Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая ив.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
49.51 Кб
Скачать

3. Охорона праці і техніка безпеки

3.1 Техніка безпеки і охорона праці на канатних дільницях

Забезпечення здорових та безпечних умов праці лягає на адміністрацію заподів, фабрик та інших підприємств, яка повинна впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки.

Під час роботи робочі повинні виконувати інструкції з охорони праці, яка визначає правила проведення робіт, поводження з машинами та механізмами, використання засобів індивідуального захисту, також поведінки працюючих у робочих приміщеннях. Такі інструкції розроблює та утверджує адміністрація разом із заводськім комітетом профспілки.

На роботах із шкідливими умовами праці, а також тих, які проводяться в особливих температурних умовах або пов’язаних з підвищеним забрудненням приміщень працюючих, безплатно видають спеціальний одяг, взуття та інші засоби індивідуального захисту, наприклад, канатникам видають костюми, рукавиці, захисні окуляри, мило. У цехах, де використовують тугоплавкі мастила, установлюють рукомийники з миючими засобами. Спеціальний одяг безкоштовно перуть.

Коли приходять нові працівники, вони обов’язково проходять попередній медичний огляд.

Забороняється використовувати працю жінок або дітей молодше 18 років на тяжких роботах та роботах, пов’язаних зі шкідливими умовами праці.

Згідно із законодавством підприємства несуть матеріальну відповідальність за збитки, втрату здоров’я, які відбулися під час робочих годин.

Коли канатник приступає до роботи, він повинен знати, що там установлені швидкісні багатошпульні канатні машини, намотувальні стани, робота з якими вимагає серйозних знань правил техніки безпеки.

Кожний працівник повинен пройти вступний інструктаж з техніки безпеки, а також незалежно від стажу роботи кожний квартал отримувати інструктаж із розбором випадків, які відбулися на дільниці.

Канатник повинен знаходитися на робочому місці у спеціальному одязі, рукава повинні бути підібрані. Волосся слід убирати під фуражку або косинку. Не можна працювати в капцях або іншому легкому взутті. Слід одягати захисні окуляри для попередження травм ока.

Усі ручні операції проводять у рукавицях, за винятком зварки кінців, протяжки дроту, розбору мотка на фігурці та деяких інших.

Перед початком роботи робочий повинен оглянути машину, перевірити справність усіх механізмів, огорожі, захисних пристроїв, стан робочого місця, інструменту та одягу. Впевнившись у справності машини, дотриманні вимог техніки безпеки, охорони праці, протипожежної безпеки та санітарних норм, можна починати виконувати завдання. У невідповідності цим умовам слід звернутися до майстра.

Забороняється: ремонтувати машину, не вимкнувши її, загромаджувати робоче місце, знаходитись під піднятим вантажем, залишати працюючу машину без нагляду, розплутувати моток на ходу.