Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Висновки з першого питання:

Таким чином, судженням називається думка, в якій шляхом ствердження або заперечення розкриваються ознаки речей об’єктивної дійсності, а також виражаються відношення і зв’язки між цими речами та їх якостями. Судження може бути або істинним, або хибним. Граматичною формою судження є речення. Основними елементами кожного судження є суб’єкт, предикат, зв’язка і квантор. Судження може складатися з одного суб’єкта і одного предиката або з кількох суб’єктів і предикатів. За складом суб’єкта й предиката судження поділяються на прості та складні.

Іі питання

МОВА ЛОГІКИ ВИСЛОВЛЮВАНЬ І ЛОГІКИ ПРЕДИКАТІВ

Формальна логіка використовує знаки-символи. В даній мові немає омонімів і неясних висловлювань. Це дозволяє строго фіксувати хід міркувань і точно вирішувати питання щодо їх правильності або неправильності.

В логіці використовують мову логіки висловлювань і мову логіки предикатів.

Логіка висловлювань (пропозиційна логіка) – це перша складова математичної логіки, котра досліджує операції із висловлюваннями. Під висловлюванням у цій логіці розуміється будь-яке судження (пропозиція), стосовно якого можна сказати, що воно або істинне, або хибне. Одак у цій логіці висловлювання не членуються на суб’єкт і предикат, а приймаються як ціле. Мова логіки висловлювань (пропозиційної логіки) застосовується коли описють структуру міркувань, речень.

Логіка висловлювань має такі знакові засоби:

  1. А, В, С, D … або p, g, r – пропозиційні змінні, тобто символи висловлювання;

  2. пропозиційні зв’язки (константи);

 – кон’юнкція,

 – диз’юнкція,

– строга диз’юнкція,

→ – імплікація,

↔ – подвоєна імплікація,

 – еквіваленція,

¯ або  – заперечення;

  1. “І” й “О” – символи, що означають “істина” і “хибність”;

  2. технічні знаки;

( – ліва дужка,

) – права дужка,

, – кома.

Логіка предикатів– розділ математичної логіки, який досліджує операції про висловлювання, розчленовані на суб’єкт і предикат. Логіка предикатів спирається на логіку висловлювань, включає її до складу і, таким чином, є розширенням логіки висловлювань. Мова логіки предикатів застосовується при описуванні внутрішньої структури висловлювань.

Знакові засоби мови логіки предикатів поділяють на логічні і нелогічні. До нелогічних термінів належать насамперед імена і предикатори. Ім’я – термін, що позначає будь-який предмет. Предикатор – термін, що позначає ту чи іншу властивість предмета чи відношення. Логічними термінами є квантори. Квантор є елементом висловлювання, котрий вказує на кількісну ознаку суб’єкта: тобто, чи відноситься висловлювання до всього обсягу суб’єкта, чи лише до його частини.

Логіка висловлювань має такі знакові засоби:

  1. a, b, c … – предметні постійні. Ці знаки використовують для позначення власних імен природної мови (“Полтава”, “Сократ”);

  2. x, y, z …– предметні змінні. Замінюють будь-яке ім’я відповідної предметної сфери (“місто”, “філософ”);

  3. P, Q, R … – символи для предикатів. Цими значками позначають предикатори природної мови. Прикладами предикатора можуть бути вирази “бути електропровідним”, “розташуватися між”;

  4. логічні зв’язки (константи):

 – еквіваленція,

, , , →, ↔, ¯,  – знаки, відомі з логіки висловлювань;

  1. ,  – квантори:  – квантор загальності (“всі”, “кожен”, “жоден”, “будь-який”);  - квантор існування (“деякі”);

  2. ( , ) – технічні знаки: кома, ліва і права дужки.

В логіці предикатів технічні знаки виконують роль знаків пунктуації.

Соседние файлы в папке 4. Тексти лекц_й