Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗО_МОТ / ІСТУ_ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
14.56 Mб
Скачать

Логічні функції

Функція ЕСЛИ() дає можливість організувати розгалуження залежно від істинності деякої логічної умови.

Функція ЕСЛИ() має три аргументи. Першим аргументом функції є логічна умова, істинність якої перевіряється. Другий аргумент - це значення або вираження для обчислення значення чарунки при істинності умови. Третій аргумент - це значення або вираження для обчислення значення чарунки, якщо умова не є істиною.

Приклад

=Если(D3>=0; E3*0,4; E3*0,1)

Якщо вміст чарунки D3 більший або дорівнює «0», то для розрахунку використовується вираження E3*0,4. В іншому випадку (коли вміст чарунки менший «0») розрахунок виконується за вираженням E3*0,1.

Функція И() дає можливість об'єднати кілька логічних умов. Аргументами функції И() є від двох до тридцяти логічних умов. Функція И() повертає значення “Істина” лише тоді, коли кожний її аргумент має значення “Істина”.

Приклад

= И(В5=0;С5>1)

Функція ИЛИ() використовується для об'єднання декількох логічних умов. Аргументами функції ИЛИ() є від двох до тридцяти логічних умов. Функція ИЛИ() повертає значення “Істина” тоді, коли хоча б один її аргумент має значення “Істина”.

Приклад

= ИЛИ(В5=0;С5>1)

Математичні функції

Функція СУММ() використовується для підсумовування значень із заданого інтервалу. Аргументами функції є чарунки, зміст яких необхідно підсумувати, логічні значення та текст ігноруються.

Приклад

= СУММ(В3:В10)

Функція СУММЕСЛИ() використовується для підсумовування значень із заданого інтервалу, що задовольняють необхідному критерію. Першим аргументом функції є інтервал чарунок. Другим аргументом є критерій у вигляді числа, вираження або тексту, що визначає, яка чарунка додається. Третім аргументом є фактичні чарунки для підсумовування.

Приклад

= СУММЕСЛИ(С4:С12;>0)

Статистичні функції

Функція СЧЕТЕСЛИ() використовується для підрахунку кількості чарунок, що задовольняють заданому критерію усередині інтервалу. Першим аргументом функції є інтервал, у якому відбувається підрахунок. Другим аргументом є критерій у вигляді числа, вираження або текстового рядка, що визначає, які чарунки враховуються.

Приклад

= СЧЕТЕСЛИ(С4:С12;=0)

Функція СРЗАЧ() використовується для визначення середнього арифметичного значення аргументів. Аргументами функції є числа, масиви або адресні посилання на діапазон чарунок. Функція дозволяє задавати від 1 до 30 аргументів.

Приклад

= СРЗНАЧ(В4:В10)

Функція МАКС() використовується для визначення найбільшого значення із списку аргументів. Аргументами є від 1 до 30 чисел. Можна задавати аргументи, які є числами, порожніми чарунками, логічними значеннями.

Приклад

= МАКС(В4:В10)

Функція МИН() використовується для визначення найменшого значення із списку аргументів. Аргументами є від 1 до 30 чисел; ігноруються значення помилки або текст, що не може бути перетворений у числа.

Приклад

= МИН(В4:В10)

6.7. Приклад завдання «Використання стандартних функцій» Задача №1. Розрахувати суму знижки товару. Якщо кількість придбаного товару більш 3 шт., то сума знижки складає 10 %.

Соседние файлы в папке ЗО_МОТ