Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗО_МОТ / ІСТУ_ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
14.56 Mб
Скачать

18.2.2. Програмування циклічних та розгалужених обчислювальних процесів

18.2.2.1. Умовний оператор If

Оператор If використовується для розгалужених обчислювальних процесів.

Загальна форма оператора:

If <умова> then

<Блок_операторів_1>

Else

<Блок_операторів_2>

End If

“Блок_операторів_1” виконується в тому випадку, якщо умова має значення «так». У тому випадку, якщо логічна умова має значення «ні» виконується “Блок_операторів_2”.

Оператор If можна використовувати також у такій формі:

If умова Then

Блок_операторів

End If

Скорочена форма оператору If застосовується тоді, коли блок операторів слід виконувати лише при істинності деякої умови.

18.2.2.2. Оператор циклу For . . . Next

Циклічними є алгоритмічні процеси, які дозволяють повторювати частину програми декілька разів. Кожне повторювання операторів всередині циклу називають ітерацією. Кількість повторювань (ітерацій) може бути відомою заздалегідь або залежати від істинності деякої логічної умови.

Форма оператору циклу For . . . Next

Оператор циклу For . . . Next використовується тоді, коли потрібно виконати групу операторів заздалегідь відоме число раз.

Загальна форма оператора:

For I = Start to Finish Step N

Блок_операторів

Next

Процес виконання оператора For . . . Next такий:

  1. Змінній I присвоюється значення змінної або виразу Start.

  2. Значення I порівнюється зі значенням змінної або виразом Finish.

  3. Якщо I <= Finish, виконується блок операторів у тілі циклу - чергова ітерація (повторення). Потім змінна I (лічильник циклу) збільшується на N, виконується перехід до п.b. Якщо I > Finish, цикл завершує свою роботу.

Увага!!! Частина початкового рядка циклу Step n може бути пропущена, коли крок зміни перемінної циклу дорівнює одиниці.

18.2.2.3. Використання у програмах елементів управління

За допомогою відповідних елементів на панелі: HscrollBar, VscrollBar. можна помістити у форму горизонтальну або вертикальну смуги прокручування.

Переміщення бігунка по смузі призводить до зміни властивості Value елемента управління, що може знаходиться в діапазоні, обумовленому властивостями Max і Min елемента.

Властивість Small Change визначає крок зміни властивості Value при використанні кнопок ,або,.

У програмах смуги прокручування використовуються на відміну від вікон, не для переміщення всередині вікна, а для визначення значення у певному діапазоні шляхом переміщення бігунка.

У результаті виконання переміщення бігунка по смузі прокручування відбувається подія Change, тобто події Change відповідає зміна місця розташування бігунка на смузі, подія відбувається після того, як бігунок займе нове місце. Процесу переміщення бігунка відповідає подія Scroll, лише бігунок зрушив з місця – відбулась подія Scroll.

Для перемикачів (OptionButton) в області діалогу, обмеженою рамкою (Frame), у стані «включено» значення властивості Value дорівнює True (Істина), у стані «вимкнено» - False (Неправда). Аналізуючи значення властивості Value кожного перемикача можна виконувати визначені дії.

Елемент прапорець (Check Box) у стані «включено» одержує значення властивості Value - True (1), у стані «вимкнено» - False (0).

Список, що розчиняється можна створити за допомогою елемента ComboBox. Елементи списку визначаються як значення властивості List об’єкта. Після визначення кожного окремого значення слід натискати клавішу Enter, при необхідності розчиняти список і продовжувати визначення властивості. Властивість Text визначає поточне значення, значення, яке обрано зі списку і відображається в полі. Аналізуючи значення властивості Text у коді програми можна виконувати дії в залежності від того, який елемент списку обрано користувачем.

Соседние файлы в папке ЗО_МОТ