України К. Шлюб було зареєстровано в м. Києві. К. взяла прізвище чоловіка. Після закінчення строку свого перебування в Києві у жовтні 2002 р. він повернувся до Великої Британії та через деякий час пішов з дипломатичної служби. Громадянка К. не змогла поїхати, тому що не було з ким залишити своїх старих батьків. Через 1 рік громадянин П. повідомив, що він збирається одружитися з жінкою, яка чекає від нього дитину. Для прискорення розірвання шлюбу в британському суді він попрохав громадянку К. засвідчити у нотаріуса в Києві документ, який би підтвердив факт її подружньої невірності. Пояснювалось це тим, що на відміну від українського законодавства, яке не містить переліку підстав для судового розірвання шлюбу, в англійському праві «подружня невірність» є однією з беззаперечних підстав.

Громадянка К. відмовилася засвідчити документ і звернулася до юридичної консультації (Ін’юрколегію) для порушення у Київському міському суді справи про розірвання шлюбу. Суд належним чином повідомив громадянину П. про час розгляду справи, але відповідач до суду не з’явився, тому шлюб було розірвано за його відсутністю.

Чи буде визнано судове рішення Київського міського суду в Англії? Як називаються в міжнародному приватному праві відносини, які визнаються в одній країні, але не визнаються в іншій?

5. Задача: Громадянин України Чуркін, командир екіпажу Аерофлоту, поїхав у 1997 р. на роботу за контрактом до Канади, де через деякий час зустрів Ганну Лузко, громадянку Канади. Вони почали проживати у Монреалі, шлюб зареєстрували в муніципалітеті. 14 лютого 2004 р. Чуркін помер. До спадкового майна належать грошові кошти на банківських рахунках в Україні (м. Київ), автомобіль, яким за довіреністю керувала його донька від першого шлюбу. Спадкодавець також мав грошовий вклад в банку Монреалю та рухоме майно у цьому ж місті.

Яке право буде застосовано для отримання спадщини, враховуючи те, що у 1997 році після реєстрації шлюбу з Лузко спадкодавець ще проживав у Києві?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо надання права на шлюб

Варіант №4

1. Теоретичне питання: Поняття, структура та класифікація колізійних норм у міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Народною Республікою Болгарією про правову допомогу у цивільних, сімейних і кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання захисту права власності.

4. Задача: Після загибелі в авіакатастрофі батьків малолітнього Івана Войнова, що проживає в м.Самарі, його єдиним близьким родичем залишився дядько – М.П. Войнов, що постійно проживає в Києві і є гр. України. Приїхавши до Самари, М.П. Войнов вирішив узяти на себе обов’язки з виховання племінника, проте не визнав за необхідне звернутися до місцевого органу опіки та піклування для оформлення необхідних документів. Узявши Івана з собою і не розв’язавши проблем із приватизованою його покійними батьками квартирою та іншим майном, що залишилося, він повернувся до Києва. При цьому М.П.Войном виходив з необхідності допомогти хлопчику перенести втрату батьків в іншій обстановці. Через деякий час після повернення до м. Києва він все-таки вирішив «узаконити» фактичне виконання обов’язків опікуна і подав відповідну заяву до органу опіки та піклування за місцем свого проживання. Проте йому було відмовлено у призначенні опікуном хлопчика з посиланням на необхідність вирішення цього питання в органі опіки та піклування за місцем постійного проживання і перебування майна племінника на території Російської Федерації та із застосуванням російського законодавства.

Законодавством якої держави слід керуватися при встановленні опіки над малолітнім Іваном Войновим? Чи може бути призначений опікуном особи, що є громадянином РФ, громадянин іншої держави? Якими нормативно-правовими актами слід керуватися при вирішенні даного питання? Установи якої держави компетентні щодо встановлення опіки в даній ситуації? Які правила встановлення опіки визначені в міжнародних договорах про правову допомогу? Чи правильно вчинив орган опіки та піклування?

5. Задача: Громадянин Алжиру Омар Салі помер за місцем свого постійного проживання в м. Алжир. Він був удівцем та залишив п’ятьох неповнолітніх дітей: трьох дівчаток та двох хлопчиків. До спадкового майна належала квартира в м. Києві та 100000 доларів США на депозиті у нотаріуса в м. Києві. Документ про визнання спадкодавцями (Fredha), виданий алжирським нотаріусом, виходить із розподілу всього спадкового майна між хлопчиками та дівчатками в нерівних частках (спадкування за законом).

Яким чином повинен діяти український нотаріус при вирішенні питання про спадкування? Хто повинен діяти в інтересах неповнолітніх дітей?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо промислової власності

Варіант №5

1. Теоретичне питання: Види формул прикріплення у міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Народною Республікою Албанією про надання правової допомоги у цивільних, сімейно-шлюбних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання опіки та піклування.

4. Задача: Вирішить справу: у громадянина Португалії М. під час перебування в туристичному круїзі в м. Одесі загострилася душевна хвороба – шизофренія. Його терміново госпіталізували.

Яка колізійна прив’язка застосовується для визначення обсягу цивільної дієздатності фізичної особи? Чи можна гр. М. визнати недієздатним за законодавством України? Чи підсудна судам України справи про встановлення опіки над іноземними особами?

5. Задача: Громадянин Ізраїлю Хайф помер у своїй київській квартирі. Раніше він написав заповіт в Єрусалимі, де періодично проживав, згідно з вимогами, які пред’являються до заповіту законодавством Ізраїлю, де передав його на зберігання в один із ізраїльських банків.

Як виконати в Україні заповіт, складений та який зберігається в Ізраїлі?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо виконання договору

Варіант №6

1. Теоретичне питання: Застосування іноземного права в міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Народною Демократичною Республікою Йємен про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання припинення договору.

4. Задача: Вирішить справу: 19-річний студент О. (гр. Аргентини), навчаючись в Україні, продав перед від’їздом на батьківщину деякі речі особистого вжитку своєму сусіду по кімнаті у гуртожитку. Батьки, дізнавшись про це, заперечували проти такої угоди, так як за законодавством Аргентини О. був неповнолітній.

Право якої країни слід застосувати для вирішення питання щодо дійсності такого договору купівлі-продажу, якщо в договорі купівлі-продажу було передбачено умову про застосування права України? Чи не суперечить така умова законодавству України? Що розуміється під автономією волі? Чи зміниться вирішення, якщо в договорі купівлі-продажу сторони нічого не передбачили відносно вибору права? Чи можна цей договір визнати недійсним, і з яких підстав?

5. Задача: Громадянин М. помер у м.Саратові, де мешкав останні роки життя. Після його смерті залишилось спадкове майно, яке складалося з квартири у м. Донецьку, грошових внесків в Ощадбанках м.Саратова та м.Донецька, земельної ділянки у м.Суми. Ким будуть видаватися свідоцтва про право на спадщину. Які особливості видачі цих свідоцтв ?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо захисту права власності

Варіант №7

1. Теоретичне питання: Тлумачення й кваліфікація норм права в міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Німецькою Демократичною Республікою про правову допомогу у цивільних, сімейних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання змісту права власності.

4. Задача: Ще в період існування СРСР громадянка В. уклала з громадянином П. Шлюб був зареєстрований у м. Одеса. Потім подружжя переїхало до Грузії. Після розпаду СРСР В. є громадянкою Грузії, а П. - українським громадянином. Під час військового конфлікту в Абхазії П. пропав без вісті. Громадянка В. та її діти хочуть визнати П. померлим.

Яка колізійна прив’язка застосовується для визнання іноземної особи безвісно відсутньою? Право якої країни повинно застосовуватися для визначення правових наслідків оголошення фізичної особи померлою? Якщо норми про визнання фізичної особи існують, крім Закону України, в інших міжнародних актах, то які норми слід використовувати? До установ якої держави їм слід звернутися? При розгляді справи в суді, суд України процесуальним правом якої країни повинен керуватися?

5. Задача: Після смерті громадянина України Н., який постійно мешкав у м. Харкові, залишилося рухоме майно, що перебувало на території Франції. У громадянина Н. немає спадкоємців, які б могли отримати спадщину.

Яка юридична доля спадщини? Хто її отримує? Право якої країни необхідно застосувати в цьому випадку? Суд якої країни повинен розглядати справу?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо відносин щодо опіки та піклування.

Варіант №8

1. Теоретичне питання: Поняття та зміст категорії найбільш тісного зв’язку в міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Республікою Кіпр про правову допомогу в цивільних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання змісту правочину.

4. Задача: Італійська фінансова компанія «Ференца» надала кредит українському акціонерному товариству «Промінь». З метою забезпечити повернення кредиту компанія «Ференца» уклала з українським AT договір застави будівлі готелю, що знаходився у власності товариства. Згідно із застереженням, що містилося в договорі, належним до застосування визнавалося італійське право, де реєстрація застави нерухомості не передбачається, тому цей договір в Україні не реєструвався та нотаріально не посвідчувався. Арбітражне застереження передбачало розгляд спорів Міжнародним комерційним арбітражем при ТПП України.

Розглядаючи спір, що виник внаслідок невиконання зобов'язань по поверненню кредиту, представник AT «Промінь», посилаючись на законодавство України, просив суд визнати недійсним договір застави готелю.

Яке рішення прийме суд?

5. Задача: Гр-н Макаров П.І. громадянин України, котрий постійно проживає за кордоном у державі Ізраїль, видав своєму синові довіреність на право розпорядження належним йому на праві власності житловим будинком, котрий знаходиться на території України. Так як довіреність, посвідчена нотаріусом держави Ізраїль, не була легалізована, у вчиненні нотаріальної дії нотаріусом України було відмовлено. Тому, власник будинку гр. .Макаров П.І. для вирішення свого питання вирішив тимчасово виїхати на Україну, але під час перебування на території України помер 17 червня 2005 року, не встигнув оформити договір купівлі-продажу будинку. Після закінчення встановленого законом строку на прийняття спадщини до нотаріальної контори звернувся син спадкодавця, котрий проживає та прописаний у спадковому будинку з 1999 року, із заявою стосовно видачі йому свідоцтва про право на спадщину за законом.

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо скасування усиновлення

Варіант №9

1. Теоретичне питання: Поняття та зміст автономії волі у міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Федеративною Народною Республікою Югославією про правову допомогу у цивільних, сімейних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу декількох міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання відносин відновлення платоспроможності та банкрутства.

4. Задача: Німецька фірма „Involve AG” отримала у фінському банку кредит на придбання вантажного автомобілю. Згідно з умовами договору право власності на автомобіль зберігалося за банком до погашення кредиту. Автомобіль було зареєстровано у Фінляндії, але через деякий час його перевезено до м. Харкова для використання на будівництві готелю. Хоча автомобіль використовувався фірмою „Involve AG”, він знаходився на технічному обслуговуванні українського автосервісного підприємства. Після завершення будівельних робіт українське підприємство поставило вимогу про відшкодування фірмою „Involve AG” усіх витрат по технічному обслуговуванню вантажівки, включаючи вартість запасних частин.

У зв’язку з відмовою німецької фірми відшкодувати понесені збитки українське автосервісне підприємство залишило вантажівку в себе для забезпечення фінансових вимог.

Фінський банк, посилаючись на право власності на автомобіль, звернувся до українського суду з вимогою повернути автомобіль.

Як вирішити даний спір? Яка колізійна норма регулює речові права на рухоме майно? На підставі якої колізійної норми визначається правовий режим майна у випадку її пересування з однієї країни до іншої? Які правові наслідки має угода про заставу речі, укладена на території однієї країни, при її пересуванні за кордон?

5. Задача: Громадянин України М. загинув, перебуваючи на заробітках в Російській Федерації. Заповіту він не залишив.

За законодавством якої країни здійснюватиметься спадкування, якщо частина майна залишилась в Росії, а сам гр. М. постійно проживав в Україні?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо позадоговірних зобов’язань

Варіант №10

1. Теоретичне питання: Поняття та зміст застереження про публічний порядок у міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Туніською Республікою про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.