Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
29
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
236.03 Кб
Скачать

2.2. Порядок розгляду касаційної скарги (представлення)

У касаційній інстанції скарга (представлення) розглядається за правилами розгляду справи в суді першої інстанції за винятком процесуальних дій, зв'язаних із встановленням обставин справи і їхнім доведенням.

Касаційна інстанція використовує процесуальні права суду першої інстанції винятково для перевірки юридичної оцінки обставин справи і повноти їхнього встановлення в рішенні або постанові господарського суду.

Розгляд скарги касаційною інстанцією складається з трьох взаємозалежних частин: 1) підготовча; 2) розгляд касаційної скарги по суті; 3) винесення й оголошення касаційної постанови.

У підготовчій частині засідання суд касаційної інстанції, як і суд першої інстанції, повинний вирішити, чи 1) можна справу розбирати в даному складі суддів, 2) чи можливо розгляд справи під час відсутності осіб, що не з’явилися, що беруть участь у справі; 3) роз'яснити особам, що бере участь у справі, їхні права й обов'язків і вирішити заявлені ними клопотання.

Розгляд касаційної скарги (представлення) здійснюється трьома суддями господарського суду і починається з 1) доповіді головуючого або одного із суддів, після чого касаційна інстанція 2) заслуховує осіб, що беруть участь у справі, і їхніх представників. Вислухавши пояснення осіб, що беруть участь у справі, суд повинний 3) ознайомитися з додатковими матеріалами.

Переглядаючи в касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі установлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

Касаційна інстанція не вправі 1) встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні або постанові господарського суду або відхилені ним, 2) вирішувати питання про вірогідність того або іншого доказу, 3) про перевагу одних доказів перед іншими, 4) збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

У касаційній інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції (ст. 111-7 ГПК України).

У касаційній інстанції, як і в апеляційній, і в суді першої інстанції, діє принцип змагальності. Зміст даного принципу закріплене в ст. 111-6 ГПК України. Відповідно до цієї статті, особа, що подала касаційну скаргу (представлення), вправі відмовитися від неї до винесення постанови касаційною інстанцією.

Однак касаційна інстанція вправі не приймати відмовлення від скарги, якщо ці дії суперечать законодавству або порушують або права й охоронювані законом інтереси.

Про прийняття відмови від скарги (представлення) касаційна інстанція виносить ухвалу, якщо рішення або постанова господарського суду не оскаржено іншою стороною.

Термін розгляду касаційної скарги (представлення). Касаційна скарга (представлення) розглядається в двомісячний термін із дня надходження справи разом з касаційною скаргою (представленням) у Вищий господарський суд України.

Постанова касаційної інстанції. За результатами розгляду касаційної скарги (представлення) суд приймає постанову, що повинна складатися з 1) вступної, 2) описової, 3) мотивувальної і 4) резолютивної частин.

Згідно ст. 111-11 ГПК України, у постанові повинні бути зазначені:

1) найменування касаційної інстанції, склад суду, номер справи і дата прийняття постанови;

2) найменування сторін і найменування особи, що подали касаційну скаргу (представлення);

3) найменування місцевого господарського суду або апеляційного господарського суду, рішення, постанова якого скаржується, номер справи, дата ухвалення рішення, постанови, прізвище судді (суддів);

4) короткий виклад суті рішення місцевого господарського суду, рішення, постанови апеляційного господарського суду;

5) підстави, по яких оскаржене рішення, постанова;

6) доводи, викладені у відзиві на касаційну скаргу (представлення);

7) мотиви, по яких касаційна інстанція не застосовує закони й інші нормативні правові акти, на які посилалися сторони, а також закони й інші нормативно-правові акти, якими керувався суд, приймаючи рішення;

8) у випадку скасування або зміни рішення, постанови — мотиви, по яких касаційна інстанція не погодилася з висновками суду першої або апеляційної інстанції;

9) висновки за результатами розгляду касаційної скарги (представлення);

10) дії, що повинні виконати сторони і суд першої інстанції у випадку скасування рішення, постанови і передачі справи на новий розгляд;

11) новий розподіл судових витрат у випадку скасування або зміни рішення.

Постанова набуває законної сили з дня її прийняття. Постанова спрямовується сторонам у справі в п'ятиденний термін із дня її прийняття.

Слід зазначити, що вказівки, що утримуються в постанові касаційної інстанції, є обов'язковими для суду першої інстанції під час нового розгляду справи. Однак, постанова касаційної інстанції не може містити вказівок про 1) вірогідність або невірогідність того або іншого доказу, 2) про переваги одних доказів перед іншими, 3) про те, яка норма матеріального права повинна бути застосоване і яке рішення повинне бути прийняте за результатами нового розгляду справи (ст. 111-12 ГПК України).

Відповідно до діючого законодавства, у касаційному порядку можуть бути оскаржені і ухвали господарського суду, але у випадках, прямо передбачених у ГПК України. Господарське процесуальне законодавство не містить правил про те, що касаційна перевірка може мати місце лише після звертання зацікавлених осіб в апеляційну інстанцію. Тому норми ГПК України, що передбачають право на оскарження ухвал, після закінчення терміну на апеляційне оскарження або при відмовленні в задоволенні скарги рівною мірою застосовуються і до касаційної інстанції.

Касаційна скарга на ухвали місцевого або апеляційного господарського суду розглядається в порядку, передбаченому для розгляду касаційних скарг на рішення місцевого господарського суду, постанови апеляційного господарського суду.

Касаційні скарги на ухвали місцевого або апеляційного господарського суду можуть подавати сторони й інші учасники судового процесу, передбачені ГПК України і Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

У випадку скасування касаційною інстанцією ухвал 1) про відмову в прийнятті позовної заяви або заяви про порушення справи про банкрутство, 2) про повернення позовної заяви або заяви про порушення справи про банкрутство, 3) призупинення провадження в справі, 4) припиненні провадження в справі, 5) про залишення позову без розгляду або про залишення без розгляду заяви про провадження в справі про банкрутство, справа передається на розгляд суду першої інстанції (ст. 111-13 ГПК України).

Соседние файлы в папке Лекції