Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПНД АПП ПС+КМ..docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
106.38 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ФАКУЛЬТЕТ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ДЛЯ ПІДРОЗДІЛІВ МІЛІЦІЇ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ

Кафедра адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності органів внутрішніх справ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор

Дніпропетровського державного

університету внутрішніх справ

полковник міліції

С.І. Мінченко

_______________ 2015

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПРОЦЕС

спеціальність 6.030401 «Правознавство»

для курсантів 2-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів кримінальної міліції та слідства

Дніпропетровськ – 2015

Робоча програма навчальної дисципліни «Адміністративний процес» для курсантів 2-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів кримінальної міліції та слідства, спеціальність 6.030401 «Правознавство» / Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2015. - 44 с.

РОЗРОБНИКИ:

Миронюк Р.В. професор кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ОВС, доктор юридичних наук, доцент

Розглянуто на засіданні кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ОВС від 22.08.2014, протокол № 1.

Внесено зміни, враховуючи вимоги діючих НПА та розглянуто на засіданні кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ОВС від 19.06.2015, протокол № 20.

Рекомендовано Науково-методичною радою університету від __.08.2015,

протокол № 1

Начальник кафедри

адміністративного права, процесу

та адміністративної діяльності ОВС,

полковник міліції Т.П. Мінка

«_____»___________________ 2015 року

© Миронюк Р.В., 2015 рік

© ДДУВС, 2015 рік

1. Опис навчальної дисципліни

Найменування показників

Галузь знань, напрям підготовки, спеціальність, освітній ступень

Характеристика навчальної дисципліни

денна форма навчання

Кількість кредитів – 2

Галузь знань

6.0601 «Право»

Нормативна

Напрям підготовки

Модулів – 1

Спеціальність:

6.030401 – «Правознавство»

Рік підготовки 2

Змістових модулів – 1

Загальна кількість годин – 72

Семестр весняний

Лекції – 18 год.

Тижневих годин для денної форми навчання:

аудиторних – 2

самостійної / індивідуальної роботи курсанта – 2

Рівень вищої освіти: перший ( бакалаврський)

Семінарські/практичні

заняття – 8/8 год.

Самостійна робота – 18 год.

Індивідуальна

робота – 18 год.

Модульний контроль – 2 год.

Вид контролю: залік

Примітка.

Співвідношення кількості годин аудиторних занять до самостійної і індивідуальної роботи становить: 1:1.

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою викладання навчальної дисципліни "Адміністративний процес" є

- навчальна – сприяти становленню сучасного всебічно-розвинутого висококваліфікованого фахівця-юриста, здатного на достатньому рівні володіти знаннями у сфері розгляду та вирішення суб'єктами владних повноважень адміністративних справ та діяльності адміністративних судів по розгляду адміністративно-правових спорів;

- розвиваюча – формувати та розвивати правові знання курсантів, уміння аналізувати нормативно-правові акти та інші документи; виробляти навички самостійного аналізу адміністративно-процесуальних явищ, умінь за­стосовувати отримані знання при оцінці конкретної ситуації; виробляти настанови на оволодіння професійними вміннями та навичками;

- виховна – формувати ціннісні орієнтири курсантів від­повідно до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, поваги до особистості; виховувати активну громадянську позицію; сприяти усвідомленню ролі та значення юридичної діяльності в розбудові та зміцненні української дер­жави; формувати в майбутніх юристів високий рівень правової свідомості та правової культури, професійних та особистісних якостей.

Найважливіші світоглядні ідеї та категорії, які підлягають засвоєнню під час вивчення дисципліни, пов’язані з розумінням курсантами прав і свобод громадян в адміністративно-процесуальних відносинах, їх захисту в адміністративно-правовому порядку.

Завдання : вивчення навчальної дисципліни «Адміністративний процес» є: формування у курсантів вмінь та навичок, які відповідають професійно-кваліфікаційним характеристикам основних посад працівників Міністерства внутрішніх справ України (Наказ МВС України № 301 від 24.03.2006) та завданням які ставляться перед міліцією на конкретному етапі розвитку українського суспільства, що передбачає досягнення такого рівня підготовки курсанта.

У результаті вивчення навчальної дисципліни курсант (студент, слухач) повинен

знати:

1) на понятійному рівні: основні категорії адміністративного процесу, особливості адміністративно-процесуальних норм та адміністративно-процесуальних відносин, принципи адміністративного процесу, порядок здійснення окремих видів проваджень: дозвільно-реєстраційних; ліцензійних; контрольно-наглядових; дисциплінарних; систему суб’єктів адміністративного процесу та їх повноваження.

2) на фундаментальному рівні: особливості змісту суспільних відносин, що виникають під час розгляду та вирішення конкретних адміністративних справ, правильного тлумачення та реалізації норм адміністративно-процесуального законодавства у практичній діяльності посадових осіб.

3) на практично-творчому рівні: процесуальний порядок розгляду та вирішення конкретної адміністративної справи; особливості організації суб'єктів владних повноважень щодо розгляду адміністративних справ у сфері державного управління; правової основи діяльності, структури та повноважень адміністративних судів України.

вміти:

1) на репродуктивному рівні: відтворювати основні поняття та категорії, що відображають сутність адміністративно-процесуальних відносин.

2) алгоритмічному рівні: довільно використовувати засвоєні знання для розв’язання типових ситуацій, що виникають під час професійної діяльності юриста, а також організовувати свою діяльність на основі певного алгоритму; складати необхідні адміністративно-процесуальні та інші документи.

3) на евристичному рівні: орієнтуватися у процесі зміни професійних завдань, знаходити шляхи розв’язку нетипових задач, що виникають під час вирішення конкретної адміністративної справи.

4) на творчому рівні: переосмислювати наявні знання стосовно нових фактів; адаптувати раніше отриманий досвід до змінних умов та нестандартних ситуацій; варіативно розв’язувати професійні завдання; у вмінні самостійно вести експериментальну, науково-дослідницьку діяльність.