Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИС-Работа7.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Переклад деяких термінів

Українською мовою

Російською мовою

Ухвалення рішення

Принятие решения

Приказка

Поговорка

Зворотна задача

Обратная задача

Варто підставляти

Следует подставлять

На одну клітинку праворуч

На одну ячейку правее

Різні сполучення

Различные сочетания

Методичні рекомендації до виконання роботи 7

Виконання завдання розглянемо на наступному прикладі.

Модель аналізу беззбитковості представлена на рис.7.1.

  1. Запустіть MS Excel.

  1. Для оцінки впливу кількості одиниць продукції (N) на виручку (Q), собівартість (S) і прибуток (П) створіть таблицю підстановки з однією змінною (табл.7.3), у якій список значень цієї змінної (список значень «Кількість») розташований у стовпці (орієнтований по стовпці). Формули, використовувані в таблиці підстановки з однією змінною, повинні посилатися на клітинку вводу. Клітинка вводу – це клітинка, у яку підставляються всі значення змінної. Клітинкою вводу може бути будь-яка клітинка листа.

У прикладі дані, що відображають залежності Q = f(N)=Ц*N, S = f(N)=PV1*N+PC і П = f(N)=Q-S, розташовані в блоці клітинок A18:D24.

    1. В окремий стовпець введіть список значень, які варто підставляти в клітинку вводу. Клітинка вводу – A18.Для розміщення значень змінної (кількість одиниць продукції), які повинні підставлятися в клітинку вводу A18, обраний діапазон A18:A24.

    2. Оскільки значення змінної в таблиці підстановки орієнтовані по стовпці, введіть формулу для розрахунку виручки в клітинку, розташовану на одну клітинку праворуч першого значення. У цьому ж рядку праворуч першої формули введіть формули для розрахунку собівартості й прибутку. У прикладі формули для обчислення відповідних величин розміщені в клітинках B18:D18:

  • в клітинці B18 (виручка) =E5*A18;

  • в клітинці C18 (собівартість) =E7*A18+D13;

  • в клітинці D18 (прибуток) =B18-C18.

    1. Виділіть діапазон клітинок, що містить формули й значення для підстановки.

У прикладі для обчислення даних в клітинках B19:D24:

  • виділіть діапазон A18:D24;

  • виконайте команду Данные → Таблица подстановки;

  • оскільки значення змінної в таблиці розташовані по стовпці, введіть посилання на клітинку вводу (A18 – клітинка для підстановки даних) в поле «Подставлять значения по строкам в» діалогового вікна;

  • натисніть кнопку ОК діалогового вікна.

В діапазон клітинок B19:D24 буде введена формула =ТАБЛИЦА(;A18), що і виконує необхідні обчислення.

  1. По даним стовпців Виручка і Собівартість табл.7.3 побудуйте графік досягнення беззбитковості. На графіку вкажіть параметри точки беззбитковості – критичний обсяг продажів і критичний обсяг виробництва.

  1. Розрахуйте точку беззбитковості в натуральному виразі аналітичним способом за допомогою інструмента Подбор параметра, забезпечивши значення клітинки з розрахунком прибутку рівним нулю (табл.7.4).

Для цього введіть формули для розрахунку виручки, собівартості й прибутку. У прикладі формули для обчислення відповідних величин розміщені в клітинках D28:D30:

  • в клітинці D28 (виручка) =E5*D27;

  • в клітинці D29 (собівартість) =E7*D27+D13;

  • в клітинці D30 (прибуток) =D28-D29.

Далі встановіть курсор в клітинку D30, де повинен бути представлений бажаний прибуток, і виконайте наступні дії:

  • виконайте команду Сервис → Подбор параметра…; в поле «Установить в ячейке» буде знаходитися посилання на клітинку D30;

  • в полі «Значение» вкажіть 0;

  • оскільки нас цікавить значення показника «Кількість одиниць продукції», то в полі «Изменяя значение ячейки» вкажіть посилання на клітинку D27;

  • натисніть кнопку ОК діалогового вікна.

  1. Для оцінки впливу кількості одиниць продукції (N) і питомих змінних витрат (PV1) на прибуток (П), тобто для відображення в табличній формі залежності П = f(N,PV1), створіть таблицю підстановки із двома змінними (табл.7.5).

Таблиця підстановки із двома змінними використовує одну формулу з двома наборами значень. Формула повинна посилатися на дві різні клітинки вводу.

    1. В клітинку B34 введіть формулу обчислення прибутку =E5*D27-(E7*D27+D13), що посилається на дві клітинки вводу: D27 (кількість одиниць продукції) і E7 (питомі змінні витрати).

    2. У тім же стовпці нижче формули введіть значення підстановки для першої змінної. У прикладі різні обсяги продукції (від 0 до максимального) введіть в клітинки B35:B41.

    3. Введіть значення підстановки для другої змінної праворуч формули в тім же рядку. У прикладі різні значення питомих змінних витрат введіть в клітинки C34:E34.

    4. Виділіть діапазон клітинок, що містить формулу й обидва набори даних підстановки. У прикладі потрібно виділити діапазон B34:E41.

    5. Виконайте команду Данные → Таблица подстановки…

    6. В поле «Подставлять значения по столбцам в» введіть посилання на клітинку вводу для значень підстановки, які розташовані в рядку. У прикладі в поле «Подставлять значения по столбцам в» потрібно ввести E7.

    7. В поле «Подставлять значения по строкам в» введіть посилання на клітинку вводу для значень підстановки, які розташовані в стовпці. У прикладі в поле «Подставлять значения по строкам в» потрібно ввести D27.

    8. Натисніть кнопку OK діалогового вікна.

В діапазон клітинок C35:E41 буде введена формула =ТАБЛИЦА(E7;D27), що і виконує необхідні обчислення.

У прикладі таблиця підстановки із двома змінними показує вплив на розмір прибутку різних сполучень обсягів продукції й питомих змінних витрат при постійній ціні й незмінних постійних витратах.

  1. На завершальному етапі:

  • збережіть книгу електронної таблиці на робочому столі під своїм прізвищем, запишіть на зовнішній носій і роздрукуйте;

  • у звіті наведіть результати розрахунків (аналітичні, графічні), формули, висновки по роботі, відповіді на контрольні питання.

Рис.7.1. Модель аналізу беззбитковості

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]