Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
106
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Тести до теми: жовчокам’яна хвороба

1. Пацієнтці 37 років, після вживання жирної їжі раптово з'явився різкий біль у правому підребер'ї. Запідозрено жовчокам’яну хворобу. Який метод про­меневого дослідження слід застосувати на етапі первинного обстеження паці­єнта?

A. Радіонуклідний

B. Рентгенологічний

C. Термографічний D. Ультразвуковий

Е. Магнітно-резонансний

2. Жінка 60 років скаржиться на не­стерпні болі в правому підребер'ї. В анамнезі - гострий панкреатит. Темпе­ратура - 38,2°С. Об'єктивно: жовтяничність склер. Симптомів подразнення очеревини немає. Позитивні симптоми Ортнера, Кера. Діа­стаза сечі - 85 г/год. Який діагноз най­більш вірогідний?

A. Хронічний панкреатит

B. Калькульзний холецистит

C. Гострий холангіт

D. Жовчокам’яна хвороба без холециститу

E. Рак підшлункової залози

3. Чоловік, 48 років, працює на акумуляторному заводі, скаржиться на нападоподібний біль в животі, втрату апетиту, металевий присмак у роті, нудоту, слинотечу, постійні закрепи, головний біль, підвищену втомлюваність. Об’єктивно: шкіра землисто - блідого кольору. Язик вкритий коричневим нальотом. Пульс - 50 за 1 хв, АТ - 180/90 мм. рт.ст. Живіт напружений , втягнутий, під час глибокої пальпації відмічається біль у навколопупковій ділянці, відрізки товстої кишки спазмовані. Аналіз крові:

ер. - 4,1 •1012/л, Нb - 110 г/л, ретикулоцити - 40%, базофільна зернистість еритроцитів, ШОЕ - 11 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Сатурнізм, кишкова колька

В. Хронічний гастрит

С. Хронічний калькульозний холецистит, жовчна колька

Д Ниркова колька

Е. Кила стравохідного отвору діафрагми

4. Чоловік, 47 років, скаржиться на виражену загальну слабкість, напади серцебиття та пітливості, рідше- біль у надчеревній ділянці, які виникають через 10-15 хв після вживання їжі. Протягом 10 років хворів на виразкову хворобу шлунку. 2 роки тому виконана резекція шлунку за Більрот-2. Під час обстеження живіт м’який, болючий у надчеревній ділянці та пілородуоденальній зоні. Яке ускладнення найбільш імовірно виникло у хворого?

А. Хронічний панкреатит

В. Гастрит кукси шлунка

С. Пептична виразка анастомозу

Д. Демпінг-синдром

Е. Жовчокам’яна хвороба

5. Хвору, 39 років, турбує жовтяниця, свербіж шкіри, нудота, біль у правому підребер’ї, особливо після вживання жирної та смаженої їжі, підвищення температури тіла ввечері, загальна слабкість, кровоточивість ясен. Хворіє біля 2 років. Об’єктивно: шкіра та склери іктеричні, на шкірі визначаються сліди розчухів, на повіках - ксантелазми. Печінка збільшена до 4 см. В аналізах: гіпербілірубінемія за рахунок зв’язаного білірубіну, гіперхолестеринемія, підвищення активності лужної фосфатази. Який з діагнозів найімовірніший?

А. Хронічний холестатичний гепатит

В. Хронічний холецистит

С. Гемолітична анемія

Д. Жовчокам’яна хвороба

Е. Рак головки підшлункової залози.

6. Жінка, 29 років, скаржиться на постійний ниючий біль, відчуття тяжкості в правому підребер’ї, іноді гострий біль з іррадіацією в спину, нудоту, гіркоту в роті, які посилються ближче до вечора. Ці скарги з’явились з 28-го тижня вагітності. Об’єктивно: болючість під час пальпації в надчеревній ділянці та правому підребер’ї, особливо в проекції жовчного міхура. Раніше холецистографія не виявляла тіні міхура. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Гострий панкреатит

В. Жовчокам’яна хвороба

С. Синдром подразненої кишки

Д.Біліарна дисфункція

Е. Синдром Жильбера.

7. Жінка, 46 років, скаржиться на тупий біль в правому підребер’ї, загальну слабкість, швидку стомлюваність, свербіж шкіри, періодичний озноб протягом 3 років. Біль іноді буває нападоподібний, супроводжується підвищенням температури тіла, посиленням свербіжу. Об’єктивно: іктеричність склер, температура тіла - 37,5˚С, живіт помірно здутий, болючий в правому підребер’ї. Печінка на 3 см виступає з - під краю ребрової дуги, щільна, болюча. Селезінка не пальпується. У крові: л. - 11 •109/л, Нb - 121 г/л, п - 14%, ШОЕ - 30 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Хронічний холангіт

В. Хронічний холецистит

С. Жовчокам’яна хвороба з частими приступами

Д. Хронічний крипто генний гепатит

Е. Цироз печінки.

8. Жінка, 34 років, скаржиться на ниючий біль в правому підребер’ї, який посилюється після вживання жирної і смаженої їжі, гіркоту в роті. Хворіє 9 років. Об’єктивно: хвора підвищеного харчування, шкіра звичайного кольору. Відзначається помірний біль в правому підребер’ї, позитивний симптом Мюсі - Георгієвського. Печінка не збільшена. Результати багатомоментного фракційного дуоденального зондування: отримана жовч з міхура об’ємом 85 мл протягом 55 хв, під час мікроскопічного дослідження визначаються лейкоцити 20-30 в п/з. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Дискінезія жовчного міхура по гіпотонічному типу

В. Жовчокам’яна хвороба з гіпотонією жовчного міхура

С. Хронічний некалькульозний холецистит з дискінезією за гіпомоторним типом

Д. Хронічний калькульозний холецистит з дискінезією за гіпермоторним типом

Е. Рак жовчного міхура.

9. Хвора, 26 років, тривалий час відмічала періодичну жовтяничність шкіри. Після тяжкої праці та купання в річці з’явився біль у м’язах та у верхній половині живота. Наступного дня визначалась помірна жовтяниця, темний кал і сеча. Об’єктивно: помірне збільшення печінки та селезінки. Аналіз крові: ер. - 2,8 •1012/л, Нb - 80 г/л, КП - 0,9, рц. - 15%, л. - 8, 5•109/л, ШОЕ - 20 мм/год, тр. - 230 •109/л, загальний білірубін - 60 мкмоль/л, прямий - 6 мкмоль/л, АлАТ - 1,1 ммоль (год • л). Яке захворювання найбільш імовірне?

А. Хронічний калькульозний холецистит

В. Гемолітична анемія

С. Лептоспіроз

Д. Залізодефіцитна анемія

Е. Хронічний холестатичний гепатит

10. Хвора, 50 років, протягом року скаржиться на напади болю в правому підребер’ї, які виникають переважно після вживання жирної їжі. Протягом останнього тижня напади повторювалися щодня, стали більш болючими. На 3 - ій день перебування в стаціонарі з’явилися субфебрилітет, жовтяничність склер і шкірних покривів, світлі випорожнення і темна сеча. У крові: нейтрофільний лейкоцитоз (13,1 •109/л), ШОЕ - 28 мм/год. Який попередній діагноз?

А. Гіпертонічна дискінезія жовчного міхура

В. Хронічний панкреатит, рецидивуюча форма

С. Жирова дистрофія печінки

Д Хронічний холангіт у фазі загострення

Е. Хронічний калькульозний холецистит у фазі загострення.

11. Жінка, 48 років, звернулася до лікаря зі скаргами на нападоподібний біль у правому підребер’ї, нудоту. На 2-й день з’явилася жовтяниця. Подібні напади з рецидивуючою жовтяницею повторювалися двічі протягом 1,5 року. Об’єктивно: жовтяничність склер, язик сухий, живіт здутий, болючий в зоні Шоффара, позитивний симптом Ортнера. У крові: л. - 10,0 •109/л, п. - 16% ШОЕ - 25 мм/год. Яке додаткове дослідження найбільш доцільно провести для встановлення діагнозу?

А. Лапароскопію

В. УЗД черевної порожнини

С. Дуоденальне зондування

Д. Холецистографію

Е. Оглядову рентгенограму черевної порожнини.

12. Хвора, 35 років, прокинулася вночі від раптового, різкого болю в правому підребер’ї, що іррадіював у праву лопатку. Біль супроводжувався нудотою та повторним блюванням. Симптоми Кера та Мерфі позитивні. Що з перерахованого є найбільш ефективним для купірування нападу?

А. Анестезин

В. Морфін

С. Атропін або інші холінолітики

Д. Метоклопрамід

Е.Лідокаїн.

13. У вагітної жінки, 32 років, під час планового УЗД у жовчному міхурі знайдено 5 конкрементів розмірами від 8 до 10 мм. До цього моменту пацієнтка вважала себе здоровою. Яка найбільш доцільна тактика ведення пацієнтки?

А. Екстракорпоральна ударно-хвильова літотрипсія

В. Планова лапароскопічна холецистектомія

С. Планова звичайна холецистектомія

Д. Нагляд за хворою з рекомендаціями щодо режиму життя і харчування

Е. Призначення ненасичених жовчних кислот.

14. Хвора, 50 років, скаржиться на напад болю в правому підребер’ї, блювання з домішками жовчі, нудоту. Протягом останніх 5 років турбує біль в надчеревній ділянці, що супроводжувався нудотою, нестійкими випорожненнями, сухістю в роті. Об’єктивно: ЧСС - 92 за хв. Хвора підвищеного харчування, язик обкладений білим нальотом, склери іктеричні. Живіт м’який, болючий в проекції жовчного міхура, локальне м’язове напруження в правому підребер’ї, позитивні симптоми Кера, Мюссі-Георгієвського. У крові: л. - 9,6 •109/л, ШОЕ - 21 мм/год. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

А. Хронічний калькульозний холецистит

В. Хронічний гастрит типу А

С. Дискінезія жовчних шляхів

Д. Хронічний некалькульозний холецистоангіохоліт

Е. Хронічний гепатит.

15. Який препарат з пулу жовчних кислот застосовується для медикаментозного розчинення каменів у біліарній системі?

А. Арахідонова кислота

В. Омега3-ненасичена жирна кислота

С. Хенохолева кислота

Д. Урсодезоксиходева кислота

Е. Дегідрохолева кислота.

16. Хвора, 36 років, після пологів скаржиться на часті напади болю помірної інтенсивності в правому підребер’ї з іррадіацією в лопатку, двічі було блювання з домішками жовчі. Температура тіла підвищилась до 37, 8˚С. Об’єктивно: склери іктеричні, печінка на 1 см виступає з-під краю ребрової дуги, різко болючий жовчний міхур. Який з діагнозів найбільш імовірний?

А. Вірусний гепатит В.

В. Абсцес печінки.

С. Дискінезія жовчного міхура

Д. Стриктура жовчовивідних протоків

Е. Калькульзний холецистит

17. Хвора, 49 років, скаржиться на сильний переймоподібний біль у правому підребер’ї з іррадіацією в праве плече, невгамовне блювання, що не приносило полегшення. Об’єктивно: стан середньої тяжкості. Склери субіктеричні. Пульс - 92 за 1 хв, АТ - 115/60 мм.. рт. ст. Язик обкладений білим нальтом, сухий. У правому підребер’ї визначається болючість та резистентність м’язів, симптом Курвуазьє. Яка тактика лікаря, імовірно, буде найкращою?

А. Жовчогінні препарати

В. Фізіотерапевтичне лікування

С. Хірургічне лікування

Д. Гепатопротектори

Е. Антибіотики.

18. Хвора, 38 років, госпіталізована в лікарню з приступом різких болів в правому підребер'ї з іррадіацією в спину, нудотами, повторним блюванням без полегшення стану. При ультразвуковому обстеженні в області шийки жовчного міхура виявлено 2 конкременти діаметром відповідно 7 і 8 мм.

Вкажіть засіб для медикаментозного розчинення каменів у біліарній системі:

А. Оксафенамід

В. Урсофальк

С. Лактулоза

Д. Мотіліум

Е. Силібор.

19. Хвора, 38 років, прокинулась вночі від раптового різкого кинджального болю в правому підребер'ї, який іррадіював у праву лопатку та праву ключицю. Біль супроводжувався нудотою, повторним блюванням, що не приносить полегшення. Позитивні симптоми Ортнера, Кера, Мерфі, Мюссі-Георгієвського. Пальпаторно - різка болючість у правому підребер'ї. Анамнестично встановлено, що подібні болі меншої інтенсивності турбували місяць тому назад, пройшли самостійно. Спеціально раніше не обстежувалась.

Який попередній діагноз буде найімовірнішим ?

А. Загострення хронічного некалькульозного холециститу

В. Заворот кишок

С. Ниркова колька

Д. Приступ "печінкової кольки" ( жовчокам'яна хвороба)

Е. Загострення хронічного панкреатиту.

20. У жінки, 37 років, спостерігаються періодичні ниючі, розпираючі чи спастичні болі в правому підребер'ї, гіркота в роті, легкі нудоти та метеоризм - після жирної, гострої їжі, при нервових навантаженнях. Субфебрилітет, помірна загальна слабкість, втомлюваність. Об'єктивно: болючість пальпаторно в точці Кера, печінка не збільшена, симптомів подразнення очеревини нема. Дуоденальне зондування- у IV порції -лейкоцити 20-30 у полі зору, за 60 хвилин виділилось 90 мл жовчі. УЗД- потовщення стінок жовчного міхура до 7-8 мм, збільшення об'єму органа. Хворіє з періодичними погіршеннями стану 6 років.

Ваш імовірний діагноз ?

А. Хронічний некалькульозний холецистит, гіпотонічно-гіпокінетична дискінезія жовчного міхура

В. Хронічний некалькульозний холецистит, гіперкінезія жовчних протоків

С. Жовчокам'яна хвороба, калькульозний холецистит

Д. Гіпертонічно-гіперкінетична дисфункція жовчного міхура

Е. Хронічний рецидивуючий холангіт з явищами помірного протокового холестазу.

21. Хвора, 52 років, тривалий час страждала хронічним холециститом. 2 тижні назад вперше появились приступи колючих болів у правому підребер'ї, нудота, трикратне блювання, виражений метеоризм, що поступово пройшли на фоні парентерального введення спазмолітиків бригадою "швидкої допомоги". Наступного дня пацієнтка звернулась до гастроентеролога, була призначена холецистографія, при проведенні якої запідозрено калькульоз ( 4 рентгеннегативні плаваючі конкременти з тонкою нечіткою оболонкою розмірами по 0,7-0,8 см, що займають 1/4 об'єму органа). Діагноз підтверджено при наступному ультразвуковому дослідженні. Загальний аналіз крові - без змін.

Раціональна тактика лікування даної хворої ?

А. Невідкладна холецистектомія

В. Діагностична лапароскопія з метою виявлення показів до операції

С. Медикаментозне розчинення жовчних каменів

Д. Курсовий прийом активних холекінетиків.

Е. Екстракорпоральна ударно-хвильова літотрипсія.

22. Жінка, 50 років, потрапила до лікарні через 3 дні після початку захворювання зі скаргами на біль у правому підребер'ї, нудоту, повторне блювання, гіркоту в роті. Подібні явища вперше спостерігались 3 місяці тому, однак пройшли самостійно на протязі 2-х днів на фоні прийому но-шпи та аллохола. Болі проходять від прийому спазмолітиків, посилюються при порушеннях дієти. Об'єктивно: пульс 80 уд в хв., ритмічний. АТ - 130/65 мм рт.ст.. Язик сухуватий, помірно обложений. Живіт м'який, помірно здутий, болючий в точці Кера. Позитивний симптом Ортнера. Загальний аналіз крові: лейк.-7,8 х 109 /л, ШОЕ- 18 мм рт.ст. УЗД: жовчний міхур збільшений у розмірах, стінки ущільнені, не потовщені, у порожнині - багато плаваючих конкрементів різного розміру ( 0.7-3 см ).

Яка лікувальна тактика показана для даної хворої ?

А. Консервативна терапія

В. Спостереження і медикаментозна корекція з метою підготовки до планової холецистектомії

С. Невідкладне оперативне втручання

Д. Застосування препаратів жовчних кислот

Е. Екстракорпоральна ударно-хвильова літотрипсія.

23. Які моменти можуть грати роль в етіопатогенезі жовчокам’яної хвороби?

А. Застій жовчі

В. Інфікування жовчі

С. Хронічне ушкодження структури подразнюючими факторами

Д. Генетична схильність

Е. Всі перераховані фактори.

24. Який фактор може грати роль в патогенезі пігментних каменів?

А. Надмірна секреція холестерину в жовч

В. Збільшення синтезу жовчних кислот

С. Дисліпідемія

Д. Деконьюгація білірубіну під впливом глюкуронідази кишкової палички

Е. Цукровий діабет.

25. Що таке «холангіолітіаз»?

А. Калькульоз жовчного міхура

В. Камінь в шийці жовчного міхура

С. Камінь (камені) в жовчних протоках

Д. Камінь (камені) з локалізацією тільки в загальній жовчній протоці

Е. Камінь (камені) з локалізацією тільки в інтрапечінкових жовчних протоках.

26. Що таке «відключений жовчний міхур»?

А. Стан після холецистектомії

В. Стан після накладення холангіо-дуоденального анастомозу (стенту) в обхід жовчного міхура

С. Відсутність видимого скорочення міхура у відповідь на введення препаратів кальцію.

Д. Повне заповнення міхура конкрементами при збереженні або збільшенні його розмірів.

Е. Суттєве зменшення і погіршення скоротливості органа за рахунок зморщення стінок.

27. Літотрипсія показана у випадку:

А. Одиничних каменів жовчних проток

В. Холестеринових кальцифікованих каменів

С. Каменів жовчного міхура при відсутності інших обмежень

Д. Пігментних каменів при відсутності інших обмежень

Е. Асимптомного перебігу жовчокам’яної хвороби.

28. Який з інструментальних методів якнайкраще дозволяє оцінити ступань кальціфікації конкрементів?

А. Ультрасонографія

В. Ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатотграфія

С. Оглядова рентгенограма правого верхнього квадранту живота

Д. Комп’ютерна томографія

Е. Термографія.

29. Якими не бувать конкременти за будовою:

А. Пігментними

В. Білівердиновими

С. Білірубіновими

Д. Холестериновими

С. Змішаними.

30. Який метод боротьби з калькульозом відноситься до малоінвазивних?

А. Літотрипсія

В. Лапароскопічна холецистектомія

С. Пероральний літоліз

Д. Розчинення каменів препаратами жовчних кислот

Е. Холецистектомія через малий доступ.