Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая ив.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
49.51 Кб
Скачать

1.6 Допоміжне обладнання

Лічильники метражу призначені для обліку довжини намотувальних на шпулі дротів, канатів.

Для відліку довжини пасом або канатів і вимкнення машини при досягненні заданої довжини широко використовують подвійні лічильники типу СОП – 105, у яку входять механізми передачі інформації від приводного вала до цифрових барабанів, скидання показань на нуль і установки лічильника на задану довжину.

Технічна характеристика

1. Ємність лічильника – 99999 обертів

2. Ціна поділки – 1 оберт приводного валика

3. Робоче положення лічильника приводного валика – горизонтальне розташування

4. Частота обертання – за годинниковою стрілкою

Зварювальні апарати призначені для з’єднання кінців дроту електрозварюванням. Електрозварювальний апарат складається з корпуса з візком, алюмінієвої кришки, панелі для керування. Використовують зварювальний апарат типу ДСТА. Зварка дроту проходить вступ і працює по принципу контактної зварки. Зварка проводиться притупленням зварювальних деталей один до одного, які при проходженні струму нагріваються в місці стулення.

Технологічне оснащення. Преформуючі пристрої

Для попередньої деформації дротів застосовують троьхпорні преформатори й розподільні шаблони, що повертаються, а для пасм – трьохпорні прилади.

Розміри преформуючих приладів залежать від діаметрів дротів, конструкції пасм, канатів. Фіксування дисків можна здійснити сусідніми дисками, завзятими гайками або втулками, стопорними болтами.

Для преформування пасм у процесі їх звивання одержали широке використання трьохпорні преформатори, що представляють собою набір трьох роликів, установлених на шляху проходження пасм від розподільного шаблона до обтискних плашок.

Преформатори діляться на два типи. До першого типу належать ті, у яких преформація пасм досягається завдяки зсуву середнього ролика стосовно кратного на певний кут і установкою крайніх роликів на певній відстані від середнього. В іншому типі преформаторів преформація відбувається тільки відповідною установкою крайніх роликів стосовно середнього.

При виборі типу і конструкції преформатора прагнуть до простоти й надійності його налагодження, що забезпечує одержання канатів, що не скручуються, по всій довжині. У ряді випадків поряд із преформуванням пасм каната преформатором роблять додаткову обробку готового каната рихтувальним пристроєм.

Рихтувальний пристрій

Його установлюють з метою підвищення якості пасм (канатів), їх додатково піддають рихтуванню в системі роликів, розташованих у двох перпендикулярних площинах. Рихтування пасм позитивно впливає на більш рівномірний розподіл натягів дротів у пасмі, зменшує ступінь розкручуваності дротів, знижує додаткові напруги, отримані в процесі звивання. Канати, виготовлені з рихтованих пасм, мають підвищену працездатність у порівнянні з нерихтованими.

За обтискними плашками встановлюють одну або дві пари обтискних роликів із твердої сталі з канавками, що відповідають діаметру обтискного пасма, або спеціальні багатороликові обтискні механізми, що рихтують, канавки роликів яких також відповідають діаметру виготовлених пасм.

Рихтувальний пристрій канатних машин повинен складатися з декількох секцій. Кожна секція роликів зміщена щодо іншої на 90 градусів, завдяки чому досягається й рихтування й опресовування пасм каната по всьому його поперечному перерізі. Рихтування й опресовування каната досягається також зсувом середнього ролика в кожній секції. Зі збільшенням діаметра каната варто збільшити число секцій роликів. Рихтувальний пристрій монтують на спеціальні підставі, на дільниці між обтискними плашками й тяговим механізмом.

Розподільні шаблони призначені для правильного розташування дротів у пасмах і пасм у канаті. Розподільні шаблони являють собою круглі диски товщиною 10-15 мм із наскрізними отворами, нахиленими до осі й центральних отворів для проходження отвору. Шаблон кріпиться до переднього конуса або до вала машини строго по центру й перпендикулярно осі машини.

Обтискні плашки – це пристосування, у яких формується звите пасмо. Обтискні плашки складаються з двох половин і мають циліндричний отвір, що відповідає діаметру пасма (каната).

Притиск половин плашок здійснюється пружино – гвинтовим або важільним пристроєм. Найбільше поширення мають важільні пристрої, які більш зручні в роботі. Тиск на плашки здійснюється важілєм, на кінці якого перебуває вантаж необхідної величини даної машини. Тиск плашок на пасмо можна міняти, змінюючи величини вантажу або положення вантажів на важелі.

1.7.Технологія виготовлення сталевих канатів по DIN 3063, конструкції 8*19(1+6+6/6)+ОС

Виробництво канатів за DIN 3063здійснюється по наступній технологічній схемі:

  1. приймання й підготовка дроту:

  2. запуск дроту у виробництво

  3. намотування дроту на зарядні шпулі

  4. виготовлення пасма 1+6+6/6

  5. виготовлення канату 8×19(1+6+6/6)+o.c

7. Випробування

8. Маркування

9. Пакування

Приймання і підготовка дроту

Дріт на склад канатного цеху надходить зі сталедротових цехів. Склад дроту є однією з відповідальних дільниць канатного цеху, що служить для зберігання дроту в досить різноманітному асортименті й для забезпечення безперебійної роботи канатного цеху відповідно до замовлень і встановленої виробничим відділом заводу програмою.

Зі сталедротових цехів дріт надходить у великовантажних тарних котушках.

У кожному штабелі дріт укладається одного діаметра, однієї марки й групи міцності.

Перед запуском у виробництво необхідно провести підготовку дроту. В операцію підготовки входить підбір дроту по діаметрах, тимчасовому опору, марці, виду покриття поверхні.

При виборі дроту для даної партії канатів не слід змішувати різні марки дроту маркувальні групи, призначення дроту. Це в значній мірі забезпечить однорідність механічних і фізичних властивостей дроту.

Запуск дроту у виробництво

Дріт запускається у виробництво за замовленням на канат. Планування проводить ППБ канатного цеху з рахунку мінімальних технологічних і матеріальних затрат і високої продуктивності обладнання. Планування повинно бути відповідно до закону замовника. У виробництво задають тільки замаркіровані шпулі.

Намотка дроту на зарядні шпулі

Для канатів діаметром 18,0 мм и 21,0мм використовують намотувальний стан АЗТМ6*315.

До намотки намотувальник перевіряє маркування дроту і зрівнює її з наряд-завданням, проміряє діаметр дроту і проводить намотку дроту:

  • встановлює в розмотувальну котушку;

  • встановлює в приймальний устрій шпулю;

  • проводить кінець дроту з котушки через ролики укладальника та спрямовувача.

Схід дроту повинен бути вільним без заплутування та затягування:

  • укладальники встановлюють ширину укладки і закріплюють кінець;

  • надійно закріплюють кінець дроту в отвір шпулі і зачиняють огородження шпулі;

  • налагоджують гальмовий пристрій для забезпечення постійного і рівномірного натягування дроту;

  • примірної довжини встановлюють показання лічильника і вмикають автоматику.

Намотка повинна проводитися цілими рядами. При обриві дроту проводять зварку на зварювальному апараті ДСТА.

Дріт площиною зрізу встановлюють у зажимний улаштувач апарату. Зварюється до одержання променястого ободу, випалюється 3-7 секунд. Після остигання ударом перевіряють якість зварки.

.

Виготовлення пасм конструкції (1+6+6/6) Ø4,8 і 5,6 мм на машині S18*500.Для виготовлення пасма на канатну машину видають наряд-завдання.

Перед початком роботи канатчик повинен перевірити маркірування шпулі, заміряти діаметр дроту, перевірити машину на відповідний крок звивання, справність гальм кареток, напрям звивання, відповідність конструкції пасма розподільного шаблону, діаметр плашок, настроїти рихтувальний пристрій, перевірити справність змащувального апарату, якість обтира для зняття залишків мастила з пасма.

Заправка пасмозвивальної машини проводиться належним чином:

- встановлюють зарядні шпулі з дротом в каретки із з мотком зверху, закріплюють гальма кареток;

- протягують дріт по ротору машини через напрямляючи втулки, через отвір розподільного шаблону. Через плашки і зв´яним вузлом закріплюють за витягувальний шків, пасмо витягають на приймальну котушку. Всі зв’язані вузли вирубають і пасмо намотують на приймальний збірник.

- звивають декілька метрів пасма і перевіряють крок звивки, вмикають лічильник метражу і змащення з обтиром , перевіряють якість пасма.

Пасмо при виготовлені змащують мастилом „Еласкон-20” к конус звивки пасма. Температура розігріву змащення 90ºС ± 10ºС. Надлишок змащення необхідно знімати обтиром, що встановлюють перед виходом пасма з мастильної ванни, які стікають у ванну.

При звиву пасма весь дріт повинен бути рівномірно натягнений. Натягнення перевіряється переміним натиском руки на кожен дріт, перед звивальною шайбою і сопоставленням рівномірності натягування.

Плашки повинні згідно діаметра пасма. При великих плашках буде нерівне, при малих – зрізи на дроті.

На прийомний збірник пасмо укладається при достатньому на тязі, щільними рядами, не допускаючи однобокого намотування і забезпечуючи їй вільне змотування.

Готове пасмо ріжеться на електрорізаку, а кінець кріпиться у отвір диска збірника.

На виготовлене пасмо виписується паспорт пасма. У паспортні вказують номер машини, номер збірника, діаметр дроту, конструкція пасма, призначення, маркірувальна група, довжина та дата виготовлення.

Виготовлення каната 8*19(1+6+6/6)+ос

Для виготовлення канатів діаметром 18,0 мм та 21,0мм використовують канатні машини К6*1000 корзинного типу. Заправка канатозвивальної машини робиться у такому порядку: збірники з пасмами встановлюють до кареток, регулюються гальма кареток. Вивільняються кінці пасм і протягуються по машині через провідні втулки, розподільчий шадлон, деформатор. Установлюється крок звивання шляхом переключення важілів крокового редуктора. Підбираються плашки по номінальному діаметру каната, у відповідності з технологічною картою (18,0мм, 21,0мм). При мащенні каната підготовлюють мастильну ванну, заповнюють її мастилом Еласкон – 20. Температура змащення 100-110 °С. Пасма і осереддя при заправці машини виводять на 0.5-1.0 м за супорт та зв’язують дротом потім цей кінець з’єднують із витяжним шківом за допомогою витяжного тросика. Кінці каната повинні бути збережені від розплетення. Кількість перев’язок каната не менше 4 штук, ширина перев’язки 50 мм. Після накладання візок кінець каната виводять на витяжний пристрій. Готовий канат укладається на приймальний барабан.

Маркування

Кожний канат маркується металевим ярликом із найменуванням і товарним знаком підприємства-виготовника, номер каната, умовна назва каната, довжина каната, масу брутто (кг), дату виготовлення каната, штамп технічного контролю.

Пакування

Згідно із замовленням покупця, канати намотують на дерев’яні барабани за ГОСТ 11127 або металеві за ТУ 39-01-756. На барабані канат повинен бути укладений рівними шарами. На барабан намотують одну довжину канату, борт барабана повинен виступати над зовнішнім шаром не менше ніж на 2 діаметри каната.

Випробування

Для перевірки міцнісних, механічних властивостей розміру дротів із каната, наявність мастила, розривного зусилля каната в цілому обирають зразок довжиною, якої досить для проведення усіх видів випробувань.