Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments / __ _ 14.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
41.82 Кб
Скачать

Відповідь:

Згідно з ч. 2 ст. 123 ЦПК: «Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов'язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин, або коли вимоги за позовами можуть зараховуватися, або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.»

Умовами пред'явлення зустрічного позову є:

а) взаємопов'язаність зустрічного позову з первісним..

б) доцільність сумісного розгляду основного і зустрічного позовів. Доцільним є сумісний розгляд, коли це дозволяє більш повно і об'єктивно дослідити обставини справи, встановити справжні взаємовідносини сторін, виключити винесення взаємосуперечливих чи взаємовиключних судових рішень.

Доцільним є сумісний розгляд первісного і зустрічного позову, якщо:

- вимоги за позовами можуть зараховуватися (наприклад, у разі пред'явлення власником будинку позову про виселення наймача через несплату обумовленої договором найму суми, останній може пред'явити зустрічний позов про стягнення коштів, витрачених на капітальний ремонт будинку). Це положення стосується лише тих вимог, які мають грошову оцінку;

- задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Недоцільно розглядати первісний і зустрічний позови, якщо це затягне розгляд справи, істотно розширить предмет доказування, призведе до необхідності залучення нових учасників процесу.

Кожна із зазначених вище умов для прийняття зустрічного позову носить самостійний характер і при наявності будь-якої з них зустрічний позов приймається судом для спільного розгляду з первісним позовом.

При цьому, слід звернути увагу на те, що перераховані вище умови за своїм змістом такі, що реально не можуть проявитися одночасно.

ЗАДАЧА № 7.

Ципко М.В., яка мешкає в м. Куп’янську, звернулась до Куп’янського міськрайонного суду Харківської області з позовом до Уральського С.О., який мешкає у м. Харкові, з позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди. У позовній заяві вона вказала, що внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка відбулась у м. Харкові, у здійсненні якої винним було визнано Уральського С.О., але який був звільнений від покарання у зв’язку з амністією, загинула її дочка. Свої позовні вимоги Ципко М.В. мотивувала тим, що вона понесла витрати на поховання дочки та що їй було завдано моральних страждань.

Чи може бути об’єднано ці дві вимоги в одній позовній заяві? Дайте нормативне обґрунтування свого висновку.

Відповідь:

Так, ці дві вимоги може бути об’єднано в одній позовній заяві.

 У частинах 1, 2 ст. 118 ЦПК йдеться про пред’явлення позову шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції, а позовна заява може містити кілька вимог, які пов’язані між собою. Така вишукана формула позову свідчить про те, що позов — це висловлені у позовній заяві матеріально-правові вимоги. 

ЗАДАЧА № 8.

Бондаренко В.Г. працювала поваром-бригадиром їдальні, з нею була укладена угода про повну матеріальну відповідальність. Наказом завідуючого їдальнею вона була звільнена з роботи у зв’язку з утратою довіри. Не погоджуючись зі звільненням, Бондаренко В.Г. звернулася до суду з позовом про зміну формулювання причини звільнення. Під час розгляду справи в судовому засіданні позивачка подала до суду письмову заяву про зміну позовних вимог та просила поновити її на роботі і стягнути з відповідача заробітну платню за час вимушеного прогулу.

Як повинен діяти суд в даній процесуальній ситуації? Визначте предмет та підставу позову по даній справі.

Соседние файлы в папке attachments