Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
125.44 Кб
Скачать

Висновки з другого питання:

Таким чином, за ступенем розробленості, поширеності, точності і загальнозначущості поняття можна розділити на три основні типи: повсякденні, наукові, філософські.

За ступенем складності поняття можна поділяти на прості і складні.

За обсягом розрізняють поняття одиничні, загальні й нульові.

За змістом розрізняють поняття конкретні й абстрактні, позитивні й негативні, співвідносні й безспіввідносні.

Ііі питання

ВІДНОШЕННЯ МІЖ ПОНЯТТЯМИ

У процесі пізнання і практики досить часто доводиться з’ясовувати відношення між тим чи іншим поняттями. Знання відношення між поняттями дає змогу не змішувати одні поняття з другими, вбачати у поняттях як спільне, так і відмінне, правильно користуватися поняттями у практиці мислення.

У логіці всі поняття поділяють на порівнянніінепорівнянні.

Непорівнянниминазиваються такі поняття, у змісті котрих відсутні суттєві ознаки. Тобто між поняттями немає нічого спільного. Наприклад, поняття “невагомість” і “закон” непорівнянні.

Порівнянниминазиваються поняття, у змісті яких є спільні суттєві ознаки. Порівнянні є такі поняття: “право” і “мораль”. Вони мають загальну ознаку – “суспільне явище”.

Порівнянні поняття бувають суміснійнесумісні.

Сумісниминазиваються поняття, обсяг яких цілком або частково збігається.

Несумісниминазиваються поняття, обсяг яких не збігається в жодній своїй частині.

Серед сумісних понять розрізняють три види відношень; 1) відношення тотожності, 2) підпорядкування і 3)перехрещення.

Відношення тотожностііснує між поняттями, що відображають один і той же предмет. Обсяг тотожних понять збігається повністю, але зміст різний. Наприклад, тотожними є такі поняття, як “столиця України” і “Київ”.

Відношення підпорядкуванняіснує між такими поняттями, одне з яких входить як частина в обсяг другого, але не вичерпує його, а складає лише його частину. У відношенні підпорядкування перебувають, наприклад, поняття “срібло” і “метал”. Поняття з більшим обсягом називаєтьсяпідпорядковуючим, а поняття з меншим обсягом –підпорядкованим.У нашому прикладі поняття “метал” є підпорядковуючим, а поняття “срібло” – підпорядкованим.

Відношення підпорядкування може бути як між двома загальними, так і між загальним та одиничним поняттями.

Якщо відношення підпорядкування існують між загальними поняттями, то підпорядковуюче поняттяназиваєтьсяродомабородовим поняттям,апідпорядковане — видомабовидовим поняттям.Так, поняття “війна” – це родове, а поняття “громадянська війна” – видове.

Якщо відношення підпорядкування існує між підпорядковуючим загальним і підпорядкованим одиничним поняттями, то підпорядковуюче поняття називається видомабовидовим поняттям,а підпорядковане –індивідом (елементом сукупності).Так, відношення між поняттями “договір” і “цей договір” є відношення виду та індивіду.

Відношення перехрещенняіснує між поняттями, обсяг яких тільки частково входить один в одного. Наприклад: “студент” і “відмінник”. Зміст перехресних понять, за винятком родової ознаки, різний. Але видові ознаки не заперечують одна одну, навпаки, один і той же предмет може мати ознаки перехресних понять одночасно. Так, деякі люди в один і той же час є і студентами і відмінниками.

Серед несумісних понять розрізняють три види відношень; 1) супідрядності, 2) суперечності та 3) протилежності.

Відношення супідрядностііснує між поняттями, які однаково входять до одного й того ж роду. Такі поняття називаютьсясупідрядними. Наприклад, поняття “рослинний світ” і “тваринний світ” супідрядні, оскільки вони є видами одного й того ж роду – “органічний світ”.

Відношення суперечностііснує між такими двома поняттями, одне з яких має певні ознаки, а друге – ці ж ознаки заперечує, не стверджуючи нових. Такі поняття називаютьсясуперечливими. Прикладами суперечливих понять можна назвати такі: “винний” і “невинний”, “законний” і “незаконний”, “обґрунтований” і “необґрунтований” тощо. Відношення суперечності існує між негативним і відповідним позитивним поняттям. Змістом одного із суперечливих понять є сукупність певних ознак, а змістом другого – заперечення саме цих ознак. Обсяги суперечливих понять виключають одне одного.

Відношення протилежності існує між двома поняттями, із котрих одне заперечує друге при допомозі утвердження нових ознак, несумісних із ознаками заперечуваного поняття. Протилежні, наприклад, поняття “добро” і “зло”, “високий” і “низький”, “мудрість” і “дурість” тощо. Обсяги двох протилежних понять не вичерпують обсяг родового поняття, між ними може бути третє поняття. Так, між білим і чорним кольорами є й інші кольори.

Соседние файлы в папке 4. Тексти лекц_й