Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
29
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
236.03 Кб
Скачать

1.2. Порушення апеляційного провадження

Для здійснення права на апеляційне оскарження крім процесуальних передумов (приношення скарги на рішення, підмет оскарженню відповідно до закону; дотримання апеляційного терміну; подача скарги особою, що володіє правом апеляційного оскарження) необхідно також дотримання ряду формальних умов. Одним з них є умова про відповідність апеляційної скарги (представлення) визначеним у законі реквізитам.

У відповідності зі ст. 94 ГПК України, апеляційна скарга (представлення) подається (вноситься) у письмовій формі і повинна містити:

1) найменування апеляційного господарського суду, у який подається скарга (представлення);

2) найменування місцевого господарського суду, що прийняв рішення, номер справи і дату ухвалення рішення;

3) вимоги особи, що подає апеляційну скаргу (представлення), а також підстави, по яких поставлене питання про перегляд рішення, з посиланням на законодавство і матеріали, що маються в справі або представлені додатково;

4) перелік документів, прикладених до скарги (представленню).

Апеляційна скарга підписується особою, що подає скаргу, або його представником. До скарги додаються докази сплати державного збору і напрямку копії скарги іншій стороні в справі.

Особа, що подає апеляційну скаргу, направляє іншій стороні в справі копію цієї скарги і копії прикладених до неї документів, відсутніх у сторони.

Прокурор, що вносить апеляційне представлення, направляє сторонам у справі його копію і копії прикладених до нього документів, відсутніх у справі (ст. 95 ГПК України).

Сторона в справі, одержавши апеляційну скаргу (представлення), вправі направити відзив на неї апеляційній інстанції й особі, що подала скаргу (представлення). Даний відзив підписується особою, що бере участь у справі, або його представником. До відзиву, підписаного представником, додається доручення, що підтверджує його повноваження на ведення справи.

До відзиву можуть бути прикладені документи, що не були надані раніше. У цьому випадку до відзиву додаються докази направлення іншим особам, що беруть участь у справі, копій тих документів, що у цих осіб відсутні.

Направлення відзиву на апеляційну скаргу — право особи, що бере участь у справі. Зобов'язати представити відзив господарський суд не може. Тому відсутність відзив на апеляційну скаргу (представлення) не перешкоджає переглядові Рішення місцевого господарського суду (ст. 96 ГПК України). До змісту відзив застосовні правила ст. 59 ГПК України, що регулюють зміст відзиву на позовну заяву.

Згідно ст. 97 ГПК України, апеляційна скарга (представлення) не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо:

1) апеляційна скарга (представлення) підписана особою, що не має права її підписувати, або особою, посадове положення якої не зазначено;

2) до скарги (представленню) не прикладені докази напрямку її копії іншій стороні (сторонам);

3) до скарги не прикладені документи, що підтверджують сплату державного збору у встановлених порядку і розмірі;

4) скарга (представлення) подана після закінчення терміну, установленого для її подачі, без клопотання про відновлення цього терміну;

5) до винесення ухвали про прийняття скарги (представлення) до провадження особа, що подала скаргу, подала заяву про її відзив.

На ухвали про повернення апеляційної скарги (представлення) може бути подана касаційна скарга.

Про прийняття апеляційної скарги (представлення) до провадження апеляційний господарський суд виносить ухвалу, у якій повідомляє про час і місце розгляду скарги (представлення).

Ухвала спрямовується сторонам і прокуророві, що брав участь у розгляді справи або вступили в розгляд справи (ст. 98 ГПК України).

Варто звернути увагу на пропуск терміну апеляційного оскарження. Пропущений термін, установлений для подачі апеляційної скарги, може бути по клопотанню сторони відновлений при наявності поважних причин.

З клопотанням про відновлення пропущеного терміну в господарський суд можуть звернутися тільки особи, що мають право на подачу апеляційної скарги. Клопотання може бути викладене в письмовій заяві або в скарзі і заявляється одночасно з їх подачею. У клопотанні повинні бути зазначені причини пропуску терміну на подачу апеляційної скарги.

Клопотання про відновлення терміну на подачу скарги розглядається суддею апеляційної інстанції одноособово без повідомлення осіб, що беруть участь у справі, до рішення питання про прийняття апеляційної скарги до провадження.

За результатами розгляду клопотання про відновлення пропущеного терміну на подачу апеляційної скарги виноситься ухвала. При відновленні пропущеного терміну в цьому визначенні може бути зазначене про прийняття скарги до провадження.

Ухвали про відновлення пропущеного терміну оскарженню не підлягає.

Ухвали про відмову у відновленні пропущеного терміну на подачу апеляційної скарги може бути оскаржене в касаційному порядку.

Соседние файлы в папке Лекції